null Beeld

Daniel Radcliffe (19) over 'Harry Potter and the Half-Blood Prince'

De voorbije acht jaar heeft de hele wereld Daniel Radcliffe (19) zien opgroeien van een kleine uk met bolle kaken tot een iets minder kleine uk (hij is nog altijd maar 1 meter 68) met een tikje meer haargroei op zijn nog steeds bolle kaken. Binnenkort - vanaf 15 juli - is hij voor de zesde keer te zien als de bebrilde tovenaarsgast in 'Harry Potter and the Half-Blood Prince'.

Redactie

Het zou de voorlaatste keer zijn, ware het niet dat het laatste boek, 'The Deathly Hallows', in twee delen wordt verfilmd: daarmee strekt de Potter-voorraad zeker nog tot de zomer van 2011. Voor de negen mensen die de boeken nog niet gelezen hebben: er staat hier en daar een spoiler in de tekst.

- 'The Goblet of Fire' (film vier) ging over ontluikende puberteit, en 'The Order of the Phoenix' (film vijf) over Harry's ontdekking van het andere geslacht. Hoe zou je 'The Half-Blood Prince' omschrijven?

DANIEL RADCLIFFE «David Heyman, onze producer, heeft al overal lopen rondbazuinen dat deze film de seks-, drugs- en rock-'n-roll-aflevering van de Harry Potter-reeks is, maar zelf zou ik het zo toch niet durven te stellen. Natúúrlijk zit er geen seks in het boek; er wordt hier en daar wat smachtend verlangd, meer niet. Maar verwijzingen naar drugs zitten er wel in, dat moet ik toegeven. David noemt dat 'de 'Trainspotting'-momenten in Harry Potter'. (Lacht) Nooit gedacht dat ik die twee nog eens in één en dezelfde zin zou kunnen gebruiken.

»Zo is er een scène waarin we het hebben over Felix Felicis, een toverdrank die je perfect gelukkig maakt. Op een gegeven moment vraagt Harry aan Dumbledore: 'Heb je al ooit Felix Felicis genomen?' 'Alleen recreatief,' antwoordt hij. Zie je? Deze film is wat speelser, wat meer afgestemd op tieners dan op kinderen. En maar goed ook: om het publiek massaal naar de zalen te lokken, moeten we ook de volwassenen aanspreken.»

- De films worden volgens jou dus samen met de personages stilaan volwassen?

RADCLIFFE «Min of meer. Er zit zeker meer comedy en romantiek in. Het gaat er in 'The Half-Blood Prince' een beetje aan toe zoals op de gemiddelde middelbare school: wie heeft een crush op wie, dat soort toestanden.»

- 'The Half-Blood Prince' bevat voor sommigen het meest emotionele moment van de hele reeks: de dood van Dumbledore. Was die scène ook het moeilijkst om te spelen?

RADCLIFFE «Ik begrijp dat Dumbledores dood voor veel fans een enorme slag is, maar in mijn ogen was die van Sirius Black in 'De vuurbeker' van nog groter belang. Sirius betekende meer voor Harry, hij was zijn peetoom.

Lees het volledige interview in Humo 3593.


Bekijk de trailer

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234