Culinair: De keuken van Sofie

Sofie Dumont , lady chef met een hoog rock-'n-rollgehalte, is verhuisd: 'Goe gebakken' en VT4 heeft ze achter zich gelaten, om vervolgens bij vtm in te trekken: haar dagelijkse kookprogramma heet er 'De keuken van Sofie'.

Sofie Dumont «Het programma moet een eerbetoon zijn aan de gemakkelijke, haalbare keuken. Geen arty probeersels, geen koken op driesterrenniveau: mensen moeten herkennen wat ik sta te doen, en het vervolgens ook zelf willen proberen.

»We hebben 'De keuken van Sofie' een goeie ruggengraat gegeven. Elke dag werken we volgens een vast thema. Maandag is bijvoorbeeld restjesdag. Dan doe ik iets creatiefs met wat overgebleven is van de barbecue of de fondue van tijdens het weekend. En op dinsdag maak ik een klassieker op mijn manier. Sole à la meunière of paling in 't groen, maar dan façon Dumont.

»'t Speelt zich allemaal af in een superleuke keuken in een pand in Aalst. Het huis heeft ook een moestuintje. Héérlijk, want zo kan ik mijn groenten en kruiden gewoon uit m'n eigen stadstuintje plukken. Ik heb er ook een haan en twee kippen. Ideaal voor eieren - én om restjes aan te voederen. En, nu ik er zo over nadenk, om af en toe een gesprek mee te voeren. Want ik sta alléén in mijn keukentje, hè.»

HUMO In het weekend komt er telkens een compilatieaflevering.

Dumont «Ja, daarin bundelen we het fijnste uit de beste twee afleveringen van die week. En na die compilatie komen Alex en Angelo langs. Alex is een keukenexpert die allerlei praktische vragen komt beantwoorden - hoe slijp ik een mes, bijvoorbeeld. En Angelo weet alles van tuinen: hij komt uitleggen wanneer je kropsla moet planten en hoe je slakken de uitgang toont.»

HUMO 'De tuin van Sofie' staat recht tegenover 'Dagelijkse kost' geprogrammeerd.

Dumont «En nu wil je natuurlijk weten of ik Jeroen Meus stiekem al een venijnige kneep in zijn radijzen heb gegeven? Nope: ik vind Jeroen geweldig. En ik ben van plan om gewoon mijn eigen ding te doen - gewoon rechtdoor gaan in plaats van links en rechts te kijken hoe anderen het doen. Als het even heel melig en slijmerig mag: ik vind dat mijn programma en 'Dagelijkse kost' elkaar alleen maar versterken. Ik doe daar niet moeilijk over: wie naar Jeroen wil kijken, kijkt naar Jeroen. En wie naar mij wil kijken, kijkt gewoon naar mij.

»Ik ben ook niet afhankelijk van dit programma, hè, en het was ook niet mijn levensdroom. Ik ben blij dat ik dit mag doen, maar ik sta al sinds m'n veertiende in de keuken: mijn restaurant blijft mijn natuurlijke habitat.»

HUMO Welke culinaire programma's inspireren jou?

Dumont «Eerlijk: ik kijk weinig televisie. Ik kom 's avonds altijd heel laat thuis. Dan kijk ik nog wel even via de digibox, maar zelden naar kookprogramma's. Ik wil niet beïnvloed worden.»

HUMO Heb je op vakantie nieuwe culinaire horizonten verkend?

Dumont «Ik ben op vakantie geweest, ja, maar vooral om te genieten van het goede weer en het fijne gezelschap - gewoon relax. Ik ga dan ook niet poepduur eten. Maar die andere geuren en temperaturen leveren je onrechtstreeks toch wel inspiratie op. Vooral voor de afleveringen op vrijdag, die altijd opgehangen worden aan een buitenlandse keuken. 'Over de grens' noemen we die, en de tagline luidt: 'Dan gaat Sofie vreemd'. Zo, nu heb je meteen een kop voor boven dit stukje.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234