Liefhebbers spelen een partijtje op de terreinen van Padel 4U2 in Gentbrugge.  Beeld Wouter Van Vooren
Liefhebbers spelen een partijtje op de terreinen van Padel 4U2 in Gentbrugge.Beeld Wouter Van Vooren

Padel

Dat padel zo boomt? Ja, dat horen de buren ook wel

Nog geen padelterrein in uw gemeente? De kans is groot dat daar snel verandering in komt. Het liefdeskind van squash en tennis heeft zich in een waanzinnig tempo ontpopt tot de coronasport bij uitstek, al zit lang niet iedere buurtbewoner te wachten op de komst van extra padelbanen.

Jorn Lelong

Tok-tok-tok, klinkt het overal op de terreinen van Padel 4U2 in Gentbrugge, sinds 2012 de oudste padelclub in ons land. In het aanwezige spelersgezelschap valt geen lijn te trekken. Op de centre court leren enkele studenten de geneugten van de nieuwe sporthype kennen, verderop doen enkele routiniers elkaar zweten, op weer andere terreinen zijn duo’s van jongeren en zestigers in een hevige strijd verwikkeld.

Éen ding is zeker: wie vandaag nog gehoopt had om een terreintje te kunnen huren, is eraan voor de moeite. En voor de komende weken ook. “Van ’s ochtends tot ’s avonds zitten we volgeboekt. Onze job is ‘nee zeggen’ geworden, en dat is al het hele jaar zo. Of je het nu over rackets, trainers of veldjes hebt: de vraag is op dit moment veel groter dan het aanbod”, zegt uitbater Nick Braet, tevens Belgisch kampioen padel.

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Padel komt overgewaaid uit de Spaanstalige wereld. Volgens de overlevering wilde Enrique Corcuera, een rijke Mexicaanse zakenman, eind jaren 60 een tennisveld bij hem thuis aanleggen. Omdat hij daar de plaats niet voor vond, besloot hij om een kleiner veldje af te bakenen, zodat je net als in squash van de muren gebruik kon maken. Van de Mexicaanse elite hevelde de sport over naar Latijns-Amerika, Spanje en van daaruit de wereld. Alleen al in Vlaanderen zijn er vandaag meer dan vier maal zoveel padelvelden en negen keer zoveel ingeschreven padelbeoefenaars als in 2017. “Ik kan me niet herinneren dat er al een sport was die zo snel naar zo’n niveau groeide”, zegt Gijs Kooken, CEO van Tennis Vlaanderen.

Minder steile leercurve

Vraag tien padelspelers naar de reden achter de populariteit, en elf keer valt het woord toegankelijkheid. Iedere amateur-tennisser weet dat zonder een flinke dosis kracht, techniek en ervaring lange rally’s veelal een illustere droom blijven. Bij padel is de leercurve minder steil. Zowel de veldjes als de rackets zijn kleiner, je speelt doorgaans in duo, en bovendien zorgt de glazen kooi ervoor dat de bal altijd terug het terrein op botst.

“Als je een beetje balgevoel hebt, kun je je bij padel heel snel rally’s spelen en het plezier van het spelletje ontdekken”, zegt gewezen tennisser Sabine Appelmans, nu zelf helemaal gewonnen voor padel.

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Zo had Quinten (27), vandaag een van de ferventste padelspelers in Padel 4U2, tot juli vorig jaar ‘amper al een racket vastgehad’. Nu traint hij er een zestal keer per week, en speelt hij tornooien namens de club. “Door mijn basketbalervaring kan ik goed inschatten welke richting de bal uitgaat. Ik geniet ervan om tegen betere tegenstanders te spelen. Om de Belgische top te bereiken ben ik waarschijnlijk te laat begonnen, maar ik zie wel waar ik uitkom.”

Ook het sociale aspect maakt padel aantrekkelijk. Padel kun je als koppel spelen, met vrienden, of met de toevallige clubgenoot die je via één van de vele WhatsApp-groepen leert kennen. “Ik speel echt met Jan en alleman”, zegt Quinten. “Door padel heb ik al zeker vijftig mensen leren kennen. Omdat je met vier bent, blijf je nadien ook makkelijker plakken. Leuk dat dat vanaf zaterdag weer kan.”

Corona heeft de opmars van padel nog versneld. Aangezien padel als een van de weinige sporten nog toegelaten werd, gaven heel wat voetballers, volleyballers en andere sporters de racketsport een kans. Het thuiswerken zorgde er dan weer voor dat sommige mensen ook overdag de tijd vonden voor een padelpauze. “Voor mij waren mijn padelwedstrijdjes bijna de enige manier om nog te sporten en mensen te zien. Zonder padel was de coronaperiode nog een pak zwaarder geweest”, zegt Appelmans.

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Behalve een legioen thuiswerkers met rug- of nekklachten kregen kinesisten daardoor ook heel wat beginnende padelspelers met tennisellebogen, hielspoor of verstuikte enkels over de vloer. Qua techniek mag de drempel dan wel laag liggen, het blijft een belastende sport. “Het zijn allemaal korte bewegingen. Als je dat niet gewoon bent, moet je daarbij toch voorzichtigheid inbouwen”, zegt Peter Bruynooghe, voorzitter van kinesistenvereniging Axxon. “Als je lang stil hebt gezeten, je oude tennissloefen hebt bovengehaald en dan met koude spieren begint balletjes te slaan, dan ligt een blessure op de loer. Clubs zouden moeten aandringen op goed schoeisel en het belang van opwarming.”

Geluidsoverlast

Het is niet de enige keerzijde van de stormachtige groei van padel. Een aantal clubs is door buurtbewoners gedagvaard, omdat padelbanen die te midden van woonwijken gebouwd zijn voor geluidsoverlast zorgen. Gemeenten als Ninove en Beveren besloten daarom al om geen nieuwe padelbanen toe te laten. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) liet al weten dat het onwenselijk is om nieuwe regeltjes uit te vaardigen die de aanbouw van nieuwe velden bemoeilijken. Wel ziet hij een belangrijke ondersteunende rol voor Tennis Vlaanderen.

“Bij een kleine minderheid van de clubs liggen de terreinen inderdaad te dicht bij de huizen”, zegt Kooken. “Met steden en het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid geven we nu sessies aan clubs om uit te leggen waarop ze moeten letten. Ook doen we een studie naar welke materialen en afstanden nodig zijn om toekomstige problemen te vermijden. Het is belangrijk dat dit een mooi verhaal voor iedereen wordt.”

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234