null Beeld

Couckenbak in het het Astridpark: waar gaat het met Anderlecht naartoe?

‘Hij zal snijden in de lonen. En alles wordt nieuw, ook de trainer.’ Couckenbak bij Anderlecht, kenners van paars-wit meten de schade op.

Jan Hauspie

'Hein Vanhaezebrouck en Marc Coucke, dat gaat niet. Alles wordt nieuw bij Anderlecht, ook de trainer'


Aad de Mos: ‘Het hart van Coucke’

undefined

null Beeld

Aad de Mos (oud-trainer) «Marc Coucke denkt altijd twee, drie stappen vooruit. Hij wil het beste en het hoogste, én hij wil ’t het snelst. Je zal hem niet horen zeggen: ‘Ik bekijk het op mijn gemak, volgend jaar wordt een overgangsjaar.’ Nee, Anderlecht zal direct voor de titel moeten spelen. Het liefst pakt hij hem ook nú nog.

»Anderlecht is een club in verval: een beter moment dient zich nooit meer aan. Coucke deed zijn voetbalervaring op bij Lille (de Franse club waar hij minderheidsaandeelhouder was, red.) en Oostende. Met alle respect, maar dat is de subtop. Nu gaat hij zich testen op het allerhoogste niveau in België. Zonder zwembandjes, maar omringd door mensen die het klappen van de zweep kennen, zoals clubdokter Chris Goossens en sportief manager Luc Devroe. Maar vergis je niet, híj trekt aan de touwtjes.»

HUMO Roland Duchâtelet was ook zo’n rijke Belg die van een kleine club kwam toen hij Standard kocht. Vier jaar later liet hij Standard verweesd achter, nadat hij eerst wel de kroonjuwelen – spelers als Marouane Fellaini en Axel Witsel – had verkocht. Hij werd er niet slechter van.

De Mos «Duchâtelet is een in zichzelf gekeerde man. Hij had ook niets met voetbal. Coucke wél, dat heb ik aan den lijve ondervonden. Ik was eens te gast bij een wedstrijd tussen Oostende en Anderlecht en zat naast hem aan de eretafel en in de tribune. En toen Oostende Europees speelde tegen Marseille, had ik hem bij VTM aan de analysetafel. Ik weet dus ongeveer hoe die man in elkaar zit en denkt. Hij gaat Anderlecht met zijn hart en als een supporter leiden, dat weet ik wel zeker. Over de zakelijke kant maak ik me al helemaal geen zorgen: dat is zijn stokpaardje.»

HUMO Hij zette wel zonder moeite trouwe clubmedewerkers van de ene dag op de andere aan de deur.

De Mos «Dat is de zakenman Coucke. Bikkelhard. De voetballerij ís ook bikkelhard: zij die moesten vertrekken, zijn het zelf ook altijd geweest voor trainers en spelers. Ze hebben hun graantje kunnen meepikken in het wereldje en zijn daar niet slechter van geworden. Maar ze hebben hun tijd gehad. Als je een club koopt waar – naar ik lees – 242 mensen in dienst zijn, kan ik me goed voorstellen dat je dat aantal door drie deelt. Toen ik bij Anderlecht kwam, deed ik precies hetzelfde: afscheid nemen van mensen die er al heel lang zaten. Dat werd me niet in dank afgenomen. Het betekende wél dat ik direct met resultaten moest komen.

»Dat geldt ook voor Coucke: kampioen worden met Anderlecht is een must. Het minimum eigenlijk, want hij wil ook de Champions League in. Niet om er een rol van betekenis te spelen, dat kan niet meer, maar om thuis een keer te winnen van Manchester United. Of goed te spelen tegen Real Madrid, of om Bayern München een tik te geven, zoals Salzburg onlangs deed en vroeger ook PSV. Daar geloof ik in.»

