Daniël Termont, burgemeester van Gent (SP.A): 'Een pint gaan drinken met Siegfried Bracke? Nee, dat zou me niet meer smaken'
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen zorgde Gents burgemeester Daniël Termont (65) voor een kleine aardverschuiving door een absolute meerderheid te behalen, maar die bleek achteraf de start van een woelige tweede legislatuur. 2015: darmkanker. 2016: heisa over zijn nauwe banden met Optima. 2017: hartoperatie. 2018: opnieuw een schandaalsfeer op het Gentse stadhuis, na de publicatie van het boek ‘De illegale Ghelamco Arena’. Maar de afscheidnemende burgervader is een taaie overlever.
In Termonts kantoor op het Gentse stadhuis ligt een paar bokshandsschoenen, gekregen van de lokale bokser Junior Bauwens. Daarop staat met zwarte stift gekribbeld: ‘Als ge geen burgemeester waart, zoude nen bokseur zijn.’ De voorbije jaren had Termont de handschoenen nodig om robbertjes uit te vechten in de gemeenteraad. Eind december stapt hij uit de politieke ring, in de hoop dat partijgenoot en lijsttrekker Rudy Coddens hem opvolgt.
undefined
HUMO Waarom wilt u dit geen afscheidsinterview noemen?
DANIëL TERMONT «Ik wil niet de indruk wekken dat ik hier nog drie maanden ga zitten niksen. Tot 20 december werk ik keihard door. Daarna vertrek ik op skivakantie.»
HUMO Wat is uw politieke nalatenschap voor de stad?
TERMONT «Ik ben het trotst op de positieve sfeer en mentaliteit die ik heb gecreëerd. Elk weekend worden hier massa’s buurtfeesten gegeven. Van heinde en verre komt men naar hier om te zien wat wij doen rond leefstraten en burgerparticipatie. Gisteren moest ik spreken op de opening van het Guido Moonspark. Het was aan het gíéten, maar toch bleven de honderden toeschouwers gewoon staan. Dat zegt veel over de mentaliteit in deze stad.»
HUMO Op het Gentse lijsttrekkersdebat van De Morgen werden Anneleen Van Bossuyt van de N-VA en Johan Deckmyn van Vlaams Belang uitgelachen. Bent u daar ook trots op?
TERMONT «Ja. Wij zijn een progressief en gastvrij baken in een Vlaanderen dat steeds rechtser wordt. Ik hoop dat we dat na 14 oktober kunnen blijven.»
undefined
undefined
'De oppositie is er voor een stuk in geslaagd om de indruk te wekken dat we foefelen op het stadhuis. Dat doet pijn, want er is niks van waar.'
HUMO John Crombez zegt dat hij stopt als SP.A-voorzitter als de komende verkiezingen tegenvallen. Is dat verstandig?
TERMONT «Als het aan Gent ligt, komt het wel goed. Maar John mag sowieso niet vertrekken: hij is verantwoordelijk voor de uitslag van de Vlaamse en de federale verkiezingen volgend jaar, niet voor die van 14 oktober.»
HUMO Open VLD-lijsttrekker Mathias De Clercq is ervan overtuigd dat niet Rudy Coddens, maar híj uw opvolger wordt.
TERMONT «Dan zal hij een coalitie met de N-VA moeten sluiten, een partij waarvan hij zegt dat ze chagrijn en rechtse prietpraat verkoopt.»
HUMO Wat vindt u van de aanvallen van De Clercq op het kartel SP.A-Groen?
TERMONT «Ik ben daar zeer teleurgesteld over, zeker omdat we hier 30 jaar goed hebben samengewerkt met de liberalen. Ik begrijp wel dat ze niet tevreden zijn over ons kartel met Groen. Maar ik heb mijn hele carrière gepleit voor een progressief front. Zo’n kartel haalt ook op Vlaams niveau 30 procent, daar ben ik van overtuigd. Vorige keer hebben wij hier zelfs een absolute meerderheid gehaald, al kwam dat ook wel door mijn hoge aantal voorkeurstemmen. Dat blijft mijn grootste politieke triomf. Ik wil niet onbescheiden zijn, maar 44.561 voorkeurstemmen, ik weet niet of iemand dat hier ooit nog haalt. Een vierde van de Gentenaars stemde voor mij.»
