null Beeld

Dagboek van een gerechtspsychiater: Chris Dillen

Hij keuvelde urenlang met Ronald Janssen en Hans Van Themsche over hun misdaden, die de bevolking deden huiveren. Best sympathieke jongens, vond hij. Gerechtspsychiater Chris Dillen ziet elke dag criminelen, en dat heeft zijn visie op de mensheid wel veranderd.

ab

In zijn fictieve 'Dagboek van een gerechtspsychiater' passeren ze allemaal de revue: de sadistische verkrachter, de hysterische moordenares, de zielige necrofiel. Dokter Dillen moet uitzoeken of ze een gevaar zijn voor de maatschappij, wie liegt en wie niet bedriegt, wie gek is, wie spijt heeft en wie het best tot het einde van zijn dagen achter de tralies slijt... Maar hoe doe je dat, binnenkijken in de geest van een misdadiger?

13.30 uur. Het kantoor van gerechtspsychiater Chris Dillen, in een groene wijk in Schoten. Onze proefpersoon Stan Lauryssens meldt zich aan voor een MMPI2-test (Minnesota Multiphasic Personality Inventory 2), een uitgebreide vragenlijst die zal peilen naar zijn persoonlijkheid. Het is één van de tests die wordt afgenomen bij verdachten van een misdaad. Op basis van onder meer die resultaten moet de psychiater in opdracht van het gerecht bepalen of de betrokkene al dan niet 'een gevaar voor de maatschappij' is.


Enkele quotes van Chris Dillen

«De meeste mensen die je in het kader van het strafrecht ziet, zijn absoluut niet zulke goede leugenaars. Je merkt het snel wanneer er dingen niet kloppen. Je let op de manier waarop ze op de vragen reageren. Of ze al dan niet snel of spontaan antwoorden. Of er een vertraging in hun antwoord is. Of je informatie krijgt die je eigenlijk niet hebt gevraagd... Iemand die een verhaal bij elkaar liegt, vertelt meestal niet honderduit. Want hoe meer hij zegt, hoe meer kans dat hij door de mand valt. Bovendien vragen we ook naar gevoelsmatige aspecten, en iemand die een levensverhaal fantaseert, vergeet er vaak bij te verzinnen welke gevoelens erbij horen.»

«Ronald Janssen en Hans Van Themsche waren best sympathieke, toffe mensen. Net zoals Freddy Horion trouwens. Waarom niet? Ze worden onsympathiek als je als slachtoffer tegenover hen zit, maar in een andere verhouding vallen ze goed mee. De drie over wie ik het nu heb, waren ook zeer intelligent: ze hadden een scherper zicht op het leven en de anderen dan de doorsneemens.»

«De grote vergissing is dat men denkt dat wij vraag per vraag bekijken en analyseren. Dat is niet het geval: daar bestaat een computerprogramma voor die volgens een statistische methode werkt. Hoe is de test ontworpen? Men heeft duizenden van dergelijke zinnetjes voorgeschoteld aan mensen van wie men wist welke psychiatrische stoornis ze hadden. Hun antwoorden bleken samen te hangen met de stoornis die ze hadden. Daarna heeft men het minimum aantal vragen berekend dat je moet overhouden om de verschillende pathologieën nog via de vragenlijst te kunnen onderscheiden. De inhoud van veel van die zinnetjes is irrelevant. Of u ooit een deurklink hebt gerepareerd, heeft geen belang. Het gaat erom dat mensen met een bepaalde stoornis specifieke reeksen van vragen positief of negatief beantwoorden.»

«In België moeten gerechtspsychiaters niet officieel erkend worden. Iemand die hier afstudeert als psychiater, heeft in zijn twaalf jaar opleiding exact tweeënhalve dag les over forensische psychiatrie gekregen. En toch kunnen ze allemaal zonder enig probleem door een rechter of een advocaat aangeduid worden. In Nederland, waar ik jaren heb gewerkt, moet je een bijkomende opleiding volgen én praktijkervaring opdoen.»

«Voor het ogenblik is er sinds augustus vorig jaar niet meer betaald. En dat geldt voor alle deskundigen die voor het gerecht werken: onderzoekers van ballistiek en DNA, psychiaters, tolken... Niemand wordt betaald, want de overheid heeft geen geld. Sommige collega's die zitten daardoor dik in de financiële problemen. Ik doe zelf minder strafrecht omdat het economisch niet meer haalbaar is. Je moet eigenlijk zot zijn om het nog te blijven doen.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234