Crisis Survivalgids: 400 euro per maand besparen zonder een centje pijn

Toen Saskia Scheerlinck zwanger bleek van haar nu vierjarige dochter, besliste ze om zich aan een oud voornemen te houden: dat ze zou stoppen met werken zodra ze moeder werd. Voortaan zou haar met uitbreiding gezegende gezin het met één in plaats van twee voltijdse inkomens moeten rooien.

Er moest dus drastisch bespaard worden, maar dat lukte Scheerlinck zo wonderwel – ze wist haar maandelijkse uitgaven met meer dan 400 euro in te krimpen – dat ze besloot haar tips met iedereen te delen.

Saskia Scheerlinck «Het was niet de bedoeling dat we ons hele leven zouden omgooien. We wilden wel besparen, maar waren niet bereid om voortaan onze eigen tandpasta te fabriceren of de ramen te lappen met koffiegruis. Alle respect voor mensen die dat wél doen, maar voor ons ging dat te ver.

»Nee, het gaat om simpele zaken, zoals 2 kilometer omrijden zodat je niet langs de snelweg, maar in een dorpje kan tanken – dat bespaart je in België tot 14 eurocent per liter, over de grens zelfs meer. Daar heeft je levensstandaard niet onder te lijden.»

HUMO Loop je niet het risico alle pret uit je leven te zuigen als je nooit meer zwicht voor een dwaze impulsaankoop of je douches strikt timet?

Scheerlinck «Dat is het ’m net: het mág de pret niet bederven, want dan hou je het niet lang vol. Sommige dagen hou ik me aan de timer die aangeeft dat het nu wel genoeg is met douchen, maar andere dagen blijf ik lekker staan en bespaar ik op andere zaken. Ik pleit absoluut niet voor een stoïcijns leven. Zie je iets wat je echt niet kan laten liggen, by all means, koop het.»

HUMO Van welke beparingen stond je zelf het meest te kijken?

Scheerlinck «Ik was verbaasd hoe schijnbaar kleine dingen aan het einde van de rit toch veel kunnen opleveren. Als je je huishoudtoestellen beter leert kennen, kun je een pak zuiniger leven. Zo bestaan er ecologische wasmachines, die je de mogelijkheid bieden om langere cycli te draaien met minder verbruik. Dat gaat dan niet om gigantische bedragen, maar toch: alle beetjes helpen, en je boet niks in aan comfort door je wasmachine vier uur te laten draaien in plaats van twee.

»Nog zo’n aanrader: boek je vliegtuigtickets na middernacht. De reisbureaus geven dan hun onverkochte zitjes vrij en daardoor daalt de prijs. Check ook even wat het kost om vanuit Parijs of Schiphol te vertrekken. Het levert je al gauw een besparing van 100 euro op, zelfs als je de verplaatsingskosten meerekent.»

HUMO Dagelijks je eigen lunch meenemen naar het werk in plaats van een broodje en een drankje te kopen, zou op jaarbasis ook 700 euro opleveren.

Scheerlinck «Klopt. En een zelfgemaakte lunch hoeft niet saai te zijn. Kijk gewoon welke restjes er nog in je koelkast liggen.

»Een tweede grote verrassing was hoe gigantisch veel je op één jaar tijd kan besparen op kleding – in mijn geval bijna 1.000 euro. Het codewoord is hier: tweedehands. Vroeger moest kleding uit de kringloopwinkel nog afrekenen met vooroordelen als ‘muffig’ en ‘ouderwets’, maar nu zijn er ongelofelijk veel initiatieven om gebruikte kleren te ruilen of tweedehandse designerstukken tegen een erg gereduceerde prijs op de kop te tikken.»

HUMO De gezinswagen de bons geven is een voor de hand liggende maatregel, maar jullie behielden jullie geldvreter-op-wielen en gingen ecodriven.

Scheerlinck «Je kan ook 30 euro per maand besparen door je auto op een efficiëntere manier te gebruiken, door – in een notendop – minder op te trekken en minder bruusk af te remmen. Door een beetje te anticiperen op het verkeer en, bijvoorbeeld, je auto in versnelling te laten uitbollen, krijg je al snel een fikse daling in verbruik.»

HUMO Mogelijk minpunt: op de snelweg dient een ecodriver zich te houden aan een slakkerige 105 kilometer per uur.

Scheerlinck «Toegegeven: het vereist wat discipline. Maar geloof me: na twee weken ben je die 105 kilometer per uur gewoon en hoef je er helemaal geen inspanning meer voor te leveren. Je zal ook merken dat je door die aangepaste snelheid niet later op je bestemming aankomt: in België zijn de afstanden die je aflegt gewoon niet groot genoeg en sta je altijd wel even in de file.»

Saskia Scheerlinck, 'Crisis Survivalgids', WPG, facebook.com/crisissurvivalgids

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234