null Beeld

Dave Eggers: 'Een intelligente, ontgoochelde jonge kerel is een grillig ding.'

Onze Man noemde Dave Eggers laatst ‘de maatschappelijk meest relevante Amerikaanse schrijver van deze tijd’. Hoe hij dat weet? Simpel: hij las ‘Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig?’, Eggers’ nieuwste roman, die nu – amper acht maanden na zijn vorige, ‘De cirkel’ – in de winkels ligt.

Hanne Van Tendeloo

‘Uw vaderen...’ trapt af in de verlaten legerbasis Fort Ord aan de Californische kust. Daar heeft een jongeman genaamd Thomas een astronaut naartoe gebracht, in de hoop dat die zijn vragen zal beantwoorden. Wat volgt is de ene onverwachte wending na de andere: Thomas ondervindt dat elke beantwoorde vraag hem dichter bij de oplossing brengt van het raadsel dat zijn leven is, maar tegelijk steeds verder wegleidt van enige gemoedsrust.

– Waarom koos je voor een titel uit het Oude Testament?

Dave Eggers «Dat citaat komt uit het bijbelboek Zacharia en in mijn boek verwijst één van de personages ernaar. Net zoals Thomas heeft dat personage een oudtestamentische visie op Goed en Kwaad: niets dan lof en eeuwigdurende vrede voor de rechtschapenen; een eeuwigheid in de verdoemenis voor zij die misdoen. Het leek me een geschikt citaat voor zo’n beschadigde jongeman als Thomas om mee te worstelen, en dus ook een geschikte titel voor het boek. Het Oude Testament heeft zo’n donker, barok kantje. Dat heb ik proberen op te roepen doorheen de hele roman.»

– Hoe is deze roman er zo snel na je vorige gekomen?

Eggers «Het gekke is dat ik het meeste van ‘Uw vaderen...’ vóór ‘De cirkel’ heb geschreven. Een eerste versie had ik al klaar begin 2013, waarna ik alles een tijdje opzij heb gelegd om er daarna met meer objectiviteit naar te kunnen kijken. Na ‘De cirkel’ heb ik het manuscript weer opgepakt en kon ik alles met veel meer helderheid herschrijven dan wanneer ik dat extra jaartje niet had genomen. En toch voelde de tekst nog altijd vreemd en ongetemd aan, alsof ik zelf geen hand had gehad in het maken ervan. Als één of ander satanskind.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234