HUMO Duwt De Clercq uw kartel met zijn aanvallen richting de CD&V van kopvrouw Mieke Van Hecke?
TERMONT «Je mag je nooit laten leiden door de emoties van de dag. Maar als ik moet kiezen tussen de programma’s van CD&V en Open VLD, kies ik voor Mieke. Mathias moet dat goed in zijn oren knopen. En door zo agressief te doen, helpt hij zijn zaak niet vooruit.»
HUMO De groene schepen Filip Watteeuw zegt dat De Clercq een pleaser is. ‘Als de grond hem te heet onder de voeten wordt, is hij weg.’
TERMONT «Ik beaam dat volledig. Bij alle moeilijke dossiers – Publipart, Optima, Ghelamco – heeft hij zich weggestoken en liet hij zijn schepen Christophe Peeters de kastanjes uit het vuur halen voor Open VLD.»
HUMO De Clercq vindt dat u door het kartel te veel naar links bent opgeschoven.
TERMONT «En daar ben ik fier op! De invoering van ons circulatieplan was niet mogelijk geweest met de liberalen. Ik ben geen voorstander van referenda, want dan krijg je zo’n gedurfd circulatieplan er niet door. Maar in ons burgerkabinet hebben we wel 150 Gentenaars inspraak gegeven in de uitvoering ervan. Dat is de toekomst, maar Open VLD wou daar veel minder ver in gaan.»
undefined
'Twintig jaar geleden was het nog veel erger. Toen kwamen er op het stadhuis kogels toe met de naam van de burgemeester op ''
HUMO Vóór de lancering van het circulatieplan regende het doemberichten over een bloedende middenstand en een onbereikbare binnenstad. Filip Watteeuw werd zelfs bedreigd.
TERMONT «Toen we twintig jaar geleden de binnenstad verkeersvrij maakten, was het nog veel erger voor burgemeester Frank Beke en schepen Sas van Rouveroij. Er kwamen toen kogels toe op het stadhuis met hun naam erop. Ze kregen politiebegeleiding en liepen een maand met een kogelvrij vest rond. Tot de dader werd opgepakt: een boze middenstander die vreesde dat zijn zaak ten onder zou gaan.
»Toch is het circulatieplan de moeilijkste beslissing die ik in 42 jaar politiek heb genomen. Ik heb lang getwijfeld. Het was erop of eronder: als dat plan zou mislopen, konden we het vergeten op 14 oktober, en was ons kartel wellicht gebroken.»
HUMO Hebt u het doorgevoerd omdat Groen het eiste?
TERMONT «Nee. Het was iets anders dat de doorslag gaf. Op een dag kreeg ik telefoon van de politie: een dodelijk ongeval in de Brugse Poort. Een bestelwagen, die veel te snel reed, had een kindje van 3 jaar doodgereden. Ik heb een uur bij die ouders gezeten. Ze schreeuwden hun woede uit, ze verweten mij en de stad van alles. De pijn van die mensen ging door merg en been. Het brak mijn hart.
»De dagen daarna liet ik het bezinken en kwam ik tot het besef: dit nooit meer. We moesten de durf hebben om de stad ingrijpend te veranderen. Ik heb intern hard moeten vechten om iedereen te overtuigen, maar nu beseft iedereen dat het circulatieplan een zegen is.»
foefelen
HUMO Sommige ondernemers blijven boos, net als ouderen en gehandicapten die moeilijker in de stad raken.
TERMONT «Die ondernemers maken hun eigen zaak kapot door te roepen dat niemand Gent nog binnen raakt. Kijk eens rond: je kunt hier over de koppen lopen. Dat bepaalde winkels minder omzet draaien, ligt niet aan het circulatieplan, maar aan de e-commerce. In álle steden gaat het aantal handelszaken achteruit, maar in Gent het minst, met een verlies van 2 procent. En voor mensen die slecht te been zijn, hebben we gratis elektrische wandelbusjes.
»Weet u wat ik jammer vind? Dat de mensen die het circulatieplan zo formidabel vinden nooit in de krant komen. In de straten waar nu geen auto’s meer rijden, zetten de bewoners plantenbakken en geven ze feesten. Dát is de juiste ingesteldheid.
»Zelf kom ik elke dag van Mariakerke, door de Brugse Poort: dat is een plezier geworden! Ik adem minder vuile lucht in en ben minder bang om omvergereden te worden.»
