null Beeld

Concert van de week: Tom Brosseau

Tom Brosseau is een 38-jarige songwriter uit North Dakota die al sinds 2002 bijna jaarlijks een plaat uitbrengt. Megasucces heeft hem dat niet opgeleverd, wel een hoop waardering van kenners en critici.

Brosseau is wat men noemt een acquired taste: beetje Townes Van Zandt, beetje Lyle Lovett, met songs waarin vaak niet duidelijk is waar de strofes ophouden en de refreinen beginnen. Meer storyteller dan muzikant, zowel in als tussen zijn songs. Dat kunt u vrijdag zelf gaan verifiëren in de AB.

Check hieronder het filmpje: een huiskamerconcert ergens voor een boekenrek. Excellente stuff. Luister daarna naar ‘Perfect Abandon’, zijn recentste plaat, opgenomen met John Parish in Bristol. Vier mensen rond één microfoon. Geen overdubs, geen edits. Twee, drie, vier takes, en daarvan de beste gekozen. Songs in hun puurste vorm.

undefined

Tom Brosseau «Een erg bevrijdende manier van werken. Ik bedoel: hoeveel microfoons kun je voor een gitaar zetten? Ik heb in opnamesessies gezeten waar mijn akoestische gitaar was ingeplugd, en er nog eens vier microfoons voor de klankkast stonden. Erg intimiderend is dat, en vooral: no fun. De opnames van ‘Perfect Abandon’ waren dat zeker wel. Bij elke song zijn we voluit voor de performance gegaan.»

HUMO Wie zijn je grootste invloeden als songschrijver?

Brosseau «Er zijn er een handvol naar wie ik steeds weer teruggrijp: Ira Gershwin, Jerome Kern, Cole Porter. Goede voorbeelden van wat ik solide songschrijvers noem. Zij deden wat ik op een dag ook zou willen kunnen. Misschien haal ik nooit hun niveau, maar het kan geen kwaad het te proberen.

»Het belangrijkste is dat je als songschrijver te weten komt welk sóórt songschrijver je bent. Je hebt er die bijna uitsluitend op melodie drijven en de tekst ondergeschikt vinden, en je hebt er, zoals ik, die de tekst op een voetstuk zetten en zich verder niet te veel bezighouden met melodie of ingewikkelde akkoordenprogressies, dingen die de aandacht van de tekst afleiden. Vroeger dacht ik dat ik voor elke song met iets compleet nieuws en origineels op de proppen moest komen, iets wat nog nooit eerder gezegd of gespeeld was. Nu geloof ik dat de essentie er net in bestaat datgene waar je goed in bent steeds weer te herhalen.»

HUMO Wist je snel welk soort songschrijver je was of wilde zijn?

Brosseau «Nee, maar ik wist wel al heel lang dat ik graag om me heen kijk. Ik observeer graag: mensen, de omgeving, situaties. Ik zie mezelf als een boom: aanwezig maar stil, onderhevig aan de elementen maar redelijk onbewogen.»

HUMO In ‘Hard Luck Boy’, de eerste song op je nieuwe plaat, vertel je hoe je moeder je als kind meenam naar een winkelcentrum waar jullie nooit eerder geweest waren, en je daar achterliet. Je zou je moeder sindsdien nooit meer gezien hebben. Euh: autobiografisch?

Brosseau «Gedeeltelijk. Mijn moeder heeft me nooit achtergelaten in een winkelcentrum. Maar ze is me er wel ooit uit het oog verloren, en ik denk dat dat een situatie is die de meeste mensen wel zullen herkennen. Eerst vind je dat als kind leuk: helemaal alleen op avontuur, tussen een bos van benen en rekken, maar dan slaat de paniek toe. ’t Is een song die nogal wat teweegbrengt: sinds ik het live speel, komen veel mensen naar me toe om me te condoleren. Mijn excuses. ’t Is overigens ook niet de favoriete song van mijn moeder (lacht).»


Tom Brosseau speelt op vrijdag 17 april in Huis 23 van de AB.

Ook tiptop:

The Hickey Underworld, vrijdag 17 april, Vooruit, Gent

Sharon Van Etten & Sam Amidon, vrijdag 17 april, Botanique, Brussel

The Pain of Being Pure At Heart, maandag 20 april, Café De Zwerver, Leffinge

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234