null Beeld

'Copy beest': 't is feest als Coppens kopieert

‘Copy beest’ belooft in zijn tweede seizoen dat amusante Eén-programma te blijven waarin Dieter Coppens het specifieke talent van een dier aanwendt om een welbepaalde uitdaging tot een goed einde te brengen. Deze keer trekt Coppens op truffeljacht met een daartoe klaargestoomd zwijntje, leidt hij een uil op tot meesterdief en kiest hij in de eerste aflevering het luchtruim met een vlucht ganzen in zijn zog.

Noud Jansen

Dieter Coppens «Ken je de BBC-documentaireserie ‘Earthflight’? Ze volgen daarin de trekroute van vogels, en er zitten beelden tussen waarin je je een vliegende gans tussen de vliegende ganzen waant. Ik heb me altijd afgevraagd hoe ze zoiets voor elkaar krijgen, maar nu weet ik het: inprenting.»

HUMO Inprenting?

Coppens «Het eerste levende wezen dat een gans ziet wanneer-ie uit het ei kruipt, beschouwt hij als één van zijn ouders. Zo kun je dus, als je de band in stand houdt, op een goeie dag met ganzen gaan vliegen: zij met hun vleugels, jij met een deltavlieger of een parapente. Dat wilde ik ook doen in ‘Copy beest’, alleen was er niemand die me wou vertellen hoe één en ander exact in zijn werk gaat: we hebben wel een Fransman aangeschreven die aan ‘Earthflight’ heeft meegewerkt, maar die man had geen zin om zijn kennis met ons te delen. ’t Was dus zoeken op de tast. Al was het in het begin nog makkelijk: ik moest er gewoon voor zorgen dat ik in de buurt was wanneer de eieren uitkwamen, zodat het eerste wat die kuikens zagen mijn lelijke kop was. ‘Bon,’ zag je ze denken, ‘die man moeten we volgen.’ Eén dag later wandelde ik al door de woonkamer met die kuikens achter me aan.»

undefined

null Beeld

HUMO Die ganzen woonden bij jou in huis?

Coppens «De kuikens, ja. Zodra het ganzen werden, moesten ze naar buiten: ik had in de achtertuin een burcht voor hen gebouwd, zodat er geen vossen bij hen konden. Het bleef wel een stresserende bedoening, zeker toen ik twee weken op vakantie wilde gaan. Ik dacht: ‘Zullen die beestjes me nog herkennen wanneer ik terug ben?’ Voor de zekerheid heb ik mijn vakantie met een week ingekort, en heb ik de buurvrouw opgedragen om te doen alsof ze mij was. Ze moest een zwarte pruik opzetten telkens wanneer ze de ganzen eten gaf, en een masker dat ik uit een 3D-print van mijn gezicht had geplooid. En op haar gsm had ik mijn stem ingesproken: die opname moest ze telkens afspelen.»

HUMO Uiteindelijk kwam de dag waarop je daadwerkelijk met je ganzen ging vliegen.

Coppens «Mijn neef Maarten Coppens, broer van Staf en Mathias, is lijnpiloot. Hij bestuurde de deltavlieger, ik was de bijzitter die zich bezighield met de ganzen. Het idee was dat ik foto’s zou maken van de ganzen die boven de haven van Antwerpen vlogen, om op die manier de kleine natuurgebieden in de haven eens te belichten – de plekken waar veel trekvogels uitrusten. Zo ben ik het ook bij havenschepen Marc Van Peel gaan pitchen: ik zei hem dat we een affiche wilden maken met een foto van een vlucht ganzen boven het havengebied, met bovenaan de slogan: ‘De haven gans anders bekeken’.»

HUMO Oh boy.

Coppens (lacht) «Briljante woordspeling, hè? Marc Van Peel was er ook gans ondersteboven van.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234