null Beeld

Dans Dans (Het Bos)

Daar in dat kleine café bij de haven hoorden wij muziek maken met een Husqvarna-naaimachine en een draagbaar cassettespelertje. We dronken er Bosbier van de bio-brouwer bij. Topavond!

Gert Van Nieuwenhove

Concertzaal Het Bos ligt aan de Antwerpse Ankerrui. De muziekpercelen zijn hier minder afgepaald dan elders. DJ Wimbo mixt soul met gospel, hiphop en Afrikaanse fluistermuziek. We houden onze grootste oren ook op voor voorprogramma Slumberland: Jochem Baelus van Echo Beatty heeft zijn klankinstallaties in houten rekken uitgestald. Als hij - geholpen door een drummer - gitaar speelt, klinkt Slumberland als een zompige variant van het duo Suicide. Soms is de sound er één van pianootjes en hakkeborden gemaakt van schroot. In een break spelen beide muzikanten op kleine fluitjes, waardoor een groot gat wordt gegraven, maar daarna gaat de beat weer on and on. En dan is daar dat Husqvarna-naaimasjien, dat niet alleen ‘toktoktok’ doet, maar ook een drumstok aandrijft. Mooi om zien, heerlijk om horen.

Natuurlijk is iedereen vooral voor Dans Dans gekomen: eigenlijk een grote groep die twee avonden op rij in een kleine zaal staat. Gitarist Bert Dockx, bassist Frederic Jacques en drummer Steven Cassiers samen met 199 anderen in Het Bos meemaken, da’s bijna van even dichtbij als voor pakweg Radiohead naar de AB kunnen trekken.

Als wij de wervende Dans Dans-perstekst op de website nu eens vrij vertalen, is ons opstelletje dan niet gewoon af? ‘Jazz die nergens muf ruikt, rock zonder oogkleppen, avant-garde zonder pretentie.’

Of zullen we er schrijver Peter Verhelst bij halen? De man hoort op de nieuwe cd ‘Sand’ ‘muziek die je op plaatsen brengt die je nog niet kende om de heel eenvoudige reden dat die niet eerder bestonden, niet op die manier, waar alles het volgende moment al compleet anders kan zijn’.

Vooral in de live-variant horen wij bij Dans Dans heel de tijd die Nieuwe Wereld. Ergens voorin de set freakt de groep zich in de buurt van de fusion van ‘Bitches Brew’ van Miles Davis, om die te laten openklappen richting de rock van de trio’s Cream en The Jimi Hendrix Experience. Zo staat het alleszins niét op hun platen.

Van een cover van Sonny Rollins herkennen wij de krakende, rumoerige vocale sample - die voor alle duidelijkheid door Dans Dans zelf wordt geleverd, en niet van Sonny Rollins is - en verder niks. U mag terecht denken: die man was er met zijn hoofd niet bij. Wij zullen u antwoorden: als wij er op een concert met ons hoofd niet meer bij zijn, dan gebeurt er meestal echt wat.

Steven Cassiers doet van alles wat: zacht roffelen, belletjes op de trommels leggen, erop motten, het meest van de drie zweten. Frederic Jacques, wiens mooie, nieuwe soloplaat ‘Slow Healer’ bij ons nu pas aan het binnenkomen is, lijkt zich doorheen de set te Rodin-denken, heeft oneindig veel tijd, trekt de muziek in slow motion, in de zachte stukken hoor je hem heel melodieus bassen. Bert Dockx is de zanger die zelf niet zingt, maar dat via zijn gitaar hoog, ver, soms lang uitgesponnen en altijd virtuoos doet. Het indrukwekkendst en vingervlugst is hij met op het podium naast de pedalen liggende cassettes - jawel, van die C30-C60-C90-dingen - die hij in een draagbaar cassettespelertje steekt om ze af te spelen door het element van zijn gitaar. Eén keer zien wij Cassiers en Jacques allebei verwonderd kijken: wat moeten ze met dié sample? Maar zelfs dat soort improvisatiedrift maakt nergens de flow en de intensiteit kapot.

Het is lang geleden dat wij nog eens in een reclamefolder zijn veranderd, maar hé: Muziekgieterij, De Casino, Axes Jazz, Gebouw T, De Kreun, Botanique, Cactus, Ekko, Doornroosje, Paradiso, gaat dat in 2016 op één van die plekken verdomme gewoon zien en horen!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234