null Beeld

Comedy: Supermarkt Malschaert

Toegegeven, de laatste keer dat wij hier in Vlaanderen met een vrouw moesten lachen is, euh, in ieder geval alweer even geleden. Aan de andere kant van het kanaal bewijzen dames als Miranda Hart en Jennifer Saunders nochtans al jaren dat je geen XY-chromosomenpaar nodig hebt om op de lachspieren te kunnen werken.

Maar goed: sinds kort beginnen er toch ook wat vrouwen door te dringen tot het mannenbastion van de Vlaamse comedy. Met name Lies Lefever en Veerle Malschaerttouren de laatste jaren met succes langs de culturele centra. Malschaert, ook bekend als balieflik Carla uit 'Flikken', viert die coup met de uitzending van haar eerste zaalshow, 'Supermarkt Malschaert', vanavond op Canvas.

HUMO Van een vaste bijrol in 'Flikken' naar een soloshow: geen evidente carrièreswitch.

Veerle Malschaert «Nee, die bal is eigenlijk aan het rollen gegaan met de Comedy Casino Cup, waar ik me zes jaar geleden impulsief voor had ingeschreven. Dat was een echte leerschool voor me, die toevallig ook op tv werd uitgezonden (lacht).Ik was toen nog heel onzeker en verstopte me achter een brutaal typetje, sigaret in de hand en al. Nu durf ik veel meer mezelf te zijn in mijn shows.

»De titel 'Supermarkt Malschaert' is dan ook symbolisch: 't is alsof ik letterlijk mijn kraam openzet voor iedereen. Ik stond ten tijde van die show ook op een kantelmoment in mijn leven: enerzijds wilde ik me nog jong en wild gedragen, maar anderzijds begon ik ook naar een gesetteld leventje te hunkeren. Die strijd vormt zowat de rode draad.»

HUMO Je bent één van de weinig vrouwen in het Vlaamse comedycircuit. Verliep de integratie vlot?

Malschaert «Wel, ik zou graag kunnen zeggen dat het allemaal nogal meeviel, maar het is écht een machowereldje. Zet wat komieken samen en dat zijn echt haantjes, hè. Zeker in het begin, toen ik er als vrouw bij kwam, zag je die jongens kijken: 'Wat denkt die wel dat ze hier komt doen?' Nadat ze me dan aan het werk hadden gezien, kreeg ik wel meer respect. Maar ik blijf toch nog altijd de, euh, 'aanvaarde neger' van het gezelschap - dat ik weer plagend de piemelclub noem (lacht).

»Ook bij het publiek moet je als vrouwelijke komiek nog tegen heel wat scepsis opboksen. In Nederland is dat veel minder het geval: ze staan daar open voor alle soorten comedy. Of die nu door een man of door een vrouw wordt gebracht, maakt er niet zo uit. Maar daar hebben ze dan ook een veel langere traditie, hè.»

HUMO Hoe ga je om met die scepsis? Keihard in de tegenaanval?

Malschaert «In het begin voelde ik wel de drang om me extra te bewijzen, ging me dan maar net zo stoer en mannelijk gedragen als die andere komieken. Nu: ik ben sowieso al vrij direct, een macha zeg maar.

»Maar na een tijdje merkte ik dat die harde aanpak mensen juist afschrikt. Van een vrouw verwachten ze dat toch minder, hè. Tegenwoordig maak ik zelf niet meer zo'n punt van mijn geslacht. In 'Supermarkt Malschaert' verwijs ik er bijvoorbeeld even naar en daarna niet meer. Ik kom op, til mijn jurk op en laat het publiek eens goed kijken. Dan is dat van de baan, en kunnen ze vervolgens gewoon naar me luisteren in plaats van de hele tijd naar mijn borsten te gluren (lacht).»

HUMO Komieken die vader zijn geworden, verwerken dat graag in hun werk. Heeft het moederschap jouw shows beïnvloed?

Malschaert «Mijn tweede show, 'Soldier of Love', is wel een tikje gevoeliger dan mijn eerste, ja. Maar op zich valt de schade wel mee, hoor. Vlak na mijn zwangerschap dacht ik nochtans dat ik er mijn gevoel voor humor mee had uitgeperst. Ik keek alleen nog maar naar tranerige VIJF-films! Maar dat is dus - gelukkig - nog goed gekomen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234