de zaak-Sanda Diaproces
Crowdfundingsite die geld inzamelt voor vader van Sanda Dia overrompeld door succes
Na het wrakingsverzoek in de zaak-Sanda Dia tonen Vlamingen zich solidair met de familie van de bij een doop van studentenclub Reuzegom gestorven student. Een crowdfundingsite opgestart door vrienden van Sanda Dia ging zelfs even plat door te veel bezoekers.
‘Ga naar www.sandadia.be en steun de familie.’ Oproepen zoals deze werden gisteren en eergisteren massaal verspreid op sociale media. Veel mensen reageerden op die manier op het manoeuvre van advocaat Joris Van Cauter. Die vroeg maandag de wraking van de voorzitter van de raadkamer die moest beslissen over de doorverwijzing van zijn cliënt en zeventien andere Reuzegom-leden. Daardoor is er – opnieuw – uitstel in de zaak.
Sanda Dia stierf in december 2018 na een gewelddadige doop door de elitaire studentenclub Reuzegom. Achttien leden van die club riskeren vervolging voor het toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, schuldig verzuim en mensonterende behandeling.
Op de website verkopen vrienden van Sanda Dia mondmaskers met daarop het silhouet van de student en de tekst '#justiceforsanda'. Op dezelfde site kan men ook bedrag storten voor vader Dia. In totaal beheert een team van acht vrienden de mailbox, de site en de verkoop.
‘We hielden altijd goed contact met de vader van Sanda. Hij heeft het niet enkel moeilijk met de dood van Sanda, maar ook financieel heeft hij kopzorgen,’ vertelt Robrecht Cleiren (22), een van de drijvende krachten achter de site.
In een eenmalig interview, in augustus vorig jaar, vertelde vader Ousmane Dia dat hij met ernstige gezondheidsproblemen te kampen had, waardoor hij drie maanden in een ziekenhuis lag en acht maanden in een revalidatiecentrum moest doorbrengen. ‘Via de website proberen we zijn zorgen te temperen. Met de giften willen we de vader financieel ondersteunen. Op de mondmaskers maken we geen winst. Die zijn vooral bedoeld om steun te betuigen.’
Op sociale media werd maandag beweerd dat de crowdfunding er is om de gerechtskosten te dekken. ‘Ik wil toch even duidelijk stellen dat het ingezamelde geld niet naar mij gaat,’ reageert Sven Mary, advocaat van de vader. ‘Ik doe deze zaak volledig pro bono. Ik heb nog nooit een euro aan meneer Dia gevraagd en zal dat ook nooit doen. Wel weet ik dat meneer Dia onder meer door ziekte veel andere kosten heeft.’ De bezielers van de site bevestigen dat: ‘Het geld van de crowdfunding dient om rust te geven aan de familie, niet om de rechtszaak te financieren.’
De site staat sinds maart online. Het team verwerkte al meer dan tweeduizend bestellingen, goed voor zo'n drieduizend maskers. ‘Met het nieuws van de wraking kreeg de site maandag een serieuze boost. Nieuwe bestellingen en giften stromen vlot binnen. De site lag zelfs even plat. Vroeger voelden we ons vaak alleen in onze strijd. Intussen weten we dat dat niet zo is,’ zegt Cleiren.