HUMO In de Nederlandse krant Trouw zei u: ‘Anderlecht speelt geen voetbal meer zoals we dat gewend zijn. Het zijn nu allemaal simpele spelers, die geen grandeur hebben. Ik denk dat Coucke in staat is om betere spelers te halen dan zij die nu op het veld staan.’

De Mos «Goed inkopen is een kunst. Coucke heeft een blind vertrouwen in Luc Devroe: híj zal het moeten doen. Devroe haalde ooit Ivan Perisic naar Club Brugge, goeie ogen zal hij dus wel hebben. Maar bij Anderlecht zal élke transfer raak moeten zijn. Zijn eerste aanwervingen – een jonge Albanees en die jongen van Kortrijk (Kristal Abazaj en Yevhen Makarenko, red.) – geven me alvast een goed gevoel. Twee spelers met honger, daar is over nagedacht. Maar er zullen toch drie, vier spraakmakende spelers bij moeten die echt het verschil gaan maken.»

HUMO Hoe zeker is het dat Coucke daarvoor zijn portefeuille opentrekt?

De Mos «Hij zal snijden in de lonen, maar als hij de nieuwe Messi ziet en als die 2 miljoen moet verdienen, zal hij zeker een uitzondering maken. Maak je maar geen zorgen.»

HUMO Welk advies heeft u voor Coucke?

De Mos «Heel simpel: hij moet een kopie maken van wat John Cordier en ik destijds bij KV Mechelen hebben gedaan. Cordier haalde me in 1985 naar België en zei me letterlijk: ‘Ik ben geboren in Oudenaarde, ben een supporter van Club Brugge, maar wil met KV Mechelen kampioen van België worden.’ En zo geschiedde. Ondertussen is het voetbal veranderd, dat hoeft niemand mij uit te leggen, maar korte lijntjes: daar draait het nog steeds om. Coucke en Devroe zijn perfect op mekaar ingespeeld. Dat is prettig werken.»

HUMO Waar moet Coucke zich voor hoeden?

De Mos «Emotie. Er komt een dag dat ook hij door een dal zal moeten. Dan is het zaak om de rangen gesloten te houden en niet meteen trainers te gaan ontslaan. Want dat is nog zoiets: de trainer van Anderlecht moet goed beseffen dat hij voortaan een vazal is van Coucke en Devroe. Hij zal tevreden moeten zijn met de spelers die zij voor hem gaan halen. Ik maakte vroeger lijstjes voor Cordier. Dan belde hij me ’s nachts op: ‘Mijnheer De Mos, ik heb goed nieuws voor u: ik heb Michel Preud’homme gekocht bij Standard.’ En een maand later: ‘Ik heb Marc Emmers en Lei Clijsters gekocht bij Waterschei.’ Dat zie ik Coucke niet gauw doen met Hein Vanhaezebrouck, want zo kan hij hem morgen de deur niet wijzen.»

HUMO Is dat wat er gaat gebeuren?

De Mos «Natuurlijk gaat dat gebeuren! Vanhaezebrouck en Coucke, dat gaat niet. Vanhaezebrouck en Devroe ook niet. Alles wordt nieuw, ook de trainer. Dat wordt iemand die naar hen luistert, die vereerd is om bij Anderlecht trainer te worden én die er ook op aast. Dat kan Francky Dury zijn, maar ook Glen De Boeck


Ariël Jacobs: ‘Wittebroodsweken’

undefined

null Beeld

Ariël Jacobs is de laatste voorganger van Hein Vanhaezebrouck die netjes zijn contract uitdiende bij Anderlecht. Na hem verging het John van den Brom, Besnik Hasi en René Weiler minder goed: zij werden voortijdig aan de deur gezet.

Ariël Jacobs «Er zijn in de korte tijd dat Coucke nu op Anderlecht is al te veel akkefietjes geweest. Vroeg of laat ontploft dat. Neem nu de stage die voor de play-offs was gepland, maar die Coucke om financiële redenen heeft afgeblazen. Natuurlijk heeft een voorzitter of het management het recht om terug te komen op een eerder genomen beslissing. Alleen leek het alsof de coach hier buitenspel werd gezet en Coucke vooral duidelijk wilde maken: ‘Voortaan neem ík hier die beslissingen.’ Ik hield er in ieder geval een wrange nasmaak aan over.»

