null Beeld

Cultuur: Canvasconnectie: Lee Ranaldo

Door de piepende, zoemende en krakende lijn klinkt onze conversatie als een vroeg nummer van Sonic Youth (om precies te zijn: ‘Justice Is Might’ uit ‘Bad Moon Rising’), maar verder geen klachten: Lee Ranaldo zit vanavond in ‘De Canvasconnectie’, en staat ons te woord vanuit zijn hotelkamer in de Franse stad Tours, waar hij die avond optreedt met zijn begeleidingsband The Dust.

Noud Jansen

Lee Ranaldo «De mensen van ‘De Canvasconnectie’ zijn me thuis in Manhattan komen interviewen: ze lieten me een groot boek zien met allerlei culturele activiteiten, en daar moest ik een keuze uit maken. Zo koos ik onder meer voor een optreden van de New Yorkse punkgroep Television, omdat ik het altijd een geweldige band heb gevonden. Het is al geleden van eind jaren zeventig, maar ik kan me nog levendig de eerste keer herinneren dat ik hun debuutplaat opzette, ‘Marquee Moon’: al vanaf de eerste noten was ik er ondersteboven van.»

HUMO U koos ook voor een expo van Raymond Pettibon, de kunstenaar die de fameuze hoes van de magistrale Sonic Youth-plaat ‘Goo’ ontwierp.

Ranaldo «Oorspronkelijk wilden we een andere tekening van Raymond gebruiken, waarop de Hollywoodactrice Joan Crawford stond afgebeeld met dikke rode lippen, en daaronder het onderschrift ‘Blowjob?’, maar de platenfirma (Geffen Records, red.) vond het toch niet zo’n goed idee. Toen zijn we dus maar voor ‘Goo’ gegaan – we hebben de plaat naar de tekening genoemd. Dat moet wel een goeie keus geweest zijn, want anno 2013 zie je de hoes van ‘Goo’ nog altijd gereproduceerd op T-shirts en zo.

»Ik heb ook gekozen voor een expositie in het MoMA van Mike Kelley, die de cover van de opvolger van ‘Goo’ maakte, ‘Dirty’. Toen hij vorig jaar overleed, was dat een grote klap: Mike was mijn vriend. Verbijsterend ook dat iemand die zo’n ongelooflijk werk maakte en er ook om geprezen werd, nog altijd ongelukkig genoeg kon zijn om zichzelf van het leven te beroven.»

HUMO Over gemiste aflijvigen gesproken: klopt het dat u Lou Reed persoonlijk kende?

Ranaldo «Kennen is een groot woord, maar mijn vrouw en ik kwamen Lou en Laurie (Anderson) weleens tegen op straat of in de bioscoop. Lou was zoals bekend niet de vriendelijkste persoon ter wereld, maar hij knikte toch altijd hoffelijk. Sinds zijn dood luister ik praktisch constant naar zijn muziek. Op deze tournee vooral naar ‘Street Hassle’, de plaat en vooral ook het titelnummer. ’t Is het soort song waar je verslaafd aan kan raken, heb ik gemerkt: zelfs als ik er niet naar luister, blijf ik het horen.»

HUMO Dank voor het gesprek. En veel succes vanavond.

Ranaldo «Geen dank. Ik heb veel zin in vanavond: met The Dust speel ik in kleinere clubs dan ik deed met Sonic Youth, en dat bevalt me wel.»

HUMO Doet me eraan denken: zal Sonic Youth nog ooit terug samenkomen?

Ranaldo «Ik vrees van niet. Iedereen is met z’n eigen projecten bezig, en Thurston en Kim hebben sinds hun split niet bepaald een goeie verstandhouding. Ik denk dat je een kruisteken achter Sonic Youth kunt zetten, net als achter de namen Mike Kelley en Lou Reed. Laat hen allen in vrede rusten.»

Bekijk 'Ambulancer':

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234