Elon Musk, topman van autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, is de rijkste man op aarde. Hij onttroont daarmee Jeff Bezos, oprichter en baas van webwinkelconcern Amazon, zo wijst de miljardairsindex van persbureau Bloomberg uit. Beeld AP
Elon Musk, topman van autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, is de rijkste man op aarde. Hij onttroont daarmee Jeff Bezos, oprichter en baas van webwinkelconcern Amazon, zo wijst de miljardairsindex van persbureau Bloomberg uit.Beeld AP

Economie

Corona vergroot ongelijkheid: allerrijksten nog rijker, armsten nog armer

Het coronavirus heeft de ongelijkheid in de wereld flink vergroot. De vermogens van de duizend rijkste mensen zijn afgelopen jaar gegroeid. Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, is voor het eerst in jaren gegroeid.

Peet Vogels

Dat blijkt uit het onderzoek naar inkomens- en vermogensongelijkheid in de wereld van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Het rapport verschijnt jaarlijks bij de start van het World Economic Forum in Davos.

Het rapport laat zien dat de tien rijkste mensen ter wereld afgelopen jaar 500 miljard dollar rijker zijn geworden. Die vlieger gaat niet op voor de armsten. ‘Het aantal mensen in extreme armoede is voor het eerst in jaren weer gegroeid. Dat is een trendbreuk,’ zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib.

Het huis van Elon Musk in Bel Air (Los Angeles) telt maar liefst zeven slaapkamers en elf badkamers. Beeld BrunoPress/Planet Photos
Het huis van Elon Musk in Bel Air (Los Angeles) telt maar liefst zeven slaapkamers en elf badkamers.Beeld BrunoPress/Planet Photos

De oorzaak is duidelijk, de coronapandemie heeft de mensen in ontwikkelingslanden veel harder getroffen. ‘Er is sprake van de grootste banencrisis in negentig jaar. De economische impact in die landen is enorm. Driekwart van de mensen in de wereld heeft geen sociaal vangnet. Die mensen zakken door de bodem als ze hun werk kwijtraken,’ aldus Servaes.

3,3 miljard

Terwijl in het rijke Westen de regeringen miljarden uitgeven om de gevolgen van de crisis te bestrijden, blijven mensen in de ontwikkelingslanden van elke hulp verstoken. Dat kan ertoe leiden dat er de komende jaren tot 500 miljoen mensen bijkomen die onder de armoedegrens leven, waarschuwt Servaes. ‘Dan zijn er over tien jaar mogelijk 3,3 miljard mensen die in extreme armoede leven.’

De crisis zal in arme landen langer aanhouden. Dat heeft te maken met de ongelijke verdeling van de vaccins tegen corona. De westerse landen zullen dit jaar hun bevolking hebben ingeënt en kunnen aan economisch herstel beginnen. ‘In de arme landen zal eind dit jaar één op de tien mensen gevaccineerd zijn. Het duurt daarom veel langer voor daar economisch herstel optreedt,’ verduidelijkt de Novib-directeur.

Een straatverkoper probeert mondkapjes te slijten in Bamako, Mali. Beeld AFP
Een straatverkoper probeert mondkapjes te slijten in Bamako, Mali.Beeld AFP

Uit het rapport blijkt dat vrouwen onevenredig hard getroffen worden door de pandemie. Zij hebben vaker laagbetaald werk en minder vastigheid. Als zij hun werk verliezen, zitten ze direct in de problemen. Daarnaast werken veel meer vrouwen dan mannen in de zorg. Ze worden dus ook nog eens veel meer blootgesteld aan de gevaren van het coronavirus.

Wat Oxfam Novib steekt, is dat de rijke landen nauwelijks solidariteit vertonen met de arme landen die hard worden getroffen. ‘We zien wereldwijd toename van honger en armoede. Dat zou tot uitzonderlijke maatregelen op wereldniveau moeten leiden. Maar het enige dat we zien, is een fondsje voor vaccins voor arme landen.’

Het opgeven van het patent op het vaccin zou de prijs verlagen. Beeld AP
Het opgeven van het patent op het vaccin zou de prijs verlagen.Beeld AP

Arme landen zouden al geholpen zijn als de farmabedrijven het patent op het vaccin zouden opgeven, zodat andere producenten het goedkoop kunnen produceren. Maar dat gebeurt niet.

Servaes wijst op Argentinië. ‘Daar heeft de regering de superrijken een eenmalige belasting opgelegd en met de opbrengst medische hulpmiddelen gekocht om de pandemie te bestrijden.’ Dat zou hier ook goed kunnen. Alleen de vermogensgroei van de rijkste tien mensen is al voldoende om iedereen in arme landen van een vaccin te voorzien en uit de armoede te houden, berekende Oxfam Novib.

Rijkste mensen volgens Forbes

1. Jeff Bezos (Amazon) 192 miljard dollar*
2. Elon Musk (Tesla en SpaceX) 180 miljard dollar
3. Bernard Arnault (LVMH) 150 miljard dollar
4. Bill Gates (Microsoft) 122 miljard dollar
5. Mark Zuckerberg (Facebook) 101 miljard dollar
6. Zhong Shanshan (Nongfu Spring en Wantai) 89 miljard
7. Warren Buffett (Berkshire Hathaway) 88 miljard dollar
8. Larry Ellison (Oracle) 85 miljard dollar
9. Larry Page (Google) 83 miljard dollar
10. Sergey Brin (Google) 81 miljard dollar
*Volgens Bloomberg is Elon Musk de rijkste man op aarde.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234