null Beeld

Cultuur: De Canvasconnectie

Omdat werkelijk níémand erom gevraagd heeft: mochten wij kunstenaar zijn en uitgenodigd worden bij ‘De Canvasconnectie’, dan kozen we uit het befaamde Canvasconnectie-album werk van onder meer rocker Ty Segall, regisseur Steve McQueen, de robotten van Kraftwerk en schilder Salvador Dalí (omdat er toch íéts highbrows tussen moet). Voor de keuzes en bijbehorende uitleg van kunstenaar-architect Luc Deleu, bouwmeester Peter Swinnen en zanger Angus Andrew (van de geweldige band Liars) moet u vanaf vanavond weer bij Canvas zijn. Daar heeft men, in wat alweer het zesde ‘Canvasconnectie’-seizoen is, ‘extra aandacht voor kunstenaars, ontwerpers en architecten die focussen op het thema van de stad’. In de eerste aflevering: Titus Simoens, een Gentse fotograaf waarover wij verder ook niet veel weten.

vvp

HUMO Met permissie: Titus wie?

Titus Simoens (lacht) «Ik ben een documentaire fotograaf die altijd in reeksen werkt. Op dit moment ben ik bezig aan een fotoreeks over kinderen die opgroeien in afgebakende gemeenschappen, waar discipline en structuur erg belangrijk zijn en waar ze van jongs af aan een specifiek beroep aangeleerd krijgen. In Oostende is er bijvoorbeeld een zeevaartschool: daar verblijf ik dan een tijdje, terwijl ik beelden maak. Vorig jaar heb ik in China ook even op een kungfuschool gezeten.

»En ik heb ook de hoes voor de Balthazar-plaat ‘Rats’ ontworpen: dat doet misschien een belletje rinkelen?»

HUMO Aha! Je kunt op je 28ste al een indrukwekkend palmares voorleggen, met veel projecten en prijzen.

Simoens «Eigenlijk wel, hè? (lacht) Dat is wel fijn. Eigenlijk ben ik na mijn afstuderen continu bezig gebleven. Prijzen helpen zeker om je drive te behouden: als je merkt dat je werk opgepikt en geapprecieerd wordt, krijg je altijd een extra zetje. Zeker omdat het maken zelf vaak een lang, eenzaam proces is.

»Ik vertrek wel altijd vanuit mezelf: het is niet dat ik eropuit ben om iedereen te bekoren. Mooie, zogenaamd hippe foto’s worden al snel saai, hè. Het mag ietsje méér zijn, het mag inhoudelijk kloppen. Als ik me er zelf niet goed bij voel, dan doe ik het niet.»

HUMO Vorige week hing ik nog aan de lijn met je collega Nicolas Provost: de visuele kunsten doen het kennelijk niet slecht in België.

Simoens «Misschien wel, ja. Ik voel ook wel dat er aandacht is voor onze discipline. We hebben natuurlijk altijd geld nodig, dus commerciële opdrachten kan je niet vermijden, maar verder gaat het goed.»

HUMO Waarom heb je toegezegd voor ‘De Canvasconnectie’?

Simoens «Omdat ze mij gevraagd hebben (lacht). Ik vind het een zeer goed programma – ik kijk er graag naar – dus ik voelde me vereerd. Maar toch heb ik nog even getwijfeld: ik ben nog jong en werk redelijk intuïtief, dus ik vroeg me af of ik wel genoeg te zeggen had.»

HUMO Kon je je vinden in de keuzes in het album?

Simoens «Zeker. Zowat elke expo van dit jaar staat erin: enorm veel, dus. Ik kende ook veel namen niet, hoor, maar gegarandeerd kom je meer dan genoeg dingen tegen die je aanspreken en waarover je iets kan vertellen. Het is sowieso de moeite om eens te doorbladeren.»

HUMO Wat heb je zoal gekozen?

Simoens «De expo van Michaël Borremans, bijvoorbeeld, waar ik enorm naar uitkijk. En ‘Drift’, het debuut van Benny Vandendriessche en Dirk Hendrikx: een magnifieke film. En verder? Goh ja, van alles, hè: beroemde fotografen, ditjes en datjes.»

HUMO Leuke bijwerking van op televisie te komen: je kan al eens reclame maken voor eigen winkel.

Simoens «Bedoel je nu dat ik hier mag zeggen dat ik in mei een tentoonstelling heb in Montpellier, op het grote festival Boutographies...»

HUMO ... en dat iedereen daarheen moet?

Simoens (lacht) «Zeker weten!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234