Marli Huijer Beeld Hollandse Hoogte / Maartje Geels
Marli HuijerBeeld Hollandse Hoogte / Maartje Geels

FilosofeMarli Huijer

Corona of burgerzin? ‘Het moet leuk blijven’

Interessant neveneffect van Covid-19: het spanningsveld tussen 1) de individualistische westerse consumptiemaatschappij, en 2) de vraag die we nu krijgen om ons ten dienste te stellen van het collectief. Zijn we daar nog wel toe in staat? Wíllen de gezondsten onder ons hun genot en bewegingsvrijheid opofferen voor mensen met een zwakker gestel? En is dat überhaupt nodig?

Frederick Vandromme

Een knuistvol hamvragen voor Marli Huijer, Nederlands filosofe en arts.

HUMO Het is vervelend dat we niet meer op café of naar het voetbal kunnen. Maar als we daarmee onze gepensioneerden veilig kunnen houden, is dat toch slechts een bagatel?

MARLI HUIJER (roept) «Dat is helemaal geen bagatel! Ik hoorde daarnet dat ook de ijsbaan in mijn buurt gesloten wordt. Maar het is zo heerlijk om te schaatsen. Je zou denken: gezondheid voor alles – maar het leven moet toch doorgaan? Je wilt toch dat het leven een beet je plezierig blijft? En wat als dit máánden blijft duren?»

HUMO Ik begrijp dat u de getroffen maatregelen overdreven vindt?

HUIJER (twijfelt lang) «Ik beweeg me op glad ijs. (Denkt na) Eigenlijk moeten we gewoon doen wat de overheid ons voorschrijft. Maar ik hoop wél dat de politiek dit hele proces achteraf, als alles achter de rug is, grondig evalueert. En zich de vraag stelt: hoeveel risico’s kan onze maatschappij aan? Wat is het ons waard om de hele samenleving stil te leggen en de economie te laten kelderen?»

HUMO Ik las net het verhaal van een man die van New York naar Florida vloog, en pas ná de landing liet weten dat hij positief had getest op Covid-19. Individueel zijn we duidelijk niet allemaal in staat om de juiste keuzes te maken.

HUIJER «Wat die man deed, is natuurlijk enorm asociaal. Maar niet asocialer dan wanneer je een normale griep hebt en in de gezichten van je collega’s zit te hoesten.»

HUMO Is hamsteren asociaal gedrag?

HUIJER «Natuurlijk, en ik zou het ten zeerste afraden. Er zal hier steeds voldoende voedsel zijn – tenminste: áls iedereen niet meer dan zijn eigen deel neemt. Hamsteren is parasiteren op een goed functionerend systeem.

»Interessanter vind ik de vraag: houden we het virus eigenlijk wel tegen met de maatregelen die nu genomen worden? Om dat te weten, zou je een vergelijkend onderzoek moeten doen: één land volledig afsluiten en de meest heftige quarantainemaatregelen doorvoeren, en een ánder helemaal openlaten. En dan zien wat er gebeurt. Maar zo’n onderzoek kan natuurlijk niet.

»Ik bedoel maar: we gaan ervan uit dat alle maatregelen van de overheid ons beschermen, maar feitelijk weten we het niet. Dat vind ik zo fascinerend aan wat nu aan het gebeuren is.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234