David Cronenberg - Geconsumeerd

Vreemde seksuele praktijken, gore ziektes, obscure politieke intriges en hightech, dat is de gecomprimeerde versie van David Cronenbergs debuutroman ‘Geconsumeerd’ (De Bezige Bij).

De regisseur maakt van zijn body horror nu ook een literair genre. Cronenberg zoomt in op een jong, ambitieus journalistenkoppel: Nathan en Naomi, minnaars en concurrenten. Deze freelancers met een nomadisch bestaan zien elkaar uitsluitend in luchthavenhotels en in de schokkerige pixels van hun Skypevenstertje. Hij houdt zich bezig met de bizarre uitwassen van de medische fotojournalistiek, zij stort zich vol overgave op alles wat naar sensatie ruikt.

Daarbij gebruiken ze alle technische hulpmiddelen die voorhanden zijn. Alle gesprekken moeten opgenomen worden, alle details gefotografeerd en liefst ook gefilmd, en steeds verlangen ze naar die camera of macrolens die ze nog niet hebben. Voor Nathan en Naomi kan verlangen naar een object naadloos overvloeien in lichamelijke lust, en weer terug. Zo kust Naomi na het pijpen de foto die ze net van Nathans stijve pik gemaakt heeft: ‘Haar lippen lieten vegen sperma achter op het scherm. Productfetisjisme op z’n best.’

Een stuk over een sappige, kannibalistische, suïcidale seksmoord lijkt Naomi op het lijf geschreven, des te meer omdat het marxistische Parijse filosofenkoppel Célestine en Aristide Arosteguy, waarvan de vrouw dood en verminkt werd aangetroffen, samen de filosofie van het consumentisme ontwikkelde. Groteske headlines gegarandeerd, dus bijt ze zich er helemaal in vast. Intussen houdt Nathan zich bezig met de praktijken van dokters van het louchere type.

Twee totaal uiteenlopende verhaallijnen die – wat had u gedacht – op merkwaardige wijze steeds meer verstrengeld raken. En waarbij de vraag wordt opgeworpen: hoever wil je als journalist gaan voor een exclusief verhaal? Tamelijk ver, zo blijkt. Embedded journalism krijgt een nieuwe betekenis bij dit duo, dat er niet voor terugdeinst zich ook seksueel volledig in te werken in hun onderwerp.

Cronenberg construeert een complexe plot met talloze nevenpersonages en twist na twist na twist, waardoor hij de aandacht soms wat laat verslappen. Uiteindelijk draaft zelfs de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op in een ontwrichtend abrupt einde dat een wereldwijd complot suggereert.

Maar het moet gezegd, de Macabere Meester van de Body Horror kan je ook schriftelijk koude rillingen bezorgen met zijn uitermate gedetailleerde, voyeuristische beschrijvingen van allerlei ranzige ziektes. ‘Geconsumeerd’ is vintage Cronenberg, meer bepaald een literaire mix van de Cronenberg van thrillerachtige complotverhalen ‘Eastern Promises’ en ‘A History Of Violence’ met de jongere, perversere, obsessieve Cronenberg van ‘Scanners’, ‘Videodrome’ en ‘Dead Ringers’.


Bekijk David Cronenbergs trailer voor 'Geconsumeerd':

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234