HUMO Hoe zou u zich nu voelen in de schoenen van Hein Vanhaezebrouck?

Jacobs «Onzeker, misschien. Of ik zou toch minstens beseffen dat ik me moet aanpassen. Dat uit zich ook in kleine dingen. Coucke heeft de gewoonte om voor een wedstrijd in de kleedkamer te komen en met de spelers te praten. Dat deed Roger Vanden Stock nooit, zelfs niet voor een cruciale wedstrijd. Nu, dat hoeft niet slecht te zijn, en de meeste trainers kunnen het ook wel hebben. Maar in welke mate strookt wat Coucke tegen die spelers zegt met het discours dat de trainer net heeft gehouden? Nog zoiets: laatst zag ik in de krant een foto van een open training, met daarop Vanhaezebrouck die zijn troepen overschouwt. Wie staat er naast hem? Coucke. Ik zie het geen andere voorzitter doen.

»Coucke is Coucke, ze zullen hem moeten nemen zoals hij is. Niemand kan nu al zeggen of het op termijn een goede zaak zal zijn. Dit zijn nog zijn wittebroodsweken. Alles wat hij doet, en hóé hij het doet, wordt sowieso op applaus onthaald. Mensen vinden een stijlbreuk in eerste instantie altijd goed: ‘Eindelijk, een nieuwe wind!’ Het is slim van Coucke om daarop in te spelen. Als je ergens begint waar de verwachtingen hoog zijn, moet je wel aan de bak. Een échte beoordeling zal pas kunnen wanneer de eerste problemen de kop opsteken.»

HUMO Wat is de valkuil voor Coucke?

Jacobs «De uitdaging waar hij voor staat, is tegelijk ook de valkuil. Kijk, achter het succes van Oostende zal wel niet alleen geld, maar ook een beleid gezeten hebben. Maar het blijft een kleine club, waar de weerstand, zowel intern als van buitenaf, kleiner is. Bij Anderlecht is de druk veel groter. Ik ben benieuwd of hij zich even open zal blijven opstellen als het eens tegenzit.

»Dat geldt ook voor Devroe trouwens, maar die kent het verschil tussen Oostende en een topclub: hij werkte eerder al bij Club Brugge. Het is duizend keer makkelijker om een speler te kopen voor Oostende dan voor Club Brugge of Anderlecht. Mislukt een transfer bij Oostende, dan kraait er geen haan naar. Bij Anderlecht zal hij permanent gewikt en gewogen worden. Met zijn kwaliteiten heeft het niet eens te maken, maar alles met de omstandigheden. Neem nu Devroes eerste transfer voor Anderlecht: Makarenko van KV Kortrijk. Ik vind ’m een goede speler, maar mocht het vorige management hem op dit ogenblik gehaald hebben, dan hadden negen op de tien supporters gegarandeerd afkeurend gereageerd: ‘Wat gooien ze nu weer binnen!?’ Maar nu is het Coucke, en niet langer Van Holsbeeck of Vanden Stock, en redeneren ze: ‘Het zal wel goed zijn.’ Maar het móét goed zijn!»

HUMO Acht u een Duchâtelet-scenario mogelijk?

Jacobs «Moeilijke vraag. Daarvoor moet je in de ziel van Coucke kunnen kijken. Wordt hij een supporter van de club die hij heeft gekocht, of schuilt er diep in hem alleen die keiharde zakenman? Weinig mensen kennen het antwoord, vermoed ik. In de beslissingen die hij al nam, is in ieder geval de bedrijfsleider sterk naar boven gekomen. Hij bakent zijn territorium af. Dat hij daarbij tegen heilige huisjes schopt, spreekt voor zich. Dan heeft hij twee opties: hij ruimt ze op, of hij houdt ze in stand, maar met het risico dat ze een gevaar gaan betekenen voor het beleid dat hij wil installeren. Coucke heeft ervoor gekozen om komaf te maken met dat verleden. Op dat vlak kent hij weinig scrupules.»