HUMO Toch willen verschillende partijen het plan aanpassen.
TERMONT «Er zijn zeker nog verbeteringen mogelijk. Maar als je de knips ongedaan maakt, zoals de N-VA en Open VLD willen, ben je zo weer bij de oude situatie, met files en kindjes die worden doodgereden.»
HUMO Er waren de voorbije jaren opvallende gelijkenissen tussen Gent en Antwerpen. Net als burgemeester Bart De Wever werd ook u beschuldigd van al te vriendschappelijke contacten met ondernemers.
TERMONT «Het grote verschil tussen Antwerpen en Gent is dat ik onmiddellijk heb aangetoond dat er niks aan de hand was. We hebben een Optima-commissie opgericht, die alles heeft onderzocht. Ik heb al mijn documenten en al mijn contacten met het bedrijfsleven publiek gemaakt. Dat heb ik in Antwerpen niet gezien.
»Ik heb ook meteen toegegeven dat ik drie keer met de privéjet van meneer Piqueur ben meegevlogen naar Cannes. Dat was onvoorzichtig, meer niet. Ze hebben alles gedaan om me op iets te kunnen pakken, maar dat is niet gelukt. Er wás ook niets.»
HUMO De commissie vond geen strafbare feiten, maar legde wel een ons-kent-onssfeertje bloot. Optima-baas Jeroen Piqueur gaf toe dat hij regelmatig etentjes organiseerde voor het schepencollege. Ethias, Dexia en de intercommunale TMVW, waarvan u voorzitter was, deden hetzelfde. Volgens Philip De Hulsters, die zowel voor Ethias als voor Optima werkte, was er zelfs een onderlinge competitie voor wie de beste wijnkelder had. Is dat allemaal normaal?
TERMONT (geërgerd) «Zulke roddels vind ik het belachelijkste in dat hele dossier.»
HUMO Roddels? Ze komen van Piqueur en De Hulsters zelf.
TERMONT «Het zijn onnozelheden. TMVW had niet eens een wijnkelder. De goedkope wijn die ze daar soms op recepties schonken, was niet te drinken (lacht).»
HUMO Maar als je vaak met dezelfde ondernemers tafelt, en die mensen heel goed kent, wordt het toch verleidelijk om hier en daar eens iets met een knipoog te regelen?
TERMONT «Dat is menselijk, ja. Op den duur kén je elkaar. Maar élke bouwheer komt aan de bak in Gent. Ik heb mijn deur altijd opengezet voor iedereen die hier iets wou bouwen.»
HUMO Bart De Wever zei vorige week net hetzelfde in Humo.
TERMONT (onverstoorbaar) «Ik krijg de laatste tijd zelfs klachten van Gentse bedrijven die opdrachten verliezen aan buitenlandse bedrijven, omdat we nu verplicht zijn om Europese aanbestedingen te doen.»
HUMO De auteur van ‘De illegale Ghelamco Arena’, Ignace Vandewalle, houdt vol dat de bouw van het stadion ook aanbesteed moest worden; uw advocaat beweerde op een persconferentie van niet. Er werd wel een speciale constructie gecreëerd om de wet op openbare aanbestedingen te omzeilen.
TERMONT «We moesten een creatieve oplossing vinden. Zonder hulp van de stad had dat stadion er nog altijd niet gestaan. Advocaat Walter Van Steenbrugge heeft met een groep supporters van Club Brugge een klacht ingediend bij Europa. Die is geseponeerd. Men vond dat er niets aan de hand was.»
HUMO Nee, het dossier was onvolledig. Europa heeft de zaak nooit ten gronde bekeken.
TERMONT «Ik heb gelezen dat Walter Van Steenbrugge opnieuw naar Europa is gegaan. Hij doet maar. In Brugge zijn ze stikjaloers op ons stadion. En Ignace Vandewalle heeft voor Jean-Marie Dedecker gewerkt. Hij wil mij politiek beschadigen. Wel, ik zeg u: ik ben fier op dat stadion. Ik heb er keihard voor gevochten en als het morgen te herdoen was, deed ik krek hetzelfde.»
HUMO U hebt Ghelamco zelfs persoonlijk aan boord gehesen om het project over te nemen van Optima.
TERMONT «Toen we merkten dat het financiële plaatje te hoog gegrepen was voor Optima, heb ik Paul Gheysens aangesproken op Waregem Koerse. Hij wou eens iets bouwen in Gent, ik bood hem het voetbalstadion aan. De rest is geschiedenis.»
