Cultuur: Winteruur

‘Spraakmakers’ light meets een gepimpte ‘Dode dichters almanak’ en goes dikketruiendag: ziedaar hoe wij ‘Winteruur’ het liefst zouden omschrijven, de sinds de intrede van het, euh, winteruur voortreffelijke dagafsluiter op Canvas. Mag vanavond aanschuiven op de bank bij gastheer Wim Helsen en Boris, Canis familiaris van het merk golden retriever: Kristien Hemmerechts, door Herman Brusselmans in dit eigenste blad onlangs nog bewierookt als ‘de enige vrouw die echt kan schrijven’. (*)

'Kristien Hemmerechts: 'Mensen vinden het chic als een man zijn emoties toont, terwijl een kwetsbare vrouw algauw 'flauw' of 'hysterisch' heet.'

Kristien Hemmerechts «Ik heb een superkort citaat uit ‘Surfacing’ gekozen, de tweede roman van Margaret Atwood: ‘This, above all, to refuse to be a victim.’ Omdat het voor mij de essentie uitmaakt van het feminisme.»

HUMO Voor je je nader verklaart: ik had eerder iets van J.M. Coetzee verwacht, al was het maar omdat je in je laatste roman ‘Alles verandert’ diens ‘In ongenade’ van repliek dient.

Hemmerechts «Uit het oeuvre van Coetzee zou ik onmogelijk één zin kunnen lichten die m’n verdere leven heeft bepaald, en die van Atwood heeft dat wél gedaan. Dat ‘In ongenade’ ei zo na een heilig boek is, en Coetzee een schrijver met een onaantastbare status, speelde ook mee: reputaties van boeken en schrijvers laten me koud, ’t gaat erom wat je er zelf mee aanvangt.

»Maar goed: feministen krijgen weleens het verwijt dat ze zich in een slachtofferrol verschansen, maar net het tegenovergestelde is waar, zoals dat citaat van Atwood al aangeeft. Het motiveert vrouwen om actie te ondernemen, eerder dan zich te schikken in hun lot – om het met een modeterm te zeggen: ga ervoor! De keerzijde van die medaille is wel dat je met feministische uitspraken een valkuil voor jezelf kunt graven. Ik heb nogal een grote mond en weiger mezelf in de hoek te laten zetten als een kwetsbaar vrouwtje, maar dat zorgt ervoor dat sommige mensen denken: ‘Geef die Hemmerechts maar een trap, ze kan het wel hebben.’»

HUMO Voer voor ellenlange, met veel drank overgoten discussies, maar helaas duurt ‘Winteruur’ slechts tien minuten.

Hemmerechts «Het was zo boeiend dat we ons gesprek na de opname gewoon hebben voortgezet (lacht). Ik voelde dat Wim me er graag van wilde overtuigen dat ik me in het openbaar best wat kwetsbaarder mocht opstellen, maar ik denk dat hij voorbijgaat aan het feit dat dat voor mannen tegenwoordig makkelijk is. Mensen vinden het chic als een man zijn emoties toont, terwijl een kwetsbare vrouw algauw ‘flauw’ of ‘hysterisch’ heet. Mijn vaste boutade luidt dan ook: ‘Ik ben niet sterk genoeg om zwak te zijn.’»

HUMO Maar gelukkig wel sterk genoeg voor een rondje vestimentaire aanmerkingen: ’t schijnt dat je de gastheer een andere trui hebt aangepraat.

Hemmerechts (lacht) «Ik begrijp dat Wim per se een wintertrui wil dragen vanwege de titel van het programma, maar het was echt geen gezicht. Ook niet met trui nummer twee: hij zag eruit als een succesvolle zakenman die ’s weekends met vrienden gaat barbecueën in de Ardennen – verschrikkelijk. Toen ik hem daarop wees, zag ik de styliste denken: ‘Wat komt die zich hier eigenlijk moeien?’ Enfin: die openvallende cardigan staat ’m wél. Het is ook een beetje Wims eigen schuld, hè: hij is zo’n man bij wie je je meteen op je gemak voelt, en daardoor flap je er makkelijker iets uit, omdat je weet dat hij niet op de tenen getrapt zal zijn.»

HUMO Hij kan het ongetwijfeld hebben.

(*) (Oké, het hele citaat luidt: ‘...behalve als ze haar bikinilijn bijgewerkt heeft met de kaasschaaf, want dan loopt ze drie dagen krom van de pijn en krijgt ze geen half woord uit haar vulpen geperst.’ Maar dat is slechts achterklap.)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234