null Beeld

Culinair: De meesterbakker - de finale

Na zich wekenlang volgepropt te hebben met cupcakes, whoopies, bokkenpootjes, speculoos, pizza’s, quiches én allerhande taarten - en een handvol Rennies, gokken we - mogen chef-kok Sofie Dumont en chocolatier-patissier Bernard Proot ons vanavond eindelijk zeggen wie volgens hen de titel ‘MeesterBakker’ verdient.

Katrien Depecker

In de finale zitten er allang geen halfbakken kandidaten meer, maar toch zal het overgebleven drietal zich volgens Dumont te pletter zweten.

Sofie Dumont «De moeilijkheidsgraad van de opdrachten stijgt naarmate het programma vordert. Bovendien is het voor Bernard en mij gemakkelijker om drie kandidaten nauwlettend in de gaten te houden dan tien – vanavond staan ze dus voor hun zwaarste opdracht (lacht).

»Ik wil nog niet verklappen wat de finaleproef precies zal inhouden, omdat ik er de spanning voor zowel de kijkers als voor de deelnemers zelf nog wat wil inhouden.

»De kandidaten krijgen op het einde van elke aflevering de opdracht voor de week erop. Ze hebben dus een weekje tijd om te oefenen, maar je mag toch niet vergeten dat iedereen nog een normale day job heeft, en dat ze ook nog eens voor hun kinderen moeten zorgen. Chapeau!»

HUMO Hoe schatte je het niveau van de kandidaten in vóór je aan ‘MeesterBakker’ begon?

Dumont «Ik had er totáál geen idee van. Ik dacht dat het vooral hobbyisten zouden zijn, maar eigenlijk zijn het stuk voor stuk kleine freaks (lacht). Ze zijn helemaal mee met de nieuwe trends, en ik sta iedere keer weer versteld van wat ze uit de oven halen.

»Neem nu bijvoorbeeld de allereerste aflevering, waarin ze feesttaarten moesten maken: die finesse en die afwerking! En ze stoppen er allemaal heel veel liefde in.

»Nu, voor mij primeert de smaak. Ik kan me voorstellen dat de kijker denkt: ‘Jamaarja, dát gebak was toch veel mooier,’ maar die kan helaas niet proeven. Als je een taart proeft waarvan de biscuit vanbinnen kurkdroog is, dan is dat niet oké, hoe mooi die er verder ook uitziet.

»We willen zo juist mogelijk jureren en houden ons enkel bezig met het technische aspect – zonder te roepen of te tieren, of eten uit te spuwen.»

HUMO Een pronostiek?

Dumont «Waag ik me niet meer aan. Tijdens de eerste aflevering dacht ik: ‘Die, die en die,’ maar dan bleken mijn favorieten later de mist in te gaan. Omgekeerd heb ik ook weleens gedacht: ‘Ai, dat wordt niets!’ En even later kwam die persoon met het perfecte gebakje aanzetten. Ik heb er dus eigenlijk helemaal geen idee van (lacht)

HUMO Het gelijknamige boek staat momenteel op de vierde plaats in de boekentoptien: wat is het verschil tussen de kook- en de bakhype?

Dumont «Iedereen eet drie keer per dag, dus moet je sowieso koken, maar bakken doe je voor je plezier. En alles wat je met plezier doet, doe je goed. En de geur is een aangename bijkomstigheid, hè. Ik heb nog niemand horen zeggen: ‘My god, dat stinkt hier naar croissants!’

»Maar wat ikzelf het leukste vind aan bakken, is de gezelligheid van het delen, en het feit dat je er mensen gelukkig mee kunt maken. Zelf heb ik dat ook: als ik ergens geïnviteerd word en er is gebak, dan vind ik dat za-lig!»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234