HUMO De vraag is of u niet te gul bent geweest voor de bouwers van het stadion. Piqueur beweert dat hij nooit enig voordeel kreeg van het Gentse stadsbestuur. Maar hij mocht de kantoorgebouwen vlak bij het stadion wel 15 meter hoger bouwen dan voorzien.
TERMONT «Zijn architecten hebben daarover overlegd met onze administratie. Het was onnozel om naast een stadion van 30 meter torens van 25 meter te bouwen. Wij hadden nood aan meer kantoren, en hoger bouwen was gewoon een slimme oplossing.»
HUMO Maar hogere torens betekenen meer winst. Heeft de stad die afgeroomd, zoals in Antwerpen?
TERMONT «Dat weet ik niet, dat is materie voor het Vlaams grondfonds. Hoe dan ook heeft Piqueur geen voordeel genoten, aangezien Gheysens het project van hem heeft overgenomen.»
HUMO Op de persconferentie van 19 januari konden journalisten duizenden pagina’s van het dossier inkijken, maar daar heb je meer dan een voormiddag voor nodig. Bepaalde stukken waren ook geheim. Waarom?
TERMONT «Wie later nog stukken wilde, kon ze krijgen. Maar bepaalde documenten, deals tussen twee private partijen, hebben wij niet. En Paul Gheysens wou ze niet vrijgeven. Meer kunnen we toch niet doen?»
HUMO Vreest u dat dit uw politieke erfenis voor altijd zal bezoedelen?
TERMONT «Ik merk dat sommige mensen me ondanks alles niet geloven. De oppositie is er voor een stuk in geslaagd om de indruk te wekken dat hier wordt gefoefeld. Dat doet pijn, want er is niks van waar. Ik zit al 24 jaar in het stadhuis, ik heb dag en nacht gewerkt, voor een mooi loon, maar ik heb nooit één eurocent van iemand aanvaard.»
HUMO Ignace Vandewalle betichtte u ook van schriftvervalsing. Hij toonde verslagen waarin u naast bepaalde passages ‘wissen’ had geschreven.
TERMONT «Ik heb een primeur voor u: het gerecht heeft dat grondig onderzocht en geoordeeld dat ik onschuldig ben. (Toont het dossier) Voor dat feit is mijn naam alvast gezuiverd.»
PS-model
HUMO Zou u nog een pint kunnen drinken met uw N-VA-opponent Siegfried Bracke?
TERMONT «Nee, dat zou me niet smaken. We zeggen goeiedag tegen elkaar, meer niet. Meneer Bracke heeft te veel leugens verteld om mij te beschadigen.»
HUMO Is hij de zwaarste tegenstander uit uw carrière?
TERMONT «Nee, daarvoor weegt hij inhoudelijk te licht.»
HUMO Bracke zegt dat Gent het PS-model toepast. U geeft veel geld uit, maar tegelijk verhoogt u de belastingen en is de schuld opgelopen tot 600 miljoen euro, bijna 2.000 euro per Gentenaar.
TERMONT «We hadden ook kunnen besparen, maar dan was Gent die grauwe, versleten industriestad van 25 jaar geleden gebleven. Wij hebben er bewust voor gekozen om fors te investeren en deze stad mooi te maken. Geld kost momenteel niets. Het hele land zou beter ook wat meer investeren. Van financieel wanbeleid is geen sprake: bankiers zeggen dat onze schuldratio niet slecht is voor een openbaar bestuur.»
HUMO Gent heeft de meeste ambtenaren van alle steden: 22,7 per 1.000 inwoners. In Antwerpen en Leuven zijn dat er maar 13.
TERMONT «Maar we doen ook veel meer dan andere steden. Wij investeren in ménsen. We hebben buurtstewards, gemeenschapswachten, brugfiguren in de scholen… Die bevorderen de samenhang tussen de culturen, met succes. De Gentenaars moeten goed weten: als de N-VA aan de macht komt, zullen ze meteen zaken privatiseren en massaal mensen afdanken.
»Ik heb trouwens ook een mooie statistiek voor u: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we van 2012 tot 2016 meer dan 16.000 nieuwe jobs hebben gecreëerd. Het meest van alle Vlaamse steden. In Antwerpen kwamen er maar 6.000 bij, hoewel die stad meer dan dubbel zo groot is.»
