null Beeld

Dave Eggers - 'De cirkel'

Vandaag verschijnt 'De Cirkel' (Lebowski), de Nederlandse vertaling van de nieuwe roman van Dave Eggers. Een must voor wie leven en timeline samenvallen, voor u en voor alwie via sociale media met u in contact staat - voor iedereen, dus.

undefined

Na 'Wat is de Wat', 'Zeitoun' en 'Een hologram voor de koning' raakt Dave Eggers de tijdgeest opnieuw pal tussen de ogen: 'De Cirkel' is een '1984' voor het cyber-tijdperk. Big Brother, dankzij een gedigitaliseerd facettenoog Megabig geworden, heerst in De Cirkel, een technologiebedrijf aan de Amerikaanse westkust dat meer dan oppervlakkig gelijkenis vertoont met Facebook, Google en Twitter. Eggers, dezer dagen nog spaarzamer met commentaar dan gewoonlijk, beklemtoont dat hij het niet over een specifiek bedrijf heeft. Maar de sektarische campuscultuur, de manier waarop nieuwe producten voorgesteld worden en de arrogantie van zij-die-de-wereld-vormgeven zijn erg herkenbaar. De grote innovatie van De Cirkel, doorzichtig authenticiteit omhelzend TruYou geheten, bundelt alle onlineactiviteiten per gebruiker: likes, data en tweets; aankopen, bankzaken en mails. Het gebruiksgemak en de openheid nemen toe, de privacy kalft af.

't Is Eggers niet te doen om de technologische spitsvondigheden en innovaties, wel om de invloed ervan op wat hij zelf 'our sense of humanity' noemt. De schrijver onderzoekt ons aller digitale verslaving en de daarmee gepaard gaande inschikkelijkheid waarmee we onze privacy opgeven. De lezer ontdekt de verstrekkende invloed van de Cirkel-technologie samen met de ietwat naïeve Mae Holland, een meisje van 24 dat een droomjob bij het bedrijf in de wacht sleept en volgens de geplogenheden van De Cirkel helemaal onderaan de ladder begint, bij Customer Experience. Contradictoir maar waar: openheid blijkt uiteindelijk te leiden tot claustrofobie. 'Geen filter. Zie alles. Altijd.' Slaat u de benauwenis niet om het hart bij de gedachte aan een onbegrensde speeltuin voor voyeurs met al dan niet transparante bedoelingen?

'De Cirkel' bevestigt Eggers' status als een van de meest relevante schrijvers van onze tijd. Zijn prettige verteltrant, trefzekere dialogen en verrassende verbeeldingskracht imponeren op zich, maar stellen zich bovendien efficiënt ten dienste van de doorlichting van onze contemporaine openheid. Eggers' indrukwekkend satire is op terecht applaus onthaald, maar ook gecounterd met het verwijt dat de schrijver een bange nostalgicus zou zijn, blind voor de goede bedoelingen van Sillicon Valley-bedrijven. Ook door de stapatsen van het NSA, ook door de gelijkaardige bedenkingen van Jonathan Franzen - die andere Amerikaan met de vinger aan de pols van deze tijd - kwam daar een viraal twistgesprek van. De Cirkel is rond.

Lees morgen in Humo een even geestig als typerend fragment uit 'De Cirkel'.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234