null Beeld

Dan Brown - Inferno

Voor de briljante biochemicus Bertrand Zobrist, bestaat er voor onze planeet geen groter probleem dan de overbevolking. Gesteld voor het dilemma ‘Zou je vandaag de halve wereldbevolking doden om onze soort voor uitsterven te behoeden?’ weet Zobrist het wel: hij gebruikt zijn kennis van de genetische manipulatie om via drastische uitdunning van de soort de uitsterving te verhinderen.

Stevige stuff, heftig dilemma. Wat gebeurt er met zulk uitdagend gedachtegoed als het belandt in de nieuwste seller van Dan ‘Da Vinci Code’ Brown, de vierde in z’n reeks met mastermind en Harvard-professor Robert Langdon? Weinig of niets. Het wordt slechts de achtergrond voor een klassiek thrillergegeven: een competitie tussen twee groepen om het verwerven van een ‘schat’ – de ‘oplossing’ voor de bevolkingsexplosie die Zobrist als een tikkende tijdbom op een originele plek verborgen heeft. Groep 1: de WHO-ploeg die de plannen van Zobrist voor een nieuwe pest wil verijdelen. Groep 2: een internationaal vertakt Consortium bij wie Zobrist bescherming heeft afgekocht.

Brown heeft zijn zinnen gezet op een hoogst ambitieuze constructie, vol verrassende omkeringen en innige verstrengelingen van illusie en werkelijkheid, maar nog voor hij het onbevredigende einde bereikt moet de lezer vaststellen dat het bouwsel scheefzakt: te veel onverwachte wendingen vallen met onwaarschijnlijke verklaringen niet te stutten.

Kan Dante het boek redden? De Italiaanse dichter is abondant aanwezig omdat Zobrist een fanatiek fan is van ‘De goddelijke komedie’, en het grootste deel van het boek is Langdon in de weer met het kraken van een soort Dante-code die Zobrist nagelaten heeft als wegwijzer naar de monsterlijke verschrikking waarmee hij de wereld zuiveren wil. Het scouteske stadsspel waartoe dat leidt speelt zich eerst in Firenze af, in het decor van de toeristisch toppers als Palazzo Pitti en Palazzo Vecchio en in ‘de geur van lampredotto en geroosterde olijven’ – het proza van de citytripbrochure is nabij. En dan wordt er nog verkast naar Venetië, waar de geur van seppie al nero domineert.

De plek vanwaaruit Bertrand Zobrist uiteindelijk de wereld voorgoed wil veranderen zullen we niet noemen opdat de lezer ze zelf kan ontdekken. Want de lectuur van ‘Inferno’ willen we niemand ontraden, uit dit cultuurbad kan iedereen wel wat opdiepen. ‘La mappa dell’inferno’, het uitvoerig besproken schilderij waarmee Boticelli Dante interpreteert, is bijvoorbeeld een prachtige screensaver.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234