null Beeld

Concert van de week: Maurits Pauwels

Voor zijn nieuwste project – nummer 57, als onze assistente goed geteld heeft – liet onze favoriete Mauro zichzelf achter in het vuur om uit de assen te herrijzen als Maurits Pauwels, een voortreffelijk onbevlekte Vlaamse liedjesschrijver die met zijn gitaar door de vaderlandse velden trekt. Op 2 september houdt hij een eerste keer halt op Villa Pace in Sint-Niklaas.

vvp


Meer info: Villa Pace. Van 2 tot en met 4 september in Sint-Niklaas

Wij dachten de zanger even te bellen, maar dat bleek niet zomaar te gaan: Maurits Pauwels communiceert namelijk uitsluitend via het enigmatische Maurits Pauwels Bureau.

HUMO De hamvraag: waarom heeft Mauro Pawlowski besloten om vanaf heden als Maurits Pauwels door het leven te gaan?

Maurits Pauwels Bureau «Mauro is een experimentele artiest, hij houdt zich vooral bezig met handelingen waarvan de uitkomst niet te voorspellen valt. Het is altijd weer flirten met een totaal debacle, onomkeerbare fiasco’s en een imminent fin de carrière. Maar daar krijgt Mauro nu eenmaal een kick van. Dus besloot hij dit keer te metamorfoseren in de Vlaamse liedjeszanger Maurits Pauwels, en dat middels een (schraapt de keel) identitaire herschepping volgens het wiskundig-alchemistische principe van de aura-bijectieve transformatie, ofwel een inversie van de geest als lineaire afdruk van een vectorruimte naar zichzelf. En nu gij.»

HUMO Een delicate vraag misschien: luistert Maurits graag naar de muziek van Mauro?

Bureau «Niet echt, nee. Hij vindt dat allemaal veel te onduidelijk en vergezocht. Wat is er in godsnaam mis met een simpele melodielijn, waarover een verstaanbare tekst wordt gezongen, met kop en staart dan nog. Waarom moet altijd alles weer helemaal kapot? Zo vermoeiend! Aan de andere kant is Mauro ook maar gewoon een ouwe rocker. Die doen verder geen vlieg kwaad.»

HUMO Heeft Maurits onder Vlaamse liedjeszangers een groot voorbeeld?

Bureau «Zijn grootste voorbeelden zijn Kris De Bruyne en Jules de Corte, een Hollander. Verder probeert hij zo goed en zo kwaad als het gaat de Ray Davies van de Benelux te worden. Maar hij beseft wel degelijk dat dit enorm hooggegrepen is.»

HUMO De single ‘Een mooie tijd’ was in primeur te koop op 2dehands.be. Waarom?

null Beeld

Bureau «Vanwege de niet mis te verstane symboliek. Ten opzichte van het eeuwige licht is ons verwarrende bestaan ook maar een afdankertje met pretentie. Zou het bijvoorbeeld geen idee zijn om de planeet aarde op 2dehands.be te zwieren? Waarna we Elon Musk, Mark Zuckerberg, Abu Bakr al-Baghdadi en De Romeo’s samen een beter georganiseerde planeet kunnen laten opstarten.»

HUMO Op 2 september staat Maurits Pauwels op Villa Pace. Kun je in woorden vatten wat voor ervaring zo’n Maurits-concert ongeveer is?

Bureau «Een fijne avond met ouderwets aandoende liedjes, over onderwerpen als exorcisme met dodelijke afloop en doodgaan an sich.»

HUMO De eerste langspeler ‘Afscheid in kloten’ volgt ook spoedig. Kun je ter afsluiting vertellen waarover die plaat zal gaan?

Bureau «Over een lach, een traan, een volle maag, een dictator en zijn muze, een affaire in diplomatieke sferen, het kwispelende staartje van een puppy, een kille wind en nog wat dingen. Kortom: over het leven zelve.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234