null Beeld

Concert van de week: Disclosure (Vorst Nationaal, 6 februari)

U zit nog om een goeie reden verlegen om u op een zaterdagavond in de Brusselse rand te wagen? Dan kunnen wij u meedelen dat op 6 februari in Vorst niemand minder dan Disclosure ten dans speelt: hofleveranciers van elektronica op maat van de man in de straat. Mocht u zich al een tijdje niet meer in het straatbeeld vertoond hebben – terecht, want hebt u dat weer al eens goed bekeken? – dan schieten we te hulp met deze beknopte biografie: Disclosure in vijf kernwoorden voor u ontsloten!

Tom Raes


Info en tickets »

1 Broers

Wie het over Disclosure heeft, heeft het over de broers Howard en Guy Lawrence: afkomstig uit het Britse Surrey, respectievelijk amper 21 en 24 jaar oud, maar samen al goed voor twee platen, drie Grammy-nominaties, en – sinds kort – één beknopte Humo-biografie in vijf kernwoorden. Vader en moeder Lawrence waren beroepsmuzikanten, en stuurden hun kroost naar dezelfde muziekschool waar Norman Cook alias Fatboy Slim z’n noten leerde te kraken.


2 Cijfers

Wie het over Disclosure heeft, heeft het ook over kassuccessen. Wie zich op de officiële YouTube-account van Disclosure waagt, merkt dat de broers Lawrence qua kijkers de miljoenen makkelijker opstapelen dan Marc Coucke die in de bank z’n nieuwe vorklift uitprobeert. Debuutplaat ‘Settle’ verkocht in eigen land meer dan 300.000 stuks – en dat in tijden waarin de platensector het maar ietsje beter doet dan de bakeliet-, asbest- en weekbladenindustrie.


3 Gasten

Wie het over Disclosure heeft, heeft het dan weer níét over de memorabele zangprestaties van de broers Lawrence. Het grootste deel van de vocalen op hun platen worden immers steevast verzorgd door bekend volk met renommee. Op ‘Settle’ kwamen lui als Jamie Woon, Jessie Ware en Hannah Reid van London Grammar de zangpartijen invullen, terwijl voor opvolger ‘Caracal’ onder anderen The Weeknd, Gregory Porter en Lorde de stembanden in bruikleen gaven. Sterrencasts op plaat: het betekent echter ook dat Disclosure het bij livebeurten vaker wel dan niet met vooraf opgenomen zanglijnen moet doen. Nog een heikel punt: de broers Lawrence zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor de opmars van de tomeloos populaire Sam Smith, die op beide Disclosure-platen te horen is.


4 België

Wie Disclosure nog níét live aan het werk zag in België, heeft daar wellicht behoorlijk wat moeite voor moeten doen. Niet alleen stonden de broers in 2013 al op Werchter, hetzelfde jaar leukten ze ook het Gentse I Love Techno op. Het jaar nadien kon u Disclosure dan weer treffen in de AB en op Pukkelpop, en ook in 2016 krijgt u kans genoeg om te zien waar al die heisa nu eigenlijk om draait: naast hun passage in Vorst is Disclosure ook één van de schare namen die hun komst naar Werchter al bevestigd hebben.


5 Quote

‘We worden opvallend vaak in één adem genoemd met The Pet Shop Boys. Maar dan jonger. En gayer.’


Bekijk een live-fragment:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234