null Beeld Prometheus
Beeld Prometheus

BOEK★★★★☆

David Motadel beschrijft in ‘Voor profeet en Führer’ helder hoe de nazi’s te werk gingen bij het winnen van gelovige zieltjes

Niels Morsink

Wie bij de titel ‘Voor profeet en Führer’ zijn vingers aflikt in het vooruitzicht van een sensationeel pamflet dat nazi’s en moslims op één hoop gooit, zal teleurgesteld afdruipen. Deze academische studie (meer dan 100 pagina’s aan eindnoten) ontbeert elke sensatiezucht. David Motadel vertelt systematisch, nauwgezet en omvattend hoe rivaliserende Duitse instellingen de islam tijdens de Tweede Wereldoorlog te vriend wilden houden. Het doel: de snel slinkende Duitse gelederen aanvullen. Dat beleid had een precedent in de Eerste Wereldoorlog, maar werd ook geschraagd door de oprechte bewondering van Hitler en Himmler voor de manhaftige islam. Motadel, professor aan de London School of Economics, beschrijft helder hoe de nazi’s concreet te werk gingen bij het winnen van gelovige zieltjes. Zowel de propaganda-inhoud als de middelen neemt hij onder de loep. Aan de hand van talrijke voorbeelden illustreert de historicus hoe het politieke met het religieuze werd vermengd, bijvoorbeeld tijdens het offer- en ‘bevrijdingsfeest’. De propaganda had wisselend succes. De Arabieren bleven sceptisch, maar tienduizenden moslims uit de Balkan en de Krim vochten hoe dan ook in veldgrijs uniform of met een SS-doodskop op hun fez.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234