HUMO Is het een realistische ambitie om Anderlecht weer bij de Europese subtop te laten aansluiten?

Jacobs «Wat is dat, de Europese subtop? Occasioneel kan het nog, maar structureel is het onmogelijk geworden voor clubs uit de kleinere landen. Daarin vergaloppeert Coucke zich toch een beetje.»


Johan Boskamp: ‘Toppers aantrekken’

undefined

null Beeld

Ook Johan Boskamp heeft er nog niet veel vertrouwen in.

Johan Boskamp (oud-trainer) «Ik zit best nog met een hoop vragen. Dat komt natuurlijk omdat ik destijds bij Anderlecht met één van de beste voorzitters uit het Belgische voetbal heb mogen werken: vader Constant Vanden Stock. For-mi-da-bel was dat! Ik weet niet of het met Coucke even prettig samenwerken is. Ik geloof in ieder geval niet dat hij ooit dat niveau haalt. Nu, Rome is ook niet in één dag gebouwd, dat weet ik wel. Maar ik hoor niets over opleiding, wel over een stadion dat hij wil bouwen. Ik had toch gehoopt dat hij in de jeugd zou investeren.»

HUMO Dat stadion is toch ook belangrijk?

Boskamp «Hij komt elke dág wel met een nieuw idee! Ik hoop maar dat ze gauw drie, vier toppers aantrekken zodat het voetbal weer beter wordt. Dát is wat mij interesseert. Fantastisch wat hij bij Oostende deed, maar Anderlecht is Oostende niet: je loopt er niet zomaar de kleedkamer binnen. Hoewel, ik las in de krant dat hij het daar ook doet. Dat heb ik allemaal niet meegemaakt, hoor. Bij geen enkele club.

»Als ik alles mag geloven wat ik lees, moet ik me stilaan zorgen beginnen maken om Vanhaezebrouck. Al lees ik ook dat hij toch inspraak zou gehad hebben over de aanwerving van die speler van Kortrijk.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ariël Jacobs: 'In de krant stond een foto van Vanhaezebrouck op een training. Naast hem stond Coucke. Ik zie het geen andere voorzitter doen.''

HUMO Yevhen Makarenko, bedoelt u. Een goede transfer?

Boskamp «Ik zou dolgraag zien wat de bedoeling is. Voorlopig hebben ze twee buitenlanders gehaald en zie ik niets Belgisch. Bij Oostende deed hij precies hetzelfde: buitenlandse spelers halen. Er is dus nog steeds niets veranderd. Met alle respect, maar met die jongen van Kortrijk en die uit Albanië denk ik niet dat ze toppers in huis hebben gehaald die het niveau de hoogte zullen injagen. Dat vóél ik gewoon. Als hij wérkelijk het grootste talent in Albanië is, zoals ik lees, vraag ik me af: waarom zit hij daar nog, op z’n 22ste? En die jongen van Kortrijk speelt nog maar sinds enkele maanden op de positie waarvoor Anderlecht hem nu haalt. Geruststellend vind ik dat niet.»

HUMO Hij speelde met Dynamo Kiev wel in de Champions League.

Boskamp «Speelde Lukasz Teodorczyk ook niet voor Kiev? Héle goeie speler! (bulderlacht) Volgens mij gelooft Coucke écht dat hij door hem beter is gaan spelen.»


Guy Vanhengel: ‘Tussen pot en Cola Light’

undefined

null Beeld

Een nieuw stadion is één van die vele ideeën van Coucke waar Boskamp hoofdpijn van krijgt. In Pano opperde de nieuwe Anderlechtvoorzitter de mogelijkheid om een voetbaltempel te bouwen nabij het trainingscomplex in Neerpede. Een piste waarvan hij niet scheen te weten dat ze al eerder onderzocht werd – in 2004 en 2012 – en telkens afgevoerd.