HUMO Nog een statistiek: de armoede is met de helft gestegen sinds u burgemeester bent. Lastig voor een socialist, toch?
TERMONT «De stijging van de armoede doet zich voor in het hele land. En helaas lijkt dat voor de federale en de Vlaamse regering geen prioriteit. In Gent wordt één op de vijf kinderen geboren in armoede. Dat is dramatisch. Maar door ons armoedebeleid hebben we dat aantal in 2015 en 2016 een klein beetje doen dalen, als enige stad in Vlaanderen.
»De komende zes jaar willen we nóg meer inzetten op armoedebestrijding en betaalbaar wonen. Een groot verschil met Open VLD, dat alleen maar aan privatisering denkt.»
HUMO Is het hun schuld dat het aantal sociale woningen de voorbije zes jaar met 440 is gedaald?
TERMONT «Dat ligt aan ons verouderde woningenbestand. Er moet veel afgebroken en gerenoveerd worden.»
HUMO Bart De Wever wijst naar de migratiestroom als oorzaak van de stijgende armoede.
TERMONT «Ach, hij wil de samenleving opzetten tegen migranten en vluchtelingen. Dat is heel doorzichtig, maar mensen blijven erin trappen. Gent heeft veel burgers met een migratieachtergrond, maar we kunnen dat financieel aan. Wij geven zelfs een extraatje aan wie een leefloon krijgt, omdat die mensen onder het bestaansminimum zitten.»
HUMO U zei ooit: ‘Bied de Roma geen onderdak, geen dekens en geen soep, want hoe meer je ze helpt, hoe meer er naar Gent komen. En onze stad zit nu al overvol.’ Wat is het verschil met wat de N-VA zegt over de transmigranten in het Maximiliaanpark?
TERMONT «Blij dat ik dat nog eens kan rechtzetten. Die uitspraak was een oproep aan individuele Gentenaars om geen Roma in huis te halen. Mijn boodschap was: laat de stad dat doen. Wij hebben daar speciale organisaties, opvangcentra en straathoekwerkers voor. In die periode hadden we de situatie niet meer in de hand, omdat veel Gentenaars slaapplaatsen aanboden aan de Roma.»
HUMO Volgens N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt hebt u de Roma uitgenodigd in Gent en geeft u hun gratis water en elektriciteit.
TERMONT «Ze verwijst naar een kleine groep Roma die niet op de woonmarkt terechtkunnen, omdat de prijzen zo hoog zijn. Zij wonen in caravans op een stuk grond van De Lijn, in erbarmelijke omstandigheden. Wij hebben afgesproken dat ze daar een jaar mogen blijven staan, op voorwaarde dat ze hun kinderen naar school sturen, zich laten begeleiden, een job zoeken en de taal leren. Wie dat weigert, moet vertrekken.
»De meeste andere Roma wonen in huizen en betalen hun rekeningen zelf. Ook bij de leefloners zien we weinig Roma. Ze leven niet op onze kosten.»
HUMO Sommigen kraken alleen af en toe een huis van mensen die op vakantie zijn.
TERMONT «Dat is geweldig opgeblazen door de pers, tot nepnieuws toe. Op den duur durfde niemand nog op vakantie te vertrekken. En het was allemaal Termont zijn schuld. Maar ik heb de cijfers eens opgevraagd: het ging in totaal om dertien gevallen, waarvan zeven buiten Gent. Het ergste vond ik dat men de woning had gekraakt van een oude dame die in het ziekenhuis had gelegen. Maar dat was maar één geval. Voor de rest ging het onder meer over mensen die in Azië woonden en hier een leegstaand huis hadden.»
HUMO Die mensen kregen te horen dat de familie Flodder in hun huis woonde en dat er duchtig werd geboord en geklopt. Het zal je huis maar zijn.
TERMONT «De daders zijn zwaar veroordeeld door de rechtbank.»
undefined
'Eén keer heb ik een slag in mijn gezicht gekregen. Ik kroop in mijn auto om de politie te bellen terwijl de dader tegen mijn portier stond te trappen''
HUMO Veel Vlamingen waren woedend, omdat de politie die krakers niet uit zo’n huis mocht zetten.
TERMONT «Ik heb jaren geroepen dat de krakerswet moest worden aangepast. Door die schrijnende gevallen is dat nu gelukt. Dat was de enige goede kant aan dat verhaal.»
