null Beeld

Dagen zonder lief

Regisseur Felix van Groeningen bevindt zich in een staat van mistroostigheid. Dat voel je aan zijn nieuwe film, 'Dagen zonder lief'.

Erik Stockman

De koortsige dagdromen, de heftige opstoten van puur wild leven, en de passionele beats of love uit zijn debuut 'Steve + Sky' hebben plaatsgeruimd voor bezinning, hartenleed, en weemoed - zij het allemaal in een prachtige fijnestofconcentratie.

Vijf vrienden, allemaal late twintigers, komen na enkele jaren opnieuw samen. Zwarte Kelly (Wine Dierickx) is om een onduidelijke reden teruggekeerd uit New York; Kurt (Pieter Genard) en Blonde Kelly (An Miller) wonen samen en hebben een baby; Frederic (Jeroen Perceval) staat op het punt om met zijn burgerlijke liefje naar Brussel te verhuizen. Cafébaas Nick (Koen De Graeve) lijkt de enige van het stel die nooit echt is opgehouden met feesten. De herenigde vrienden proberen de ambiance van de grote dagen nog wel terug te halen - er wordt geknuffeld, gedronken, gedanst - maar de zelfmoord van Patrick, die enige tijd geleden van het dak van een woontoren is gesprongen, werpt een donkere schaduw over de reünie. En zoals de feestjes vroeger waren, worden ze nooit meer.

Zonder ook maar één seconde weg te glijden in meligheid, capteert 'Dagen Zonder Lief' een gemoedstoestand die we allemaal wel kennen. Vrienden, dromen, hartstochten, liefdesgeschiedenissen: vroeg of laat verdwijnen ze in de tijd, als vuursprankels in de wind. Uitgerekend Nick, het eeuwige fuifbeest, komt in één van de vele mooie scènes met de raakste observatie: in feite leven we allemaal als camionchauffeurs - we zijn altijd alleen onderweg.

Het klinkt allemaal wat zwaar, maar 'Dagen zonder lief' is zeker niet zwaar op de hand. De muziek van Jef Neve is mooi en warm en geeft troost, het camerawerk van Ruben Impens is tegelijk sober en beweeglijk, de acteurs spelen fris en natuurlijk. 'Dagen zonder lief' roept soms herinneringen op aan de Amerikaanse klassieker 'The Big Chill', jazeker, maar de prachtige dialogen, de langzaam openbloeiende poëtische atmosfeer (check de laatste twintig minuten) en de verrassende songkeuze zijn vintage van Groeningen - alleen hij is in staat om in een banaal dansnummertje als 'Something' van Lasgo pure ontroering te ontwaren, en wij nu dus ook.

'Dagen zonder lief' is een zeer gave, doorvoelde, recht-uit-het-gelouterde-hart-komende auteursfilm, die niemand onaangedaan zal laten. Per slot van rekening zijn wij allemaal camionchauffeurs.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234