null Beeld

Consumentenmagazine: Ook getest op mensen

Het is een natuurwet: op een zomer met Marcel volgt een najaar met Marcel. De man voor alle seizoenen begint aan zijn herfstoffensief.

Jan Delvaux

Het lijkt wel alsof hij aan de Reyerslaan woont. Marcel Vanthilt is er altijd. Hij behoort tot de selecte groep van vierseizoenenpresentatoren, samen met Frank Deboosere en de mensen van de nieuwsdienst.

Tien weken ‘Vanthilt On Tour’ lopen na een korte plaspauze over in seizoen 6 van ‘Ook getest op mensen’, een programma over het wel en wee van de mens en zijn lichaam. In zijn parallelle levens is Marcel even multi-inzetbaar.

Zijn groep Arbeid Adelt! stond in 2011 op het kleinkunstfeest Nekka-Nacht en trekt volgende maand het BIMFEST, een festival met zwaar spul als The Klinik en The Young Gods. Voor Marcel is het allemaal wel.

Marcel Vanthilt «Wat ik leuk vind aan ‘Ook getest op mensen’, is dat de gesprekken backstage helemaal anders zijn dan de voorbije zomer. Van de BV-roddels in Dag Allemaal en de speculaties over wat VIER van plan is, stap ik over naar wetenschappelijke uiteenzettingen over longaandoeningen en darmonderzoek. ‘En hoe moeten we die camera dan in de endeldarm inbrengen, zegt u?’ (lacht)»

HUMO Je hebt jezelf voor de nieuwe reeks op een redelijk grondige make-over getrakteerd.

Vanthilt «Het decor is aangepakt. Van groen gaan we naar funky vintage. Kringloopwinkel meets foute seventies. De belangrijkste verandering zit echter in de inhoud. We hebben de grote verhalen ondertussen wel verteld. In deze reeks kiezen we daarom telkens één thema en graven we dieper: voeding, relaties of digitaal leven. Tijdens de herfstvakantie hebben we een gezin een week in afzondering laten leven zonder elektrisch licht. En dus ook zonder computers en tablets. Ze hadden alleen natuurlijk licht en hadden geen idee van tijd. Benieuwd om hun relaas te horen.»

HUMO Heb je je trouwe huisdokter Tom Jacobs behouden?

Vanthilt «Die krijgt ook een upgrade: hij gaat voortaan de hele uitzending mee. We hebben een specialist en hij zit ernaast. Tot zijn groot plezier, want nu hoeft hij niet langer de hele technische uitleg te geven. Vroeger was het: ‘En dokter, wat kunnen we allemaal doen tegen griep?’ ‘Wel Marcel, ik zal even uitleggen wat griep is.’ En dan was hij vertrokken voor tien minuten. Nu krijg je de academische uitleg van de expert en zorgt de dokter voor het veldverslag, vanuit de praktijk. In zijn nieuwe rol wordt hij ook ontlast van de hopen e-mails die hij na elke uitzending kreeg.»

HUMO De mensen gingen hem als hun eigen huisdokter beschouwen.

Vanthilt «Daar leek het op, ja. Hij vertelde me onlangs dat hij toch was geschrokken van het effect van zijn verschijning. Zijn moeder woont aan de kust en hij gaat weleens een dame blanche met haar eten in een tearoom aldaar. Blijkt dat de mensen zich hoegenaamd niet generen om dat familiale samenzijn te onderbreken en hun medisch probleem op tafel te leggen. ‘Zeg dokter, ik heb hier een wratje op mijn scrotum.’ (lacht)»

HUMO Hoe groot is het effect van al die medische info? Ga je niet automatisch alles op jezelf betrekken?

Vanthilt «Ik ben niet zo’n hypochonder. Als ze over jeuk beginnen, dan krijg ik jeuk – maar daar houdt het op. Al sijpelt er wel één en ander door, hoor. Ik kijk sinds onze proef­uitzending over voeding bijvoorbeeld heel anders naar suikers en vetten. In de supermarkt vind je 35 meter wafels en koeken. Wat kies je dan? Het verschil in calorieën blijkt enorm. Alles waar een laagje chocolade of suiker op ligt, is sowieso dodelijk. Light chips is zever. Dat gaat over een verschil van misschien 10 kilocalorieën. Mensen eten dan iets meer omdat het light is, en aan het einde van de rit hebben ze méér vet binnen. Nic-Nacskes zijn een aanrader. Die zijn redelijk onschuldig. Ik heb pas nog twee zakken gekocht.»

HUMO De wetenschap gaat snel. Zijn er dingen die ondertussen alweer achterhaald zijn?

Vanthilt «Het is zeker niet zo dat we de mensen twee jaar geleden hebben aangeraden om meer selder te eten en dat dat nu heel slecht voor de ogen blijkt te zijn. Shit, half Limburg blind door onze schuld (lacht).

»Die snelheid is overigens relatief. De wetenschap gaat tegelijkertijd tergend traag én vliegensvlug. Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen. Maar er is nog zoveel dat onderzocht moet worden: onze hersenen, daar weten we nauwelijks iets over.»

HUMO Welk verhaal uit de voorbije seizoenen doet het altijd goed op feestjes?

Vanthilt «Het rodebietensap. Er werd beweerd dat het je uithouding spectaculair verhoogt. Uit onze test bleek dat je inderdaad 0,7 procent wint. Dat is veel voor professionele sportmensen, maar voor de weekendwielertoerist maakt dat niet uit. ‘Goed gereden, hè mannen? Ja, ik drink liters rodebietensap tegenwoordig.’ En dan daarna vier trappisten naar binnen kappen (lacht). Toch was het effect van die uitslag aanzienlijk. De dag na de uitzending was er geen bietensap meer te vinden in de Vlaamse biowinkels!

»Sociaal gedrag is ook altijd plezierig. Dat was vroeger een lichter onderwerp en krijgt nu een volledige uitzending. Stel: je verkoopt pralines in drie gewichtsklassen (250 gram, 500 gram en 1 kilo) en je wilt je omzet verhogen. Dan voeg je een doos van 2 kilo aan het gamma toe. Veel mensen gaan dan kiezen voor die doos van 1 kilo: ‘We gaan niet de grootste nemen. Doe maar het pakske eronder’. Vroeger zouden diezelfde mensen voor 500 gram gegaan zijn. En zo verkoop je dus méér.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234