null Beeld

Curb Your Enthousiasm - seizoen 6

Wij vreesden eventjes dat het vijfde seizoen van 'Curb your enthousiasm' ook het laatste zou worden (aan het eind van die jaargang wandelde Larry David tijdens een bijnadoodervaring namelijk even in de hemel rond, in een episode met de omineus klinkende titel 'The End' bovendien), maar tot onze grote vreugde heeft hij er toch nog een seizoen van onze favoriete comedyreeks uitgeperst.

Marc Van Springel

Voor wie 'Curb your enthousiasm' nooit zag: Larry David (medebedenker en -schrijver en, tot hij de reeks na het zevende seizoen verliet, het eigenlijke creatieve genie achter 'Seinfeld') speelt een flink aangedikte versie van zichzelf; een rijke, neurotische, lichtjes misantropische L.A.-yup met veel te veel vrije tijd, een eindeloos geduldige echtgenote (fantastische rol van Cheryl Hines), een uiterst lage ergernisdrempel en - gevaarlijke combinatie! - de onhebbelijke neiging altijd meteen te zeggen wat hij denkt.

Elke aflevering van 'Curb' volgt min of meer hetzelfde stramien: Larry werkt zich met zijn brutale bek in nesten, poogt de situatie op hoogst tactloze of onhandige manier recht te trekken en brengt zich daardoor steevast in een nog lastiger parket. Dat de formule zelfs na zes seizoenen nog weinig sleet vertoont, is behalve aan het komische talent van David en zijn formidabele cast (met Ted Danson, die weer uitgebreid de draak mag steken met zichzelf, en in dit seizoen gastrollen van onder anderen John McEnroe en Lucy Lawless) ook te danken aan de grotendeels geïmproviseerde manier van werken. Voor extra kruit zorgen een overkoepelende verhaallijn waarbij Larry en Cheryl een zwart gezin in huis nemen dat dakloos is geworden na een Katrina-achtige orkaan (J.B. Smoove als een familielid dat gezellig méé komt inwonen, wordt voor Larry al snel een heerlijke sparring partner) én de breuk tussen Larry en zijn vrouw. Dat Larry Davids eigen vrouw kort voor de opnamen van deze reeks de scheiding aanvroeg, bewijst andermaal hoe dicht feit en fictie elkaar in Davids universum soms op de huid zitten. Slechts één van de redenen waarom 'Curb' volstrekt unieke en onmisbare tv is. Wij beginnen nu al - wellicht tevergeefs - uit te kijken naar het zevende seizoen.


Extra's**:

behind-the-scenes
Susie Essman

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234