Daniel Clowes - Patience

Wat als je kon terugkeren in de tijd, en de gebeurtenis die ervoor zorgde dat je een terminaal cynische, vuilbekkende en van onderhuidse agressie zwijmelende pipo bent geworden, ongedaan kon maken? Ook al proberen wij strikt te leven volgens de slagzin ‘keep on walkin’, don’t look back’: geen hálve seconde zouden we twijfelen.

Jack Barlow, het hoofdpersonage uit ‘Patience’ (Scratch Books) van Daniel Clowes, doet er een stuk langer over: zeventien jaar nadat hij z’n zwangere vriendin Patience dood heeft teruggevonden op de huiskamermat – gewurgd door een inbreker, zo besluit de politie – reist hij met de tijdmachine van een gekke uitvinder terug naar het jaar 2006. Hij begint clues te sprokkelen die ’m naar de moordenaar van z’n latere geliefde kunnen leiden, maar z’n zoektocht ontspoort sneller dan verwacht, en net als Marty in de nog immer weergaloze ‘Back to the Future’-trilogie grijpt hij het verleden hardhandig bij de lurven.

Vriendjes van de smeerlap die Patience voor schut zet, krijgen een rammeling, en hij komt hardhandig tussenbeide als haar delinquente ex-vriendje haar aanrandt. Wanneer de politie ’m wil inrekenen, zit er niks anders op dan halsoverkop te vluchten – mét de tijdmachine, en daarbij jaagt hij er in één moeite alle brandstof door. Lang verhaal kort: Jacks ‘kosmische tijdreis naar de primordiale oneindigheid van de eeuwige liefde’ heeft meer voeten in de aarde dan hij had gehoopt, maar hij bijt zich wél steeds bitser vast in zijn doel.

Van ouder werk als ‘Ghost World’, ‘David Boring’ en ‘Wilson’ (dat laatste wordt as we speak verfilmd met Woody Harrelson en Laura Dern in de hoofdrollen) mocht u onthouden hebben dat Clowes op z’n best is als hij de lamlendigheid en de terneerdrukkende frustraties van zijn personages uitbeeldt, en dat is in ‘Patience’ niet anders. Toch gloort in ‘Patience’, ondanks het brute geweld en de wurgende mentale miserie, volop de hoop: dat men bij voorkeur moet blijven wandelen en niet te veel achterom moet kijken, bijvoorbeeld.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234