Messengevechten
HUMO U bent de zoon van een ijzerhandelaar en ging al heel jong met hem de straat op. Wat hebt u van hem geleerd?
TERMONT «Het commerciële instinct. Maar ook de joviale omgang met mensen, en humor. Mijn vader was een overlever. Hij was nooit naar school gegaan en kon niet lezen of schrijven. Maar tellen en praten, dát kon hij wel. Ik ging vaak met hem mee naar openbare verkopen en sterfhuizen. Daar heb ik veel miserie gezien: arme mensen die toekeken hoe hun huis werd leeggehaald. Soms liet mijn vader hen hun meest dierbare spullen eruit plukken. Daar heb ik mijn sociale reflex gekweekt.»
HUMO U vertelde ooit dat messengevechten erbij hoorden in uw jeugd.
TERMONT «Mijn jongste jaren heb ik doorgebracht in woonwagens. Ik weet nog hoe een bende ons ooit eens kwam bedreigen omdat ze niet content waren met iets dat ze hadden gekocht. Eén van die mannen trok met een riek een lijn in het zand en zei: ‘Als ge hier voorbij komt, steek ik die riek in uw lijf.’ Iemand van ons zette één voet over die lijn en er ontstond een verschrikkelijk gevecht met messen en rieken. En dat was niet de enige keer.»
HUMO Vocht u zelf ook vaak?
TERMONT «Ja, ik liet mij niet doen. Ik was nogal sterk, omdat ik veel sport en fysieke arbeid deed.»
HUMO In uw pas verschenen biografie staat dat u die troeven ook als burgemeester weleens inzet?
TERMONT «Na een bekerwedstrijd van AA Gent werd ik gealarmeerd door de politie: er was boel met hooligans aan het Sint-Pietersplein. Ik spoedde me erheen en sprak die mannen aan in plat Gents: ‘Gaat dat hier gedaan zijn met dieje ziever of ik moet ik hier iemand een toek op zijn muile geven?’ ‘Jamaar burgemeester, ’t was gelijk allemaal niet zo bedoeld.’ Ik zei dat ik de politie zou wegsturen als zij ook naar huis gingen. Zo heb ik het vaak opgelost (lacht).»
HUMO En zonder ooit zelf een toek op uw muile te krijgen?
TERMONT «Dat is één keer gebeurd. Op een gezellig buurtfeest begon een dronkaard me uit te schelden. Toen ik wat later naar mijn auto liep, kwam hij met een bromfiets aangereden, in volle vaart. Ik kon zijn brommer ontwijken, maar hij sloeg met zijn vuist op mijn gezicht. Ik kroop in mijn auto om de politie te bellen terwijl hij tegen mijn portier stond te trappen. Hij werd opgepakt en veroordeeld tot een werkstraf. Die man was kwaad omdat hij geen sociale woning had gekregen. Dat hoort ook bij de job: alles wat slecht gaat, is jouw schuld.»
HUMO Mathias De Clercq mag alvast zijn hemdsmouwen opstropen.
TERMONT «Daar zegt u zoiets. Een burgemeester moet maturiteit en levenservaring hebben. De enige kandidaat die dat heeft in deze stad, is Rudy Coddens.»
HUMO Waarom is Freya Van den Bossche niet de topkandidaat van de SP.A? Ze is populair en heeft veel ervaring als minister en parlementslid.
TERMONT «Vroeger zei ze altijd dat ze burgemeester wou worden. Maar we hebben veel goeie kandidaten. Freya heeft nooit aangedrongen, anders had ze een grote kans gemaakt.»
HUMO Uw sterke gestel heeft de voorbije jaren gekraakt. Klopt het dat u hebt overwogen om vroegtijdig ontslag te nemen door uw gezondheidsproblemen?
TERMONT «Vlak na de verwijdering van mijn darmtumor heb ik dat overwogen, ja. De dokters raadden me een chemokuur van zes maanden aan. Ik wist dat je daar doodziek van kunt zijn en vond dat ik het de stad niet kon aandoen om een halfjaar niet te werken. Maar gelukkig ondervond ik weinig hinder van de behandeling. Ik kreeg mijn baxters telkens op vrijdag of in het weekend. De eerste twee keren bleef ik ’s zondags en ’s maandags binnen. De derde keer zat ik een paar uur na nadat de baxter was afgekoppeld al in het voetbalstadion, en ging ik de volgende dag gewoon weer naar mijn bureau.»
undefined
undefined
'Ik heb even aan ontslag gedacht toen ik kanker kreeg, maar uiteindelijk bleek ik geen last te ondervinden van de behandeling. Een paar uur na mijn chemokuur zat ik al in het voetbalstadion.'
