Criminele jongeren: hoe erg is het écht?

De mp3-moord op Joe Van Holsbeeck in Brussel, Bart Bonroy sterft in Oostende voor een sigaret, de moordende Hans Van Themsche in Antwerpen, de jonge slagersgast Jimmy Hemeleers, de Gentse scholier Simon Wijffels, gewapende jeugdbendes in Brussel en drie kinderen vernielen het kerkhof van Essene. Je zou voor minder denken dat de jeugdcriminaliteit hand over hand toeneemt.


Een losse greep uit de binnenlandse headlines van de voorbije jaren. Joe Van Holsbeeck in Brussel vermoord voor een mp3-speler. Bart Bonroy in Oostende doodgestoken voor een sigaret. Een kleuter en twee volwassenen in Antwerpen neergeknald door Hans Van Themsche. Twee vrienden vermoord door de jonge slagersgast Jimmy Hemeleers. De Gentse scholier Simon Wijffels op de eerste schooldag neergestoken door twee Oekraïense broers. Berichten over gewapende jeugdbendes die elkaar aanvallen in de Brusselse binnenstad. En vorige week nog: drie kinderen richten een ravage aan op het kerkhof van Essene en beschadigen ruim honderd graven. De daders zijn telkens minderjarig - in Essene waren ze amper zeven en acht jaar oud. Je zou voor minder denken dat de jeugdcriminaliteit hand over hand toeneemt.

Hoe is het zover kunnen komen? En vooral: wat kun je eraan doen? De onlangs gepensioneerde professor Lode Walgrave is een autoriteit inzake jeugdcriminaliteit. Pas ontving hij nog de prestigieuze European Criminology Award. Sinds de jaren zestig bestudeert hij jonge daders en wat ze allemaal uithalen, én onderzoekt hij wat je kunt doen om ze weer op het rechte pad te krijgen en te houden.

HUMO Wat loopt er fout met de jeugd van tegenwoordig?

Lode Walgrave «Kijk: wijnbouwers planten vaak een rozenstruik voor een rij druivenstokken. Als er met die kwetsbare rozenstruik iets fout loopt, weet de boer dat zijn hele druivenoogst bedreigd is. Jongeren zijn een beetje zoals die rozelaar. Zij delen als eerste in de klappen. Er loopt iets grondig fout - niet zozeer met de jeugd maar wel met de samenleving.»

HUMO Voor wie het een beetje volgt, lijkt het er toch op dat die jeugd steeds vaker de klappen uitdeelt?

Walgrave «Wel, dat berust vooral op perceptie. Het NICC, het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, heeft vorig jaar de evolutie van de jeugddelinquentie onderzocht. Hun conclusie: er is géén aanwijzing dat minderjarigen de voorbije veertig jaar meer betrokken zijn geraakt bij criminaliteit. Dat wordt ook in de buurlanden al jaren vastgesteld...

Lees het hele interview in Humo 3551 van 23 september

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234