Guy Vanhengel (Brussels minister van Financiën en Begroting en notoir Anderlechtsupporter) «Ik ken de bezwaren tegen die locatie. Kunnen ze overwonnen worden? Heel moeilijk, denk ik. Het zou nuttig zijn mocht Anderlecht zijn prospectieoefening met een schone lei beginnen, en proberen om de spanningen met de gemeente op te heffen, nu er een nieuwe dynamiek door de club waart. Er komen twee verkiezingen aan, in oktober van dit jaar en volgend jaar in mei. Daarna volgt weer een periode van vijf jaar politieke stabiliteit. In die tijd moet je tot een afgewerkt plan kunnen komen.»

HUMO Coucke wil een eigen stadion bouwen. Niet er één huren, zoals met het Eurostadion de bedoeling was.

Vanhengel «Ik begrijp dat. Ik denk ook dat hij gelijk heeft: het is nog altijd het beste als een club zelf de kar trekt. In het dossier van het Eurostadion kreeg de overheid een dubbele vraag. Enerzijds vroeg de Belgische voetbalbond een nieuw stadion voor het Europees kampioenschap van 2020. En anderzijds wilde Anderlecht een groter stadion, maar had het daar zelf het geld niet voor. Dat het dossier in de soep is gedraaid, komt doordat men zowel bij de bond als bij Anderlecht is beginnen te zwalpen nadat alles al was aanbesteed. Dát verwijt ik het toenmalige Anderlechtmanagement, het is bijzonder brutaal geweest en heeft zich geen fluit aangetrokken van de positie waarin het de overheid had gemanipuleerd.»

HUMO Het bestuur van de club zal wel weer bij u komen aankloppen mocht het volharden in het Neerpede-scenario.

Vanhengel «Uiteraard zullen we voorzichtiger zijn nu. Anderzijds mag de overheid zich ook niet rancuneus opstellen, al zijn er wel een paar bestuursleden van wie ik zeg: die komen mijn bureau niet meer binnen! Coucke weet dat, we hebben al van gedachten gewisseld. Tussen pot en pint, zeg maar – hoewel hij Cola Light dronk (lacht). Nu, hij laat er geen gras over groeien, dat vind ik wel charmant.»

HUMO Had u niet liever Paul Gheysens van bouwpromotor Ghelamco als de nieuwe eigenaar van Anderlecht gezien? Met hem zat u op dezelfde lijn over het Eurostadion.

Vanhengel (lacht) «Daar spreek ik me niet over uit. Wat ik absoluut onverantwoord zou hebben gevonden – en dat heb ik het vorige management ook gezegd – was dat de club in handen zou zijn gekomen van een Rus of een Chinees.»

HUMO Daar zorgt Coucke over een paar jaar misschien wel voor?

Vanhengel «Waarom? Voorlopig krijgt hij het voordeel van de twijfel. Het voetbal is het speelveld geworden van ondernemers die op zoek zijn naar maatschappelijke erkenning. Dat speelt volgens mij ook bij Coucke. Maar als vertegenwoordiger van de overheid vind ik het belangrijk dat er voeling blijft met de lokale burger. Het is nu aan ondernemend Vlaanderen – de Gheysensen, de Verhaeghes en de Couckes – om te bewijzen dat ze zich tegenover elkaar goed kunnen gedragen. In tegenstelling tot hun bedrijven is het voetbal namelijk niet alleen eigendom van wie er de centen voor neerlegt. Wie ook de eigenaar is: een club blijft eigendom van zijn supporters.»

HUMO Overweegt u om opnieuw een abonnement te nemen? Twee jaar geleden leverde u dat in, samen met uw vip-parkeerkaart, uit onvrede met de houding van Anderlecht in het Eurostadion-dossier.

