null Beeld

Concert van de week: The Sound of the Belgian Underground

Subbacultcha! is een bende Belgische kruisridders die zich hard maken voor alles wat underground is. Op zaterdag 31 januari organiseren ze in de AB al voor de tweede keer ‘The Sound of the Belgian Underground’, waar u terecht kunt voor alles wat anno 2016 Belgisch, obscuur en opwindend is.

Vincent Cardinaal

Voor tekst en uitleg bellen we even met Kasper-Jan Raeman, de hoofdredacteur van Subbacultcha! Jazeker, hoofdredacteur – de organisatie is veel meer dan een concertpromotor.

Kasper-Jan Raeman «Absoluut, wij doen echt wel meer dan concertjes organiseren. Subbacultcha! – inderdaad, met uitroepteken – is een tijdschrift, een website, een organisator… Wij geloven in het promoten van undergroundmuziek en -kunst, en we spannen ons daar hard voor in.»

HUMO Dat is niet overdreven: jullie lijken ook weg te sturen van digitale promotie.

Raeman «Nu ja, we doen natuurlijk ook wel dingen online, maar wij zijn er wel van overtuigd dat het effectiever is om naar de mensen toe te gaan. Dat is gewoon sterker dan een Facebook-post. Onze evenementen brengen artiest, labels en toeschouwers bij elkaar, en dat creëert een hechte band. We werken met een ledensysteem, dat is onze basis – je kunt het met Netflix of Spotify vergelijken, maar dan van vlees en bloed in plaats van digitaal (lacht). Wie lid is van Subbacultcha! kan onze evenementen bijvoorbeeld zonder meerkost bezoeken.»

HUMO The Sound of the Belgian Underground brengt tien acts naar AB, de meeste (nog) onbekend. Wat eerst opvalt: jullie gebruiken expliciet ‘Belgian’ als aanduiding.

Raeman «Er wordt aan beide kanten van Brussel straffe muziek gemaakt, hè? Wij spannen ons in voor een evenwichtige afspiegeling: niet alleen op het gebied van genres, maar zeker ook wat de afkomst betreft. Er wordt sowieso veel te veel vanuit twee kanten geredeneerd in dit land. Ik zal een groot cliché gebruiken: muziek overstijgt dat allemaal. Zie bijvoorbeeld het geweldig genaamde Cocaine Piss, uit Luik (lacht).»

HUMO Hoe zijn jullie tot die tien acts gekomen?

Raeman «Wij geloven dat dit dé tien meest opwindende Belgische undergroundacts van het jaar zijn. Van elektronische muziek tot gitaar tot hiphop. Voor dat laatste rekenen we op Wulfy Benzo, de jongste artiest van de line-up.»

HUMO Wulfy Benzo?

Raeman «Een jongen van 18 uit Brussel, die onlangs met school is gestopt, zijn boeltje heeft gepakt en naar Berlijn is getrokken. Zijn hiphop is zeer grootstedelijk en zeer agressief (lacht). Dat geldt vooral voor zijn performance, hij is echt niet te missen. Ik heb daar grote bewondering voor: op die leeftijd had ik zoiets nooit gedurfd. De kenner zou hem kunnen vergelijken met een ruwe variant op Yung Lean, een rapper uit Zwitserland.»

HUMO Pik er tot slot nog eens een act uit.

Raeman «Hij is mischien al wat bekender, maar Roman Hiele, de elektronicaproducer uit Antwerpen, vind ik een geweldige artiest. Hij benadert zijn genre op een bijna jazz-achtige manier. Het gaat van de hak op de tak, maar zijn verhaal klopt altijd. En het is pure underground: in bepaalde niches is hij bekend van Frankrijk tot de Verenigde Staten, terwijl de gemiddelde Humo-lezer hem waarschijnlijk niet kent. Nog niet.»


Info en tickets:

The Sound of THE Belgian Underground - Zondag 31 januari, AB Box, Brussel

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234