null Beeld

Confuse The Cat - Kericky

Met hun eerste stappen wilden wij u niet lastigvallen: 'Kiss Kiss Kissinger' uit 2002 en het daaropvolgende 'New Medicine' lieten een nog druk naar een eigen smoel zoekende groep horen. Een groep in de overgang ook: op 'New Medicine' had de atmosferische, wankele singer-songwriterspielerei van het debuut plots plaatsgemaakt voor een full on-rocksound. Fans van het eerste uur - alledrie! - prevelden gezamenlijk qué? Pas bij wapenfeit nummer drie, 'We Can Do It', raakte Onze Man van dienst onder de indruk.

Jürgen Beckers

'Briljante postpunk,' schreef hij, alsook: 'Op 'We Can Do It' staan alleen maar verpletterende songs.' Hij werd er naar eigen zeggen zowaar gelukkig van. Iets wat van ons na herhaaldelijke beluistering van 'Kericky' (puik telwerk: hun vierde) niet is overkomen. Om ons gelukkig te maken is véél nodig (een Beatles-reünie met John en George, de heiligverklaring van Bob Dylan, een heel klein beetje oorlog in de Carrefour op zaterdagmiddag), en de wegen die Confuse The Cat op 'Kericky' inslaat zijn er te duister voor.

Voldoening, dat is wat wij voelen als we horen dat iemand de boodschap van Joy Division, Gang Of Four en andere gemakshalve in de zwartjasafdeling opgesloten groepen heeft begrepen. Geert Plessers (ex-Reiziger) en de zijnen weten dat echo een gitaarriff niet noodzakelijk minder strak maakt, een simpel tekstidee (zie 'Koi', geschreven vanuit het standpunt van een vis) een song niet alle ernst ontneemt, en dub niet hoeft te misstaan op een weerbarstige gitaarrockplaat die klinkt alsof hij in 1985 is opgenomen en drieëntwintig jaar in een kelder te rijpen werd gelegd.

'Jackal at 10 'O Clock' is white mans' dub die de popliefhebber meteen aan 'Sandinista!' van The Clash doet denken, een gedachte waarbij werkelijk niemand zich beledigd hoeft te voelen, Joe Strummer zaliger inbegrepen.

Een pluim ook op de hoed van Luuk 'Shameboy/Buscemi' Cox, die vanuit die ene, nagenoeg permanent door Belgen bezette studio op Malta instond voor het productiewerk terwijl de groep (moderne tijden! financiële crisis!) gewoon in het vaderland bleef.

Afsluitend: als u uw Fortis-aandelen tijdig op eBay hebt gezet en nog wat geld overhebt voor iets binnenlands van Europees niveau, dan kunnen we u ten zeerste 'Kericky' aanraden. Niet tevreden, niet goed geluisterd.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234