Vanhengel (lacht) «Goh, dat weet ik nog niet. Ik zie nog alle matchen, weliswaar op mijn tv, maar dat is ook niet onaangenaam. Nu, als ik zou willen, neem ik wel een abonnement bij mijn vrienden in de tribune. Dat hoeft de club niet eens te weten. Weet u, ik kon het niet meer aan om in dat gezelschap te zitten. Ik voelde me onheus behandeld. Nu ben ik nogal gecharmeerd door de manier waarop Coucke het aanpakt. In hem zie ik de geknipte man om een nieuwe toekomst uit te bouwen voor de club, want zeg nu eerlijk: die leed toch wat aan ouderdomsverschijnselen.

»Coucke is een voetbalman: hij houdt van het spelletje. En hij heeft góésting: het is een man met ambitie, die de club opnieuw in de Europese subtop wil krijgen. Net als hij geloof ik dat het potentieel daarvoor aanwezig is. Ik heb er vertrouwen in.»

HUMO Hij blijft wel een Club Bruggesupporter die zich via KV Oostende in het voetbal op de voorgrond werkte.

Vanhengel «Dat stoort me niet. In het voetbal heb je transfers in alle richtingen en op alle niveaus. Maar eens ze hun stek hebben gevonden, blijven sommigen lang. Volgens mij zit Coucke nu waar hij altijd wilde zijn: bij een topclub die nog kan groeien.»

HUMO Wat is zijn achilleshiel?

Vanhengel «Het stadion! Dat voldoet niet meer aan de hedendaagse normen om zakenmensen te ontvangen die geld in het laatje brengen. De capaciteit moet omhoog. Alleen zo maak je ook de investeerders van de toekomst warm: de Brusselse jeugd die gek is van voetbal en tegen een democratische prijs voor de ploeg moet kunnen supporteren, maar nu de weg naar het stadion niet vindt. Negentig procent van het publiek komt niet uit Brussel. Als ik iets hoop, dan dit: dat Coucke de club aansluiting doet vinden bij de Brusselse jongeren.»


Eddy Merckx: ‘Geld is er genoeg’

undefined

null Beeld

Eddy Merckx, een al even notoir Anderlechtsupporter en vaste klant in de tribune aan de zijde van zijn goede vriend Paul Van Himst, kent Coucke nog van toen die in het wielrennen actief was.

Eddy Merckx «Ten tijde van de oprichting van Lotto-Davitamon was dat. Ik leverde de fietsen en had ook de kans om de ploeg te sponsoren. Uiteindelijk heb ik afgehaakt.

»De toekomst zal uitwijzen of Coucke de juiste man is voor Anderlecht. Het is nog te vroeg om daarover te oordelen, maar ik heb er vertrouwen in. Andere bazen, andere wetten: ik kan daar mee leven. Ik vond het alleen niet het goede moment voor een overname. Halfweg het seizoen, Coucke was nog voorzitter van Oostende. Nee, qua timing had het beter gekund. Door de onzekerheid bleven ook de wintertransfers onder de verwachtingen. Dat heeft de ploeg punten gekost.»

HUMO Hoe kan Coucke het goedmaken?

Merckx «Door straks goede transfers te doen! Hij heeft er niet alleen de ambitie, maar ook het geld voor. De ploeg moet absoluut versterkt worden. Of we zo weer bij de Europese subtop zullen aansluiten, weet ik niet. Maar als je niet probeert, lukt het zeker niet.»


Paul Van Himst: ‘Schoon marchandise’

undefined

null Beeld

Daar is Anderlecht-icoon Paul Van Himst het helemaal mee eens.

Paul Van Himst «Coucke is een man van uitdagingen, en Anderlecht is zo’n uitdaging. In de zakenwereld zouden we zeggen: Anderlecht is ‘schoon marchandise’! Wel, Coucke heeft schoon marchandise gekocht. Zijn opdracht is simpel: weer een ploeg bouwen die de supporters spektakel bezorgt. Daar zijn investeringen voor nodig, en daar moet hij voor zorgen.»

