null Beeld

Dansfilm / Docu: Symmetry / Symmetry Unravelled

Wie nog eens op expeditie naar de poolgebieden van de televisieprogrammering wil trekken, waar de onderwerpen zo highbrow zijn dat alleen de echte durfals ervoor gaan: voor u heeft het onvolprezen ‘Het uur van de wolf’ iets bijzonders in petto.

Vincent Cardinaal

Zij presenteren het speciale tweeluik ‘Symmetry’ en ‘Symmetry Unravelled’. Daarin wordt moderne dans gekoppeld aan klassieke muziek en wetenschap. Niet zomaar een tak van de wetenschap, en ook niet zomaar de eerste de beste varianten van dans en muziek. Modérn ballet, al even moderne opera, en deeltjesfysica: daar is het om te doen in dit spektakelstuk van beweging en geleerdheid.

'Een spek­takelstuk van beweging en geleerdheid'

We citeren uit het bijbehorende persbericht: ‘In ‘Symmetry’ is CERN-wetenschapper Lukas (choreograaf Lukas Timulak) verwoed op zoek naar elementaire deeltjes en de theorie van alles. Dan voert de stem van een mysterieuze vrouw (sopraan Claron McFadden) hem naar het moment vóór de big bang en laat ze hem tijdloze liefde ervaren.’ Geen half werk, kortom. Het bestaan en het ontstaan van alles staat centraal, met als rode draad het bindmiddel aller bindmiddelen: de liefde.

Om u niet helemaal aan uw lot over te laten, programmeert de NTR voorafgaand ‘Symmetry Unravelled’. Hierin wordt de ontstaansgeschiedenis van ‘Symmetry’ toegelicht door een aantal vaklui. De bezielers van het project horen daar uiteraard bij. Maar ook Robbert Dijkgraaf: de popster-natuurkundige van ‘De wereld draait door’, maar bovenal de baas van het prestigieuze Institute for Advanced Study aan de Princeton-universiteit in Amerika. Dijkgraaf komt aan het woord over de relatie tussen kunst en wetenschap: twee zijdes van dezelfde medaille, zo wordt geopperd in de documentaire. Beide disciplines zoeken naar wat je – bij gebrek aan een betere benaming – een onverklaarbaar soort ‘schoonheid’ zou kunnen noemen. Ook een abstracte weergave van de werkelijkheid is de twee werelden niet vreemd.

Dijkgraaf weet overigens waar hij het over heeft: het natuurkundewonderkind onderbrak ooit zijn studies om naar de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam te trekken. Daar voltooide hij een kunstopleiding. Aansluitend promoveerde hij cum laude bij de latere Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft.

Een belangrijke rol in ‘Symmetry’ is weggelegd voor de deeltjesversneller van CERN, vrij vertaald het Europese Centrum voor Kernonderzoek. Die is gelegen in Meyrin, ingeklemd tussen Genève en de Franse grens. Sinds 1954 wordt er baanbrekend onderzoek verricht naar de oorsprong van ons bestaan. De deeltjesversneller die er momenteel wordt gebruikt, is de Large Hadron Collider, actief sinds 2008. Een 27 kilometer lange ring die op 50 tot 175 meter diepte ligt en op vier punten gemonitord wordt door evenveel onderzoeksgroepen. Met magneten worden er positief en negatief geladen deeltjes op elkaar geknald. De botsingen leren de wetenschappers van CERN meer over het ontstaan van het heelal. In 2011 vond de organisatie eindelijk het higgsboson, het zogeheten ‘goddeeltje’. In 2013 ontvingen Peter Higgs én Belg François Englert de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor deze vondst.

De makers van ‘Symmetry’ kregen toestemming om opnames te maken ín de LHC. Een unieke gelegenheid, want veel ruimte voor spielerei is er doorgaans niet bij CERN. Dat dat nu wel kon, was wellicht te danken aan het feit dat de LHC een aantal jaar heeft stilgelegen, als gevolg van kosten- en energiebesparingen. Sinds deze zomer draait de versneller weer, nu krachtiger dan ooit tevoren.

Wonderlijke, ingewikkelde materie – dat is wat ‘Het uur van de wolf’ u deze avond voorschotelt. Maar zeg nu zelf: het staat een stuk interessanter bij de waterkoeler of de barbecue dan de zoveelste herhaling van ‘F.C. De Kampioenen’.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234