'Culture Club': 1-0 voor Tuymans

Al heel wat interessante weetjes opgestoken van Canvas’ cultuurtalkshow ‘Culture Club’. Zo kocht de Franse dichter Paul Verlaine in de Brusselse Galeries Royales Saint-Hubert het pistool waarmee hij wat verderop – boven een absintcafé – zijn tien jaar jongere amant Arthur Rimbaud zou neerschieten, zijn de zitjes in sommige luchthavens ontworpen door het designerkoppel dat ook de befaamde Eames Lounge Chair bedacht, en blijft een auteur bij het neerpennen van een seksscène bij voorkeur zo ver mogelijk weg van een al te realistische beschrijving.

HUMO Als presentator zelf ook wat bijgeleerd, Bent?

Bent Van Looy «Jazeker! De afgelopen jaren heb ik enkele soloalbums uitgebracht en was ik dus vooral bezig met het máken van dingen, maar de presentatie van ‘Culture Club’ heeft me verplicht om nog meer boeken te lezen en musea te bezoeken dan ik doorgaans al deed. Maar zelfs al ga je je op cultureel vlak bijspijkeren, dan nog is het interessant om het daar met anderen over te hebben. De manier waarop Hélène Christelle Munganyende (studente politieke wetenschappen, red.) de nieuwe plaat van Solange Knowles (jongere zus van Beyoncé, red.) analyseerde, bijvoorbeeld: zij had het over de politieke lading en de betekenis ervan voor zwarte vrouwen – gewoonlijk niet de manier waarop ik zelf muziek beluister. Of neem nu Marc Erkens, die geregeld bij ons achter de piano nummers komt analyseren: ik versta de taal van muziek wel, maar hij benadert die vanuit de meer academische, klassieke hoek. Boeiend!

»Het is ook fijn om een figuur als Luc Tuymans aan de tafel te hebben. Ik heb schilderkunst gestudeerd, teken en schilder zelf nog af en toe, en kom hem weleens in een Antwerpse verfwinkel tegen: zelfs als hij gewoon olieverf koopt, gaat er toch een zekere dreiging van hem uit. Als ik dan naast hem sta met mijn doos kleurpotloden, denk ik: ‘1-0 voor Tuymans’ (lacht).»

HUMO Komende vrijdag is de voorlopig laatste aflevering van ‘Culture Club’: wat mogen we verwachten?

Van Looy «Op 11 december sloot Kobe Desramaults voorgoed de deuren van ‘In de wulf’, maar in het kader van De Warmste Week komt hij bij ons met zijn hele brigade koken voor het goede doel: het is de enige keer dat het publiek moet betalen om in de studio te zitten, en ik ben verheugd dat we ondertussen al volgeboekt zijn. Verder ligt er nog niet veel vast: er verandert nog heel veel de dagen voor de eigenlijke opnames.»

HUMO Maar er komt een tweede seizoen?

Van Looy (knipoogt) «My lips are sealed!»

HUMO (knipoogt terug)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234