null Beeld

Concert van de week: Biezen

Zijn vrienden noemen hem al een halve eeuw Biezen, vanaf vandaag mogen wij het ook: Erik Van Biesen, ex-Paranoiacs en meer dan 22 jaar lang bassist en cosongschrijver bij Gorki, heeft onder zijn roepnaam een eerste soloplaat uitgebracht. ‘The Birds Return’ werd opgenomen in Gent, onder auspiciën van Alex Krispin, livemixer en rechterhand van Daniel Lanois.

Jürgen Beckers

Erik Van Biesen «Als je zelf met producties bezig bent, of gewoon met muziek in het algemeen, dan is Daniel Lanois iemand waar je niet omheen kunt. Zonder hem hadden de jaren 90 en alles wat erop is gevolgd ongetwijfeld heel anders geklonken. Lanois zelf is voor iemand als ik uiteraard onbetaalbaar, maar al die keren dat ik hem live had gezien, was mij opgevallen dat achter de mengtafel altijd hetzelfde jonge gastje stond. Alex Krispin dus. Ik merkte ook dat hij achter die tafel best druk in de weer was, dat Lanois’ sound erg afhankelijk was van wat hij deed. Ik heb ’m gecontacteerd, hij zag het meteen zitten, en hij was een engel: vier weken lang heeft hij mij alles uit handen genomen en laten spelen en creatief zijn. Hij heeft zelfs mijn studio verbouwd, omdat hij tussen de muzikanten wilde zitten. Drie dagen zitten solderen om mijn mengtafel terug in orde te krijgen (lacht). Ik heb er een vriend voor het leven aan overgehouden.»

HUMO En je hebt hem Westmalle Tripel leren drinken, zag ik op je website.

Van Biesen «Absoluut. En ik moet zeggen: na vier weken begon hij er redelijk goed tegen te kunnen. Allee, voor een Amerikaan toch (lacht).»

HUMO Op je 53ste je debuut uitbrengen, hoe voelt dat?

Van Biesen «Iedereen stelt me die vraag, en enerzijds voelt het totaal niet aan als mijn debuutplaat – ik heb namelijk al massa’s platen uitgebracht, alleen niet onder mijn eigen naam – maar anderzijds ook weer wel: ik merk namelijk dat ik serieus zenuwachtig ben (lacht).

»Op 1 februari vorig jaar ben ik solo beginnen spelen, vrij kort na de dood van Luc, omdat ik het zwarte gat wilde vermijden. Zoveel kansen heb ik niet meer, hè. Als ik iets wil zeggen, moet ik het nu doen. En ik zeg het in het Engels, om de simpele reden dat ik heel graag nog eens naar het buitenland wil.»

HUMO Vergis ik mij of is de hoes – gemaakt door Geert Bonne, de eerste drummer van Gorky – een eerbetoon aan ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars’?

Van Biesen «Awel, eigenlijk niet. Maar ik weet het: ze lijkt erop. We hadden het ook pas achteraf in de gaten. Geert zei: ‘Biezen, ik ken dat beeld precies van ergens.’ En ineens viel mijn frank: dat is ‘Ziggy Stardust’! Maar we hadden geen zin meer om het te veranderen, het was een mooie hoes. En ineens kwam meneer Bowie ook nog eens te sterven – de hoes was toen al af. En dan ben ik wel serieus beginnen te twijfelen, maar we hebben het toch maar zo gelaten. Laat het dan maar een onbewust eerbetoon zijn.»

HUMO Je studio is het vroegere repetitielokaal van Gorki. Staan Luc zijn instrumenten er nog?

Van Biesen «Ja, ze zijn uiteraard van Sandra en Bruno, zijn vrouw en zijn zoon, maar voorlopig mogen ze hier blijven staan. Zijn akoestische gitaar gebruik ik als ik solo ga spelen. Er zijn hier wel meer dingen die naar Luc verwijzen. Hij hangt hier zelf nog een paar keer aan de muur, op een gouden plaat onder andere. Biezen is iets nieuws, maar het verleden hoeft niet uitgewist te worden.»


Biezen treedt op zaterdag 26 maart op in de Charlatan in Gent. Meer info »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234