'Dark Money' in de doofpot: 'Als ouder dénk je dat je juist zult handelen, maar zo simpel is het niet'

Bijna aan zijn ontknoping toe: ‘Dark Money’, de heftige vierdelige Britse miniserie over een gezin dat zijn grootste nachtmerrie beleeft wanneer uitkomt dat zoon Isaac wordt misbruikt. De dader is een bekende Hollywoodproducer, en die heeft veel geld veil om het misbruik geheim te houden. Dat de ouders in de eerste aflevering besluiten om het geld te aanvaarden, schoot bij veel Britse kijkers in het verkeerde keelgat, zegt Jill Halfpenny, die Isaacs moeder Sam speelt.

Jill Halfpenny «Toen die aflevering op BBC werd uitgezonden, ben ik even op Twitter gaan kijken wat de reacties waren. Lang heb ik niet moeten wachten: na een paar seconden stroomden ze al binnen, en sommige mensen waren héél kwaad.

»Ik denk dat ‘Dark Money’ erin geslaagd is om te laten zien hoe dat gezin in de val zit. De ouders denken dat ze een beslissing nemen die hen zal bevrijden, maar eigenlijk raken ze alleen maar méér in de problemen.»

– Je hebt zelf een zoon van 11. Wat zou jij doen?

Halfpenny «Ik zit niet in die positie. Het is makkelijk om te denken dat jij wel sterk genoeg zult zijn, dat je de ethisch juiste beslissing zult nemen. Maar zolang je het niet meemaakt, weet je dat niet.

»De situatie is voor de ouders ook niet zwart-wit. Isaac wil zelf absoluut vermijden dat het tot een gemediatiseerd proces komt. Samen met de financiële problemen van het gezin zorgt dat ervoor dat hun beslissing minder verschrikkelijk is dan ze op het eerste gezicht lijkt.»

– ‘Dark Money’ heeft de tijdgeest mee, met de schandalen rond Harvey Weinstein en Michael Jackson vers in het geheugen.

Halfpenny «Dat is toeval. David Addai, de scenarist, is jaren geleden aan het verhaal begonnen, lang voor er sprake was van #MeToo. Hij kreeg het idee toen hij zijn zoon afzette op school, en zat te kijken naar al die andere ouders die hetzelfde deden. Hij dacht: als ouder moet je vandaag veel vertrouwen hebben in de personen die op je kinderen letten, wat als er iets verkeerd gaat?»

– Isaac had een vertrouwenspersoon op de set, maar die deed niets om het misbruik te stoppen. Jij bent zelf ook kindacteur geweest, dertig jaar geleden. Hoe was het toen voor jou?

Halfpenny «Het grote verschil is dat ik meespeelde in een jeugdserie, en er op de set dus vooral kinderen rondliepen. Ik voelde me veilig en beschermd, het was leuk om dat werk te doen.

»Nu, het blijft een vreemde wereld om als kind in rond te lopen. Er is veel glitter en glamour, en er zijn veel onoprechte mensen. Ik geloof ook dat die mooie façade ervoor kan zorgen dat ouders dingen gaan doen of toestaan die ze normaal zouden vermijden. Vanuit de gedachte: het ziet eruit alsof ze hier alles onder controle hebben, er kan niets misgaan.

»Vandaag zijn de regels op filmsets natuurlijk nog veel strenger dan vroeger, maar je zult altijd op gevaren en uitzonderingen botsen. Altijd.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234