null Beeld

Curtain: Poirot's Last Case

Nemen wij vanavond afscheid van een monument, een instituut – wat zeggen we: een legende! Geen zorgen, met Ben Crabbé gaat alles goed, ’t is Hercule Poirot, één van de bekendste exportproducten van ons land, over wie we het over hebben. Vanavond wordt de allerlaatste aflevering van de klassieke detectivereeks, toepasselijk ‘Curtain’ genaamd, op Eén uitgezonden.

Hoewel de serie na 70 afleveringen nog steeds een succes was, moesten de makers er noodgedwongen een punt achter zetten: alle romans, kortverhalen en kattebelletjes die Agatha Christie ooit over de detective had geschreven waren verfilmd. Zou het deze allerlaatste keer dan toch de butler zijn die het gedaan heeft?

David Suchet, die meer dan vijfentwintig jaar een fijn krulsnorretje opplakte om de detective te vertolken, wil nog niets verklappen over de finale ontknoping. Wat we wel al weten: aan het begin van de aflevering zit Poirot, ondertussen oud en verzwakt, in een rolstoel. Gelukkig blijven zijn little grey cells onvermoeid op hoge toeren draaien.

- Was het moeilijk om afscheid te nemen van Poirot, meneer Suchet?

David Suchet «Ik kan niet ontkennen dat die laatste draaidag de moeilijkste van heel mijn loopbaan was. Ik beschouwde Poirot als een heel goede vriend, familie bijna. Hij heeft me de carrière geschonken die ik anders wellicht nooit had gehad. Dankzij hem vond ik stabiliteit in een beroep dat doorgaans heel weinig zekerheid biedt. (Geëmotioneerd) Ik denk dat ik nu dus wel een tijdje moet gaan rouwen, ja.»

- Hij lijkt ons anders geen gemakkelijk personage om te spelen, met al zijn kleine tics en maniertjes.

Suchet «Dat wás hij ook niet. Ik heb er altijd een punt van gemaakt om geen karikatuur van hem te maken, hoe excentriek hij ook mag zijn. Het hele punt van excentriekelingen is namelijk dat ze zich zelf niet van hun vreemde gedrag bewust zijn.

»Bij elke nieuwe jaargang van de reeks moest ik me zijn persoonlijkheid weer helemaal eigen maken. Enerzijds omdat ik tussendoor heel veel andere rollen speelde, anderzijds omdat Poirot gewoon een heel specifiek personage is. Zijn stem, zijn maniertjes, dat speciale loopje... Het moest elke keer helemaal juist zitten. Daarvoor bekeek ik altijd een stuk of twintig afleveringen van de vorige seizoenen. Vervolgens ging ik de straat op, tussen de mensen, en gedroeg ik me als Poirot. Ik nam bijvoorbeeld de metro om dan met mijn hoed over mijn ogen naar de schoenen van mensen te kijken. Op basis daarvan probeerde ik, net als Poirot, een analyse van hun persoonlijkheid te maken. Negen van de tien keer zat ik er wel helemaal naast, hoor (lacht).»

- Herkent u eigenlijk trekjes van uzelf in de detective?

Suchet «Wel, net als Poirot ben ik heel erg gesteld op symmetrie. Als ik alleen in een kamer ben en zie dat een schilderij scheef hangt, dan zal ik het niet kunnen laten om het recht te hangen. Bij Poirot gaat die obsessie met symmetrie wel nog veel verder – vandaag zouden dokters hem waarschijnlijk een neuroot noemen.

»Nog iets wat we delen: net als Poirot ben ik heel traditioneel, soms denk ik weleens dat ik vijftig jaar te laat ben geboren. Poirot hoort ook niet in zijn tijdvak thuis. ’t Is Iemand van de oude stempel, met traditionele waarden en een afkeer voor alles wat modern is.»

- Overbodige vraag misschien, maar beschouwt u Poirot als de rol van uw leven?

Suchet «Toch wel. Ik werd gelukkig nooit getypecast – naast Poirot heb ik bijna nooit wijze oude mannen gespeeld – maar laten we wel wezen: bij mijn overlijdensbericht in de krant zal een grote foto van Poirot staan en een kleintje van mij. En zo hoort het ook.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234