null Beeld

Cultuur: Boeken op reis

Vlaamse boekenprogramma's zijn doorgaans gezegend met de levensduur van een astmatische eendagsvlieg, tot tandengeknars van menige netmanager. Of herinnert u zich 'Iets met boeken' of 'Uit de kast' nog? Dan weten onze noorderburen veel beter van aanpakken: 'Boeken' van presentator Wim Brands houdt al negen seizoenen lang stand in het zondagse ochtendblok.

mke

Vanaf vanavond krijgt zijn praatprogramma er ook een primetimebroertje bij: 'Boeken op reis'. Daarin klopt Brands wekelijks met een mandje vol vragen aan bij een buitenlandse auteur. Zijn eerste stop: Noorwegen, waar hij op de koffie gaat bij Karl Ove Knausgård, de schrijver van de controversiële bestseller 'Mijn strijd', een epische, gedetailleerde autobiografie.

Wim Brands «In de studio van 'Boeken' komen er ook weleens buitenlandse schrijvers langs, dus daarvoor hoefden we niet op locatie te gaan. Maar zo'n gesprek bij een auteur thuis krijgt toch een soort intimiteit die je in een tv-studio moeilijk kunt vatten. Zeker als de gesprekken over zwaardere thema's gaan. Zo had ik de Israëlische schrijver David Grossman al eerder geïnterviewd over zijn boek 'Uit de tijd vallen'. Daarin vertelt hij heel mooi over het verlies van zijn zoon, die is omgekomen tijdens de korte oorlog in Libanon tegen Hezbollah in 2006. Het was een fijn gesprek, maar ik had het gevoel dat er nog meer in zat. Daarom ben ik 'm voor 'Boeken op reis' opnieuw gaan opzoeken.

»Maar verwar intimiteit alsjeblieft niet met human interest. Ik ben geen Paul Jambers die in het privéleven van schrijvers gaat neuzen. Maar als ik een goed boek gelezen heb, ben ik wel nieuwsgierig naar het proces dat daaraan is voorafgegaan. Zo ben ik langsgegaan bij David Sedaris, een Amerikaan die erg grappige romans schrijft. Toen we 'm thuis bezochten, bleek dat-ie eigenlijk met allerlei neuroses worstelt. Zo zeulde hij tijdens onze wandeling een plastic zak mee waar hij onderweg vuilnis in stak. Heel vreemd! Hoe die kleine en grote drama's in iemands leven de vruchtbare grond voor een kunstwerk vormen, dat interesseert me.»

HUMO Uw eerste interviewee, Karl Ove Knausgård, is een geval apart: het zesdelige 'Mijn strijd' is één langgerekte inkijk in zijn leven.

Brands «Ja, die cyclus is uniek, als autobiografie en als roman. Er is ook iets vreemds mee aan de hand. Omdat Knausgård alles zo minutieus beschrijft, heb je het gevoel dat je dicht bij zijn wereld komt. Maar tegelijk is hij een eenzaat, een buitenstaander in zijn eigen leven. Die paradox heb ik tijdens onze gesprekken proberen te ontwarren.»

HUMO Uw programma 'Boeken' is één van de weinige boekenprogramma's die het langer dan één seizoen uitzingen. Hoe komt dat, denkt u?

Brands «Als het woord 'boeken' valt, beginnen televisiemakers altijd wat raar te doen. Neem nou dat programma van de VPRO en Canvas, 'Iets met boeken' (uit 2008, met Jan Leyers en Leon Verdonschot, red.). Die titel alleen al! Met zo'n onnozel knipoogje: 'Sorry, jongens, maar we moeten deze keer iets met boeken doen.' Maak dan liever helemaal geen boekenprogramma.

»In praatprogramma's zijn gesprekjes met schrijvers ook vaak zo verschrikkelijk onbeholpen. Terwijl het heel simpel is: als je wilt snappen waarom een auteur iets heeft geschreven, dan moet je vragen stellen. Véél vragen.»

HUMO Zijn er nog Vlaamse schrijvers die u graag eens voor de microfoon zou krijgen?

Brands «O ja, ik volg de Vlaamse literatuur op de voet. Tom Lanoye staat al heel lang op mijn verlanglijstje. En Josse De Pauw! Veel mensen weten dat niet, maar die man is behalve een geweldig acteur ook een heel goede schrijver. Van zijn eerste boek, 'Werk', was ik meteen weg. Binnenkort komt zijn tweede eraan, en daarover zou ik 'm maar wat graag interviewen.»

HUMO Nu maar hopen dat hij Humo leest!

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234