null Beeld

Contraspionage in België: mol de mol

Een gehackt overheidsbedrijf en digitale inbraken bij Buitenlandse Zaken: is ons land eigenlijk nog bezig met het actief opsporen van spionnen? Ooit was de Belgische contraspionage berucht, maar ons land heeft te weinig geïnvesteerd in cyberbeveiliging, zegt MO*-journalist Kristof Clerix, die deze week ‘Spionage. Doelwit: Brussel’ uitbrengt, een boek over spionage in de jaren zeventig en tachtig.

sue somers

HUMO Belgacom werd al sinds 2010 gehackt, vermoedelijk door de Britse geheime dienst GCHQ, maar pas in april van dit jaar stapte het bedrijf naar het gerecht. Buitenlandse Zaken wist sinds begin vorig jaar dat onbevoegden in hun computers zaten te snuisteren – iets dat wellicht ook al veel langer bezig was. Hoe komt het dat beide inbraken zo lang onopgemerkt bleven?

Kristof Clerix «Omdat België zijn IT te slecht beveiligt. Voor een inlichtingendienst volstaat het anno 2013 al om in te spelen op de roekeloosheid van de gemiddelde internetgebruiker. De digitale revolutie heeft het werk van de geheime diensten enorm vergemakkelijkt. Het moet een natte droom van de Stasi zijn geweest om van iedereen de politieke en religieuze voorkeur te kennen, om te weten welke vrienden en familieleden in ons netwerk zitten en om elke dag meerdere statusupdates te krijgen over waarmee we bezig zijn. Vandaag hebben we daar Facebook voor.»

HUMO Nu stelt u het wellicht iets te simpel voor.

Clerix «Helemaal niet. Stel dat ik als hacker wil inbreken in jouw computer: dan hoef ik alleen maar open bronnen te raadplegen om te weten welke onderwerpen jou als journalist interesseren. Ik stel een vals persbericht op met malware in verborgen, jij opent de mail en klikt op de link waarmee je bevestigt dat je op een persconferentie aanwezig zult zijn, en voilà: door in te spelen op kennis over jou die vrij beschikbaar is, heb ik een virus op je computer kunnen zetten.

»Dat soort spionage gebeurt op grote schaal, onder meer bij de Europese instellingen. Om de vier maanden vindt in Brussel een Europese top plaats. Veiligheidsdiensten hebben vastgesteld dat precies in die periodes plots gratis wifi-netwerken opduiken rond het Justus Lipsiusgebouw aan het Schumanplein. Een ambtenaar die tussen twee vergaderingen even naar buiten loopt om zijn mails te checken op zijn smartphone, is dan een gemakkelijk slachtoffer voor hackers.»

HUMO Is er anno 2013 nog plaats voor old school-speurwerk?

Clerix «Zeker. Op het vlak van de contraspionage heeft België trouwens een stevige traditie: ons land is al sinds de Koude Oorlog een draaischijf voor geheime diensten uit alle hoeken van de wereld. Buitenlandse spionnen werkten toen als diplomaat, journalist, lobbyist of stagiair bij hoogtechnologische bedrijven. Dat is vandaag niet anders. Volgens onze contraspionage zijn onder meer de Marokkaanse, Chinese, Russische, Congolese en Pakistaanse inlichtingendiensten actief in ons land. Ze hebben interesse voor politieke opposanten die hier verblijven, maar ze zijn ook uit op economische kennis en hoogtechnologische expertise.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234