null Beeld

Concert van de Week: Frazey Ford in Leuven

Op zaterdag 7 maart komt Frazey Ford naar Kunstencentrum Stuk in Leuven. Ford was één van de zangeressen van The Be Good Tanyas en bracht vorig jaar de wonderschone soloplaat ‘Indian Ocean’ uit, die stomweg tussen de mazen van ons eindejaarsnet is geglipt. Een telefoontje om onze excuses aan te bieden was wel het minste wat wij konden doen.

Jürgen Beckers

HUMO Je hebt je plaat opgenomen in de befaamde Royal Studios van de betreurde Willie Mitchell in Memphis, de huisstudio van Hi Records waar de grote meesterwerken van onder meer Al Green, Ann Peebles, Ike & Tina en zelfs Chuck Berry zijn opgenomen. Een droom die uitkwam?

Frazey Ford «Absoluut, ook omdat het volledig uit de lucht is komen vallen. De filmmaker Robert Gordon was een documentaire aan het maken over Hi Records, en toen hij iemand zocht om een nieuwe song op te nemen in de Royal Studios, kwam hij bij mij terecht. Hij vond dat mijn stem paste in het rijtje van mensen die daar gewerkt hebben. Aanvankelijk was het erg beangstigend: ik heb opgenomen met de Hodges-broers – Charles, Leroy en Teenie – die op al die grote platen hebben meegespeeld. Maar ze hebben mij meteen op mijn gemak gesteld, grote meneren als ze zijn. Ze hebben me behandeld alsof ik familie was. Pas nu, bijna een jaar later, begin ik ten volle te beseffen wat me overkomen is. Een geschenk uit de hemel.»

HUMO Gitarist Teenie Hodges is in juni vorig jaar overleden. Is jouw plaat de laatste waarop hij heeft meegespeeld?

Ford «Ja. Hij sukkelde met zijn gezondheid. We hebben de plaat in twee sessies opgenomen, en de tweede keer dat we naar Memphis zijn gegaan, was hij erg verzwakt. Nog steeds erg gefocust op wat hij deed, maar fysiek was hij aan het aftakelen. En niet veel later was hij dood. Ik heb het gevoel dat hij heeft volgehouden om mijn plaat te kunnen afmaken. In die korte periode dat ik hem heb gekend, was hij een echte vriend geworden. We hingen vaak aan de telefoon. Ik ben enorm dankbaar dat hij met mij heeft willen werken: ik kan mijn plaat opleggen – of één van die vele andere platen waarop hij heeft meegespeeld – en dan is hij er gewoon weer.»

HUMO Begrijp je wat ik bedoel als ik zeg dat je country-muziek maakt? Niet country als onderdeel van het rijtje rock-pop-dance-funk, maar country als tegenovergestelde van city-muziek.

Ford «Ik ben nochtans een stadsmens – ik woon in Vancouver – maar als ik vijf minuten rij, zit ik midden in de natuur. En blijkbaar vind ik daar meer inspiratie. Zelfs als ik in de stad zit, schrijf ik songs die ‘September Fields’ heten, of ‘Three Golden Trees’. Nu, ik denk dat, als je Lou Reed ergens in een hut in een bos had gezet, hij ook nog altijd met songs als ‘Walk On the Wild Side’ of ‘Dirty Blvd.’ was gekomen.»

HUMO Wat doe je in de week voor je op tournee vertrekt?

Ford «Problemen creëren voor mezelf (lacht). Dingen zoeken die ik kan doen om de dingen die ik moet doen niet te hoeven doen – kun je nog volgen? Dit keer had ik bijvoorbeeld besloten dat ik zelfs iets moest maken om tijdens de tour op het podium te dragen, dus ben ik in de week voor ik vertrok nog aan een onmogelijk naaiproject begonnen. Ik ga je niet verklappen of het klaar is geraakt.»

HUMO Spannend! (jub)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234