null Beeld

'Culture Club': De ideale cultuurwereld

Cultuur: ’t is altijd al het meest tere kasplantje van de openbare omroep geweest. Het nieuwe ‘Culture Club’ zal daar allicht geen verandering in brengen, maar de door Bent Van Looy en de van VIER teruggekeerde Sofie Lemaire gepresenteerde talkshow heeft wel één groot voordeel ten opzichte van ‘LUX’, ‘Hoera, Cultuur!’, ‘De Leeuw in Vlaanderen’, ‘Republica’, ‘Ziggurat’, ‘Kunstzaken’, ‘Geen kaas, geen spektakel’ en tutti quanti: het komt live op antenne.

Noud Jansen

'Het live-aspect van 'Culture Club' verhoogt de spanning.'

Sofie Lemaire «Ik vind dat live-aspect van ‘Culture Club’ zelf ook een geweldig pluspunt. Het verhoogt de spanning, en je voelt toch dat mensen zich lichtjes anders gedragen als ze weten dat het nu of nooit is. Een liveprogramma vraagt ook om net iets meer dan enkel een droog gesprek: je kunt best wel wat performance gebruiken. Dat is dan ook helemaal onze bedoeling: stel dat we het bijvoorbeeld over opera hebben, dan zou het zomaar eens kunnen dat iemand een aria komt zingen. Of wanneer we met een stand-upcomedian praten over zijn nieuwste show, dan kan het altijd gebeuren dat we ’m vragen om er een stukje van op te voeren.»

HUMO Stand-upcomedy kan dus ook in ‘Culture Club’?

Lemaire «In principe kan alles: muziek, film, fotografie, design, gastronomie, comedy, beeldende kunst, literatuur, noem maar op. Het enige dat we níét willen, is slaafs de cultuurkalender volgen. Qua muziek kunnen we het dus zowel over klassiek als over pop hebben, en wat film betreft, kunnen zowel blockbusters als arthousefilm de revue passeren. We vertrekken van wat Bent en mezelf op dit moment zoal aanspreekt in de culturele wereld, en waar we denken iets relevants over te kunnen vertellen. De bedoeling is om het wat breder te trekken dan enkel de mededeling dat die en die kunstenaar daar en daar exposeert: we willen links leggen met de actualiteit, of met beelden aantonen dat een bepaalde nieuwe filmscène een hommage is aan een klassieke, oudere filmscène – ik zeg nu maar iets. Zelf benader ik ieder onderwerp min of meer als een buitenstaander; Bent eerder als een insider.»

HUMO Eerlijk zeggen: ben jij een Das Pop-fan van het eerste uur?

Lemaire «Ik heb Das Pop altijd graag gehoord, ja. Ik zag Bent daarjuist nog, en ik vertelde hem dat de eerste keer dat we elkaar zagen, op StuBru, ik hem aansprak op ‘The Game’: waanzínnig goed nummer.»

HUMO Cultuurprogramma’s worden doorgaans matig tot slecht bekeken. Hoe groot is de druk om daar met ‘Culture Club’ eindelijk eens verandering in te brengen?

Lemaire «Ik voel eigenlijk geen druk, althans niet van binnenuit. Ik denk dat iedereen bij Canvas zeer realistisch is in z’n verwachtingen: we weten dat de kans groot is dat de grote massa niet naar ‘Culture Club’ zal kijken. Maar daar ligt mijn focus niet; wat ik op dit moment het belangrijkste vind, is dat de mensen die kijken, het een goed programma vinden. En ik heb ook het gevoel dat dat gaat lukken. Het programma wordt uitgezonden vanuit een voormalig winkelpand in de Antwerpse Sint-Antoniusstraat, en we hebben daar al twee proefprogramma’s gedraaid, gewoon om eens te zien hoe het liep. Op dit moment zijn we wat aan het oefenen op het ter zake komen: geen ballastvragen stellen à la ‘Hoe gaat het nog?’ en ‘Wat heb je gisteren gegeten?’, maar de koe direct bij de horens vatten.»

HUMO Je voelt geen druk van binnenuit, zeg je. Wel van buitenaf?

Lemaire «Wel een beetje (lachje). Een maand geleden werd in De Standaard uitgelegd waarom we niet zouden slagen met ‘Culture Club’. Zeer merkwaardig: ’t was half augustus, anderhalve maand voordat de eerste aflevering op het scherm zou komen, maar de experts die in de krant aan het woord kwamen, wisten al precies te vertellen waarom het niks zou worden. Zo van: ‘Ik lees dat ze willen gaan ‘verbréden’. Oei-oei-oei, ik hou mijn hart al vast!’. Enfin, vingers gekruist dat hun hart het houdt (lacht)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234