HUMO Voelt u de nieuwe wind al?

Van Himst «Coucke heeft, als ik het zo mag zeggen, weer leven in de brouwerij gebracht. Misschien was niet alles tiptop op Anderlecht, hij zal wel wat veranderen. Je hoeft hem niet te leren hoe je structuur in een bedrijf brengt. Je voelt ook dat als hij iets doet, hij het grondig doet. En hij heeft het slim aan boord gelegd: hij is met iedereen in de club gaan praten, ook met de supporters. Dat is heel positief onthaald. Zelf ben ik ook met hem gaan eten, samen met Eddy en Michel Verschueren. Hij stelde de hele tijd vragen. Een erg prettig gesprek was dat.»

HUMO Vader en zoon Verschueren die de machtsoverdracht overleven: Coucke is niet de enige slimmerik.

van himst «Men zegt soms: soort zoekt soort (lacht). Michael is een bekwame jongen, hij gaat helemaal de weg op van zijn vader.»

HUMO Blijft Anderlecht ondanks alles uw club?

Van Himst «Weet je wat het is? Ik was 8 jaar toen ik mijn eerste aansluitingskaart tekende bij Anderlecht. Ik voetbalde er tot mijn 33ste, was er later trainer en ook mijn vijf kleinzoons speelden er. Hoe je het draait of keert: het mauve-en-wit drijft altijd weer boven.

»Natuurlijk ken ik Roger Vanden Stock en zijn vrouw Kiki goed. Eddy en ik waren er vaak bij op Europese verplaatsingen van Anderlecht. Je brengt twee, drie dagen samen door, en zo leer je elkaar beter kennen. Toch ben ik ook altijd een buitenstaander gebleven. Ik woon de matchen bij, en na afloop ga ik nog even langs op de receptie. Maar daar blijft het bij. Ik ken dus zeker de hele zakelijke kant van zo’n verkoop niet, het meeste lees ik ook maar in de krant. Daardoor kan ik ook niet goed oordelen over de beweegredenen waarom ze de club verkochten.»

undefined

'Coucke legt het slim aan boord: hij praat met iedereen. Ik ben ook met hem gaan eten. Dat was een erg prettig gesprek ''

HUMO Anderlecht staat voor een vleugje Brusselse chic: de Vanden Stocks naast het veld, spelers als jij en Enzo Scifo op de grasmat. Coucke meet zich graag een volkser imago aan. Zal zijn stijl aanslaan?

Van Himst «Hij zal zich wel aanpassen. Daar is hij geslepen en slim genoeg voor.»

HUMO Zijn kapsel heeft hij alvast gefatsoeneerd.

Van Himst (lacht) «Wel, ik had het nog niet opgemerkt, maar men is het mij komen zeggen. De familie Vanden Stock staat voor een zekere standing, dat klopt. Maar Anderlecht is meer dan dat: het is ook zijn publiek en dat bestaat vooral uit gewone mensen. Daar moet je rekening mee houden.

»Het klopt natuurlijk wat iedereen zegt: Anderlecht is Oostende niet. Maar Coucke heeft Oostende wel op de kaart gezet en er ambiance gebracht. Dat mag hij ook bij Anderlecht doen. Het hoeft niet op dezelfde manier als in Oostende te gebeuren, maar wat plezier mag wel weer. Dat was een beetje weg. Anderlecht was aan het doodbloeden.

»Weet je wat mij als Anderlechtman nog het meest na aan het hart ligt? Dat we weer respect krijgen. Want dat waren we toch wat kwijt. Al een paar jaar trouwens. Ik kom vaak tussen de supporters en hoor het al langer: ze zijn niet tevreden. Niet omdat we slechte voetballers hadden, maar wegens de manier van spelen. Zelfs met de spelers die er nu zijn, moet er volgens mij meer uitgehaald worden. Maar het gaat de goede kant op: er kruipt weer wat schwung in. Dat is de verdienste van Coucke: daar heeft hij dan toch al voor gezorgd.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234