HUMO Hebt u roofbouw gepleegd op uw lichaam?
TERMONT «Toen ik trouwde, zei ik tegen mijn vrouw: ‘Ik ben een kaars die aan twee kanten brandt, ik word waarschijnlijk niet ouder dan 40.’ Ik werkte keihard en ging veel uit. Op vergaderingen en recepties was ik vaak degene die de keet sloot. Tel daar mijn slechte voedingsgewoonten bij en het is straf dat het tot mijn 57ste heeft geduurd voor me iets ergs overkwam. Hartproblemen zitten bij ons in de familie. Mijn vader en grootvader zijn eraan gestorven. Het is mijn geluk geweest dat ik me al negen jaar preventief liet onderzoeken. Anders had het veel slechter kunnen aflopen.»
HUMO Hebt u sindsdien uw levensstijl aangepast?
TERMONT «Je zult me nog zelden meer dan twee glazen zien drinken. Ik eet gezonder en beweeg meer. Elke morgen sta ik vroeger op om een halfuur op de hometrainer te fietsen, terwijl ik naar de herhaling van ‘Terzake’ kijk. Ik haal nog altijd meer dan 15 kilometer.»
HUMO Voor u burgemeester werd, was u al twaalf jaar havenschepen, een job waarvoor u de wereld rondreisde.
TERMONT «Ik kwam vaak in Zuid-Amerika. Ik ben ereburger van Asunción in Paraguay en ridder in de orde van Bernardo O’Higgins, de hoogste onderscheiding in Chili. Met de verhalen die ik daar heb meegemaakt, kun je een boek vullen.»
HUMO Toe maar: eentje.
TERMONT «Ik herinner me een spannende vlucht over Costa Rica, met een klein, gammel vliegtuig. Om te landen moesten we eerst een bergketen over, en daarna een gapend gat induiken: de luchthaven lag in een diep dal. Mán! Die landingsbaan was zo klein dat we tijdens de landing de toppen van de bomen raakten. Ik dacht dat mijn laatste uur had geslagen. Eddy Danneels, onze commerciële directeur, die het nochtans gewoon was de wereld rond te reizen, gaf over van de schrik. Na de landing zag ik een groot legervliegtuig staan, dat van de president. Ik vroeg hoe ze dat in godsnaam beneden kregen. ‘O,’ zei de piloot, ‘dan nemen we gewoon nog iets meer bomen mee.’ (lacht)»
HUMO Straks gaat u met pensioen. Uw vrouw zal u graag zien komen, zo’n man die nooit thuis is geweest.
TERMONT «Ik heb in mijn leven te weinig tijd kunnen besteden aan mijn vrouw, mijn ouders en de rest van de familie. We kijken ernaar uit om dat in te halen.»
HUMO Maar zal u dat kunnen, thuiszitten en een beetje piano spelen?
TERMONT «Zeker weten. Ik heb veel aanbiedingen gekregen van bedrijven en verenigingen. Tot nu toe heb ik nog maar één keer ja gezegd. Op vraag van de aandeelhouders blijf ik voorzitter van Fluxis tot 2022, omdat we nog enkele grote projecten op stapel hebben staan.»
HUMO U gaat niet cashen in het bedrijfsleven, zoals Jean-Luc Dehaene en Luc Van den Bossche deden?
TERMONT «Geld speelt geen rol, aan mijn pensioen heb ik meer dan genoeg. Ik heb geen goesting meer om zeven dagen op zeven te werken. Ik wil nu eindelijk eens van de kleine dingen in het leven genieten. Ik ga sowieso een paar keer skiën, piano leren spelen en een hele stapel boeken lezen. En eindelijk kan ik nu eens de musea in mijn eigen stad bezoeken. Als burgemeester moest ik na de opening van een nieuwe expo altijd snel weer weg. Ach, er zijn nog zoveel dingen die ik wil doen en waar ik vroeger nooit tijd voor had.»
HUMO Geniet ervan!