null Beeld

Concert van de week: Glimps Festival met o.a. Protection Patrol Pinkerton

U was nog niet van plan om u dit weekend op het Gentse Glimps-festival te gaan mengen onder het publiek van Protection Patrol Pinkerton? Dan hebt u uw Humo van vorige week niet goed gelezen. Daarin schonken we de tweede plaat van de band, ‘Good Music Beautiful People’, namelijk drie sterren, én een plaats in onze top drie van favoriete Belgische platen van dit jaar.

HUMO ‘Good Music Beautiful People’: interessante titel. Is het moeilijk bescheiden te blijven, ja?

Jelle Denturck (zang) «Dat slaat niet op ons, hoor. Maar we zijn wel geflatteerd dat jíj er zo over denkt. De titel kwam ons aanwaaien tijdens een nachtje stappen in de Gentse Overpoort. We belandden op een bepaald moment in een club waar barslechte muziek gespeeld werd, en waarvan de bezoekers werkelijk díchtgeplamuurd waren met make-up en gel. Toen we weer buiten geraakt waren, zei iemand van ons droogweg: ‘Goeie muziek, mooie mensen.’ Het is blijven hangen.»

HUMO Jullie groepsnaam hebben jullie dan weer van Allan Pinkerton, één van de eerste detectives ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Hoeveel keer heb je ’m al moeten uitleggen?

Denturck «Ik bedacht de naam nadat ik het verhaal van Pinkerton had gehoord in een aflevering van ‘De Canvascrack’. Maar het klopt dat we ons met die naam één en ander op de hals gehaald hebben: men vraagt ons dikwijls waar hij vandaan komt. Daarbovenop: als je catchy popmuziek wil maken, is een haast onuitspreekbare naam misschien geen goed idee. Maar aan al diegenen die er moeite mee hebben: je mag ’m gerust afkorten.»

HUMO Floris De Decker, frontman van Team William, producete ‘Good Music Beautiful People’. En er is nog een link met Team William.

Denturck «Dat klopt. Nils Tijtgat, onze bassist, speelt sinds een jaar ook zélf in Team William. Maar Nils is niet de enige die naast Protection Patrol Pinkerton elders actief is: ik zit met onze gitarist Pieter-Willem Lauwers ook nog in Dirk

HUMO Dirk?

Denturck «Een andere band van ons. We spelen zogeheten nineties revival rock.»

HUMO Terug naar Protection Patrol Pinkerton: de eerste single van de nieuwe plaat, ‘Don’t Wreck This’, heeft twéé clips: één gewone en één waarin de danskunsten van jullie gitarist Pieter-Willem centraal staan.

Denturck «Het concept achter de gewone clip was: mensen die niet kunnen dansen aan het dansen krijgen. Dat het er onnozel uitziet, was dus de bedoeling. Maar toen we Pieter-Willem zagen dansen, wisten we meteen dat we daar ook iets mee moesten doen. Zijn moves zijn heel, euh, excentriek. Vandaar dat hij zijn eigen clip gekregen heeft: Pieter-Willem is de beste slechte danser die ik ken.»

HUMO Jij werkt ook nog in een muziekwinkel. Wat ik daar altijd al over wilde vragen: heb je het dan op den duur niet gehad met al die would-begitaristen die er ‘Smoke on the Water’ door de versterkers komen jagen?

Denturck «Ik erger me vooral aan het feit dat je in een muziekwinkel zoveel mooie instrumenten hebt staan die dan gekocht worden door mensen die er nooit iets van betekenis mee zullen doen (lacht). Ikzelf werk trouwens op de pianoafdeling: ‘Smoke on the Water’ hoor je daar niet zo vaak. In de plaats krijg ik de soundtrack van ‘Amélie Poulain’ door Yann Tiersen: werkelijk iederéén die zo’n piano komt uitproberen, speelt iets uit ‘Amélie Poulain’. Bij dezen dus graag een oproep: mensen, kom alstublieft eens met iets anders af.»


Info en tickets: glimps.be »

Nog twee aanraders:

* Bevergem for Live op zondag 13 december in Het Depot in Leuven. Info en tickets: hetdepot.be

* Willis Earl Beal op maandag 14 december in de Botanique in Brussel. Info en tickets: botanique.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234