null Beeld

Costa Rica geeft het voorbeeld: '99 procent duurzame energie en in 2021 CO2-neutraal'

Terwijl veel rijke landen excuses blijven zoeken om vooral géén milieu- en klimaatmaatregelen te moeten nemen, bewijst Costa Rica, een landje in Centraal-Amerika met nog geen vijf miljoen inwoners, dat het ook anders kan: in amper een paar decennia groeide het republiekje van een arm en door drugsoorlogen geteisterd hellhole uit tot niet alleen het duurzaamste maar ook het gelukkigste land ter wereld. De Britse schrijfster en wetenschapsjournaliste Gaia Vince ging drie maanden in Costa Rica wonen om het wonder ter plekke met eigen ogen te aanschouwen.

Marc Van Springel

undefined

Gaia Vince «Het is echt een opmerkelijk verhaal. Ooit was het één van de Latijns-Amerikaanse landen met de meeste ontbossing, maar dat hebben ze helemaal omgekeerd. Door een ontbossingsverbod en een groot aanplantingsprogramma is het vandaag het enige tropische gebied waar er bos bíjkomt. Er is ook een jachtverbod ingevoerd. Meer dan een kwart van de natuur en de helft van de kustlijn zijn beschermd. De energie is er voor 99 procent duurzaam en tegen 2021 wil het land zelfs volledig CO2-neutraal worden. Het heeft een goede en toegankelijke gezondheidszorg, gratis onderwijs en de economie doet het eveneens uitstekend. Het zal je wellicht niet verbazen dat de bevolking er ook zeer gelukkig is: in rankings als het World Happiness Report en de Happy Planet Index staat Costa Rica altijd zeer hoog.

»Alsof dat allemaal nog niet volstaat, is het ook nog eens een adembenemend mooi land, met aan beide kanten een prachtige kustlijn, een resem vulkanen en ongerept tropisch regenwoud met zeer rijke fauna en flora.»

– Het klinkt echt als een ecologisch paradijs.

Vince «Voor een klein landje dat niet zo lang geleden nog onder een militair regime kreunde en geprangd zit tussen grote naties die het wél allemaal zeer slecht doen, is het bijna niet te geloven. Net daarom vind ik het ook zo’n inspirerend verhaal. Ze tonen dat er een andere weg is: dat je een land economisch kunt ontwikkelen en tegelijk het welzijn van de bevolking kunt verhogen én de natuur in stand kunt houden.

»Het mooie is dat het ook niet zomaar is gebeurd. Ze hebben bewust die keuze gemaakt. Ik wilde ernaartoe om te achterhalen waaróm en hóé ze dat hebben gedaan. En welke problemen ze daarvoor hebben moeten overwinnen. Ik denk dat politici bij ons er nog veel van kunnen leren.»

– De bevolking moet natuurlijk ook meewillen in zo’n verhaal.

Vince «Klopt. Maar Costa Ricanen voelen een zeer sterke verbondenheid met de natuur. Ze respecteren hun omgeving. Dat zie je ook. Je ziet er letterlijk nergens afval liggen. Zelfs niet het kleinste papiersnippertje.»

– Heeft je verblijf je optimistischer gemaakt over de toekomst van de planeet?

Vince «We zullen het verschil echt moeten wíllen maken, we moeten radicale keuzes durven te maken en op lange termijn denken. Of we daar bij ons klaar voor zijn, is een andere zaak, maar zien dat het kán, stemt me wel optimistischer.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234