‘Een diploma is belangrijk, maar niet zaligmakend. Skills en drive vind ik belangrijker.’ Beeld HUMO
‘Een diploma is belangrijk, maar niet zaligmakend. Skills en drive vind ik belangrijker.’Beeld HUMO

examenshumo's strafste studeertips

Conner Rousseau: ‘Mijn C-­attest was het beste dat me kon overkomen’

Alsof jongeren nog niet genoeg gevangen hebben gezeten, moeten ze nu – net waneer de wereld gul opent en de zon zichzelf heruitvindt – nog wat langer in eenzame opsluiting verblijven, zich op hun cursussen storten en bibberend van de stress richting examen trekken. Humo reikt hen dan ook gezwind een helpende hand: we vroegen vijf ervaringsdeskundigen naar hun meest beproefde studietips. Vandaag: Conner Rousseau.

Talitha Dehaene en Hanne Van Tendeloo

Vooruit­voorzitter Conner Rousseau (28) blokt van­ daag op politieke dossiers, maar tot enkele jaren geleden verslond hij dikke syllabus­sen in de opleiding rechten– zijn grote droom. Al stond die droom op een bepaald moment op losse schroeven.

CONNER ROUSSEAU «In het middelbaar interesseerde school me totaal niet. Ik hoefde nooit te studeren om geslaagd te zijn, dus deed ik het ook niet. Tot ik in het vijf­de middelbaar plots een C- ­attest kreeg. Het is raar om te zeggen, maar dat was het beste dat me kon overkomen. Het was een wake-­upcall. Volgens de leerkrachten zou ik daarna nooit rechten kun­nen studeren aan de universi­teit. Toen dacht ik: watch me. Ik wilde bewijzen dat ik het wél kon. Dankzij mijn C-­attest sta ik waar ik nu sta. Ik héb dat rechtendiploma behaald, in combinatie met een full­timejob op het kabinet van Freya Van den Bossche

HUMO Ik noteer: slechte examenresultaten zijn geen ramp.

ROUSSEAU «Pas op, ik vind wel dat je altijd je best moet doen. En dat je moet trachten je studies af te maken. Als je de káns krijgt om te gaan stu­deren, gooi je die niet zomaar weg. Maar een keer een slecht examen afleggen is niet het einde van de wereld. Een diploma is belangrijk, maar niet zaligmakend. Als men­ sen bij mij solliciteren, vraag ik nooit naar hun examen­resultaten. Ik vind skills en drive veel belangrijker – daarom werken er ook men­sen voor mij die zelfs geen middelbareschooldiploma hebben.»

HUMO Het is een jaarlijkse traditie dat je op Instagram studietips deelt tijdens de blok. Word je zo vaak door wanhopige studenten om advies gevraagd?

ROUSSEAU «Ik heb intussen alweer tientallen berichten gekregen. Veel jongeren zien mij blijkbaar als een aan­ spreekpunt, maar dat vind ik fijn. Ik probeer op infor­mele wijze advies te geven, met een gezonde dosis rea­lisme. Ik was zelf geen superstudent, dat mag iedereen weten. Het is belang­rijk dat jongeren zien dat ook iemand die niet aan het beeld van de ideale student voldoet, er kan raken. Enfin, ik heb nu toch een redelijk goede job, hè?»

HUMO Wat zijn je beste tips?

ROUSSEAU «Eén: zorg voor tijdsdruk. Omdat ik al van­ af het tweede jaar werk­student was, kon ik amper naar de les gaan, en voor een examen had ik meestal maar een dag of drie om te stude­ren. Daardoor moest ik kei­hard tegen de tijd blokken, maar dat werkte goed voor mij. Zo ging ik hypergefocust aan de slag en was ik ver­ plicht om snel tot de essen­tie van de leerstof te komen. Dus: leg jezelf wat tijdsdruk op. Kijk eerst een dag Netflix, voel je daar slecht over en begin dan volle bak te stude­ren. Ik krijg soms kritiek op dat advies, omdat ik uitstel­ gedrag zou promoten, maar het is gewoon realistisch. Eerlijk: ik ken niemand die al op maandag om 9 uur gecon­centreerd begint te studeren als het examen pas op vrijdag is. De druk van de deadline helpt vaak goed om te focus­sen. Je hebt dan simpelweg geen tijd meer te verspillen.

»Twee: studeer samen. Examens voorbereiden deed ik steevast samen met mijn beste vriendin, in de veranda. Je sleurt elkaar erdoor als één van beiden het even niet meer ziet zitten.

»Drie: durf hulp te vra­gen. Ik vergeet nooit meer mijn examen boekhoudrecht, een vak waarvoor ik het hele semester lang niets had gedaan. Ik had anderhalve dag om alles in te studeren. We zaten toen midden in een hittegolf, mijn kot was een sauna en ik vond ner­gens af koeling. Zo ben ik in de bibliotheek beland, toe­vallig naast een meisje dat de studierichting boekhou­den volgde. Ik heb haar aan­ geklampt en gezegd: ‘Ik ben superwanhopig, kun jij me alles vertellen wat je weet over boekhouden?’ Ze moest zelf studeren, maar onder het motto ‘iemand iets uit­ leggen is ook leren’ heeft ze me toen in vier uur tijd weg­ wijs gemaakt in de wonde­re wereld van boekhouden. Gelukkig kan ik heel snel informatie absorberen. Ik heb uiteindelijk een 12 op 20 gehaald.

»Vier: leg je gsm in een andere ruimte. Zo wordt berichtjes checken een be loning na enkele uren focus­sen.»

HUMO Hoe zou de jonge Conner met examens in coronatijd zijn omgegaan?

ROUSSEAU «Heel slecht. Ik ben hyperactief en heb wat ADHD, dus steeds binnen moeten zitten... (blaast) Maar zelfs als volwassene vind ik het al moeilijk. Ik heb me steeds strikt aan de maat­ regelen gehouden en ik steun ze ook volledig, maar soms is het ook voor mij lastig. Ik kan me niet eens voorstellen hoe zwaar het dan voor de studenten moet zijn.»

HUMO Was je tijdens de examens ook gevoelig voor de afleidingen van de zomer?

ROUSSEAU «Mijn ADHD gaf me tegelijkertijd het voor­ deel van de hyperfocus. Ik kon mezelf vroeger twee dagen aan een stuk opsluiten en alleen maar met de leer­ stof bezig zijn, zelfs al was het mooi weer. Ik noem dat het vak aanvallen en hele­ maal opeten. Ik was er zó hard mee bezig dat ik alleen nog maar daarover kon praten, ik was doordrongen van de leerstof.»

HUMO Word je nu soms nog wakker ’s nachts, badend in het zweet, na een nare droom over de examens?

ROUSSEAU «Vorige maand nog. Ineens bleek mijn diplo­ma niet geldig te zijn en moest ik als 28-­jarige terug naar het zesde middelbaar. Daar zat ik dan, partijvoor­ zitter Conner Rousseau, tus­sen allemaal 18­-jarigen op de schoolbanken. Héél gênant.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234