null Beeld

Concert van de week: Blaudzun

De Nederlander Johannes Sigmond timmert als Blaudzun al jaren aardig aan de weg, en heeft ook in België al een flink paadje aangelegd: op StuBru is hij een graag gehoorde gast, en zijn concerten verkopen hier doorgaans vlotjes uit. Zijn nieuwe plaat ‘Jupiter’ is het eerste deel van een drieluik, waarvan de twee volgende delen wel nog even bedacht en gemaakt moeten worden. In afwachting stelt Blaudzun deze alvast voor in de Botanique.

HUMO Johannes, kijk je uit naar jullie passage in Brussel?

Johannes Sigmond «Zeker! Het is sowieso erg opwindend om erop uit te trekken met nieuwe muziek. De eerste plaatvoorstelling is in Rotterdam, de tweede in Brussel. Allebei bijzondere steden voor ons, hoor. Op de nieuwe plaat staat een nummer dat ‘Rotterdam’ heet, en in Brussel komen we al jaren graag. Het was mijn wens om eens in de Botanique te spelen; doorgaans staan we in de AB. Supertof, maar ik wilde zo graag die ronde zaal eens in (lacht).»

HUMO Is er een verschil tussen in Nederland of België spelen?

Sigmond «Uiteraard. Overal waar je komt is het anders, ook binnen één en hetzelfde land: het maakt een verschil of je in West-Vlaanderen staat of in Brussel. In meer algemene zin vind ik het heel prettig dat er in België net wat beter geluisterd wordt, en dat het er ook niet zo vaak over randzaken hoeft te gaan. In Nederland word ik nog altijd in vrijwel elk interview aangesproken op mijn uiterlijk. Tja.»

HUMO ‘Jupiter’ klinkt… Ik twijfel of ik dit woord moet gebruiken.

Sigmond «Roept u maar, hoor.»

HUMO Frivool. Ik zou zeggen dat het frivoler is deze keer. Minder geëxalteerd, minder ernstig.

Sigmond «Frivool vind ik een prima omschrijving! Dat was ook het doel. Na mijn vorige plaat, ‘Promises of No Man’s Land’, voelde ik dat ik iets had afgesloten. Ik wilde andere instrumenten gaan gebruiken, de muziek wat losser maken, meer kleur aan het palet toevoegen. Ik heb zin om te dansen met de mensen. Er volgen trouwens nog twee platen onder de noemer ‘Jupiter’.»

HUMO Ja, leg dat eens uit.

Sigmond «De plaat die er nu ligt, is deel één. Deel twee en drie ben ik al druk aan het schrijven, maar in tegenstelling tot vroeger, wil ik het niet meer zo definitief vastleggen. Na het concert in de Botanique duiken we bijvoorbeeld een paar dagen de studio in, en vanaf dat punt ga ik weer verder. De laatste song op dit deel, is ook de eerste op de volgende. En voor wie het wil: in de hoezen van de fysieke exemplaren – zowel lp als cd – is extra ruimte voorzien om de trilogie straks compleet te maken.»

HUMO Je weet dat iedereen je hier nu aan gaat houden.

Sigmond (lacht hard) «Ha! Nou, dat komt wel goed hoor. Ik heb genoeg te vertellen. Ik heb altijd veel geschreven, en zo’n trilogie is perfect om de output wat te vergroten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234