Vroeger hoorde je er niet bij als je als tiener niet rookte, nu wijk je af als je nog rookt. Beeld DPG Media
Vroeger hoorde je er niet bij als je als tiener niet rookte, nu wijk je af als je nog rookt.Beeld DPG Media

gezondheidroken

Corona maakt roken nog minder stoer: ‘Een roker zou ik nooit zoenen!’

Tieners keren zich af van de sigaretten, maar ook oudere rokers willen nu meer dan ooit van het roken af, meldt het Trimbos Instituut. Ze zijn bang dat ze nóg zieker worden als ze besmet raken met het coronavirus.

Jongeren zien roken niet meer als stoer. En een roker kussen is ronduit smerig vinden veel jonge mensen. Bij het Trimbos Instituut verwelkomen ze die ontwikkeling. ‘De rookvrije generatie komt er nu echt aan. Zij zijn opgevoed met het uitgangspunt dat roken niet normaal is. Dat horen ze van ouders en op school en dat zien ze steeds meer in hun omgeving’, zegt arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos (Kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg in Nederland) . Het besef dat niet-roken en een goede gezondheid hand in hand gaan, blijft groeien en weerhoudt jonge mensen ervan om te gaan roken.

Beademing

De coronacrisis, met bijhorende beelden van mensen aan de beademing, zorgt er bovendien voor dat een derde van de rokers overweegt te stoppen, blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut onder duizend rokers. Ze zijn bang sneller besmet te raken en vrezen complicaties als ze ziek worden. ‘Ziek worden door corona is al erg genoeg, daar hoef ik zelf niet aan bij te dragen’, meldde een van de deelnemers.

CROES «Geen onterechte angsts. Er is steeds meer bewijs dat mensen die Covid-19 hebben en roken, een grotere kans lopen op ernstige complicaties. Roken verstoort het functioneren van het immuunsysteem, zowel algemeen als specifiek in de longen. Bij rokers werken de trilhaartjes van het slijmvlies in de luchtwegen minder, waardoor verontreiniging makkelijker de longen in komt. Roken vergroot ook de ontstekingsreacties. Bovendien kan door roken de longfunctie al verminderd zijn, waardoor rokers minder reservecapaciteit hebben. Er is daarom reden om aan te nemen dat rokers met Covid-19 meer vatbaar zijn voor ernstige complicaties.»

Volgens het Trimbos Instituut heeft de groep potentiële stoppers veel behoefte aan informatie hierover en over de extra risico’s die rokers lopen als ze besmet raken met het coronavirus.

Alleen thuis

14 procent van de rokers is om gezondheidsredenen afgelopen maand minder gaan roken. Ook het alleen thuis zijn of zien van minder mensen wordt genoemd als reden om te minderen. Er is ook een groep, een op de vijf, die nu juist méér zegt te zijn gaan roken. Dit zijn voornamelijk vrouwen en mensen in de leeftijdsgroep van 18-39 jaar. De reden is verveling, stress of omdat ze vaker alleen zijn.

CROES «Dat is een punt van zorg. Want de leeftijdscategorie 20-24 jaar is toch al de groep met de meeste rokers. Voor deze groep is het nog stoer. Zij zijn groot geworden net voordat we met de rookvrije generatie begonnen. Ze hebben nog net meegekregen dat roken iets positiefs zou zijn.»

Roken is in ruim een halve eeuw veranderd van ‘gezellig’ en ‘normaal’ tot absoluut ongezond. Lees hieronder de verhalen van de verschillende generaties:

Robert Gelaudie: ‘Toen ik tiener was, rookte bijna iedereen’

Robert Gelaudie (68) uit Haarlem moet even goed nadenken, maar behalve zijn jongste broer kent hij eigenlijk niemand die nog rookt. Zelf rookt ie matig, twee of drie sigaretjes per dag.

GELAUDI «Ik ben pas laat begonnen - ik was 30 - voor de gezelligheid. Iedereen rookte pijp of sigaartjes. Mijn vader ging ermee naar bed en stond ermee op. Op feestjes van mijn ouders en ooms en tantes stonden gastvrij glazen met rookwaar op tafel. Dat nam je zelf niet mee. Je neemt toch ook zelf geen koffie mee?

»Toen ik tiener was, rookte bijna iedereen. Je zag ook niets anders. In de films die we zagen werd gerookt, op het werk. Wel of niet roken, daar was toen niemand mee bezig. We rookten ook binnen, dat stopte toen de kinderen kwamen. Mijn kinderen roken niet en de kans dat mijn kleinkinderen ooit gaan roken is heel klein. Je bent een paria tegenwoordig en het is een kwestie van tijd voor je een boete krijgt als je rookt.»

Sacha van Ree: ‘Ik knap af op een roker’

Sacha van Ree (22) uit Waalwijk vindt het ronduit smerig.

SACHA VAN REE «Een roker zou ik nooit zoenen! Een echte afknapper als iemand rookt.»

Haar vriend Stefan van Wanrooij (22) uit Kaatsheuvel is minder rigoureus, maar de rokende dame in kwestie zou dan wel héél leuk moeten zijn. Beiden zijn nooit gezwicht voor de verleiding van de sigaret. Sacha omdat ze astmatisch is. Stefan zag het niet zitten.

STEFAN VAN WANROOIJ «Er roken gewoon niet zoveel mensen meer. Ik ben elektricien en op het werk zijn het eigenlijk alleen de oudere collega’s die roken.’»

Op school rookte ongeveer de helft.

SACHA «En dan nog het meest op de laagste niveaus.»

STEFAN «Nee roken is niet meer stoer. De meeste jongeren vinden het stinken. Ik heb drie vrienden die roken, maar wel zeven die niet roken.»

SACHA «De kick is eraf. Vroeger hoorde je erbij als je rookte, nu wijk je af als je er een opsteekt.»

Annemarie Zwijsen: ‘Gatverdamme die lucht’

Annemarie Zwijsen (49), medisch secretaresse uit Zeist schudt haar krullen alsof de rooklucht er weer inzit.

ANNEMARIE ZWIJSEN «Gatverdamme dat herinner ik me nog zó goed dat al je kleren en je haar een uur in de wind stonken na een avond stappen. Maar iedereen rookte toen in de disco. Ik heb het nooit gedaan. Bij rokende vriendinnen op het schoolplein zei ik: blaas even de andere kant op, zo vies vond ik het. Roken was normaal, ook op feestjes thuis.»

Het Vredenburg in Utrecht waar ze met haar zoon loopt, is nagenoeg peukenvrij. Nergens een wolkje rook boven de passanten.

ANNEMARIE «Mooi toch? Maar ik denk niet dat het roken uitsterft. Ik werk op het UMC, maar ook daar roken collega’s. Stiekem, buiten, want het mag eigenlijk niet meer.»

Zoon Thomas Zwierenberg (15) rookt evenmin.

THOMAS «En ik ga dat ook niet doen anders krijg ik mijn rijbewijs niet.»

De cholier heeft het er graag voor over en zo moeilijk is het niet.

THOMAS «Op school rookt nog geen derde van de jongeren. Ze moeten het zelf weten.»

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234