null Beeld

Dagen zonder lief

'Dagen zonder lief' (2007) is de tweede film van regisseur Felix van Groeningen. Zijn debuut 'Steve + Sky' en zijn verfilming van 'De helaasheid der dingen' van Dimitri Verhulst hebben meer stof doen opwaaien, maar wie de drie films heeft gezien, vraagt zich af waarom.

Sander Van den Broecke

Oké, 'Dagen zonder lief' - over een groep twintigers die voor het eerst gewaarworden hoe genadeloos de tijd inhakt op het leven - bevat minder spektakel dan die andere twee (geen hoerenkoten, geen Tour de France voor dronkaards), maar ontroert en ontregelt hij daarom minder? Kijk en u zult zien. A propos: Koen De Graeve en An Miller spelen mee, en er mag gelachen worden ook.

HUMO Ik herinner me heel goed de sfeer, de toon, de personages en het overheersende gevoel van de film - alles gaat voorbij - maar vraag me niet om de plot na te vertellen.

Felix van Groeningen «Niet moeilijk, want er is geen plot (lacht). Een paar vrienden groeien uit elkaar en ontmoeten elkaar nog één keer. Ze doen onnozel, ze maken ruzie, ze helpen elkaar en ze gaan weer uiteen: meer is het niet. Het gaat over het moment dat je beseft dat je jeugd voorgoed voorbij is, dat alles in het leven eindig is, ook het leven zelf.»

HUMO In zijn bespreking in Humo vond (es) dat één van de personages de film perfect samenvat: 'Wij zijn allemaal camionchauffeurs. Wij zijn altijd alleen onderweg.'

Van Groeningen «Ik vind dat zelf ook een magisch momentje. Eén dwaas zinnetje, gezegd terwijl er een camion op straat passeert, maar 't vat goed samen wat de film vertelt. Die zin zat al van het begin af in het scenario. Toen was het nog een camionchauffeur die hem uitsprak. Uiteindelijk hebben we dat personage geschrapt, maar die ene zin is gebleven. Niet toevallig, denk ik.»

HUMO Wanneer heb je de film voor het laatst nog eens gezien?

van Groeningen «Een jaar of twee geleden, zoiets? Ik doe dat eigenlijk niet, mijn eigen films opnieuw bekijken. Fragmenten wel: de slotscène met al die brommertjes, daar ben ik nog altijd fier op. Zo zijn er nog wel een paar stukjes.

HUMO Vind je hem nog goed?

Van Groeningen «Of hij goed is weet ik niet, maar ik ben er alleszins nog blij mee. Hij marcheert. Een groot succes in de bioscopen was hij niet, maar de mensen die hem goed vonden, waren wel écht geraakt. Die film heeft zware fans: nu nog word ik erop aangesproken. Er is iets mee, al weet ik niet wat. Het is nogal een onderhuidse film: er wordt heel weinig in uitgesproken. Je moet alles voelen, meer dan begrijpen. Sommige mensen staan daarvoor open, andere niet. Maar wie méé is, wordt blijkbaar wel gepakt.»

HUMO Het scenario heb je samen met theatermaker Arne Sierens geschreven.

Van Groeningen «De dingen níét uitspreken: dat komt van hem. Arne heeft me geleerd om op andere manieren naar verhalen te kijken. Het moet niet allemaal groots, emotioneel of expliciet zijn. En in een klein detail kun je evenveel inhoud stoppen als in een heleboel woorden.»

HUMO Als een Amerikaanse producer je vraagt om 'Dagen zonder lief' opnieuw te draaien, zoals Erik Van Looy met 'Loft' is overkomen, wat zou je dan doen?

Van Groeningen «Geloof het of niet, maar ik héb telefoon gekregen van een producer uit Amerika die een remake wil draaien. Ik heb neen gezegd. Als iemand anders het wil doen, geen probleem, maar ik heb daar geen goesting in. Ik heb die film al gemaakt, ik weet niet waar ik de energie zou vinden om hem nóg een keer te maken. Ik ben met nieuwe dingen bezig.»

HUMO Nu werk je samen met Johan Heldenbergh: volgende week start je de verfilming van zijn theaterstuk 'The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama', met Heldenbergh zelf én Veerle Baetens als hoofdrolspelers.

Van Groeningen «Het grappige is: meteen na 'Dagen zonder lief' waren we samen aan een scenario beginnen te werken, maar toen raakten we er niet uit. Kort daarna ging ik naar een voorstelling van 'The Broken Circle' kijken: ik was er helemaal kapot van, maar ik kon me niet voorstellen dat ik er ooit een film van zou maken. Nochtans was ik nog altijd op zoek naar een nieuw scenario. Zes maanden lang probeerde ik van alles uit: boeken, eigen ideetjes, scenario's van anderen... Maar niets werkte. Tot ik die tekst van Johan weer in handen kreeg. Ik heb hem nog eens gelezen en plots zag ik het: er zat wél een film in.»

HUMO 'Steve + Sky' ging over tieners en jonge twintigers, 'Dagen zonder lief' over late twintigers, de nieuwe heeft dertigers in de hoofdrol. Maak jij over tien jaar een film over veertigers in hun midlifecrisis?

Van Groeningen «'The Broken Circle' is een liefdesverhaal over een koppel dat in een bluegrassgroep speelt en hun kindje verliest. Ik speel niet in een bluegrassband en ik heb geen kindje: zo autobiografisch is het dus niet. Maar het klopt wel dat mijn personages ouder worden, net zoals ik, en dat de onderwerpen zwaarwichtiger worden. Ik maak gewoon films over wat me zelf bezighoudt.»

Trailer 'Dagen zonder Lief'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234