null Beeld Joris Casaer
Beeld Joris Casaer

examentips

David Poltrock, de muziekdocent: ‘Een aantal ademhalingstechnieken kan ik warm aanbevelen’

Kijk eens wie daar weer voor de deur staat: het is de blok, die goeie, ouwe vriend die eigenlijk altijd ongelegen komt. Daar zit u dan, met een hoofd vol verse kennis en een lichaam boordevol stress, spijt en rilatine, als een hapklare prooi voor de wanhoop die kwijlend op de loer ligt. Panikeer (nog) niet, want Humo nam plaats in de collegebanken bij vijf van de patentste professoren uit dit seizoen van ‘De Campus Cup’, om hun allerbeste examentips en blokverhalen te sprokkelen. Ziehier onze aantekeningen: zes pagina’s verplichte leerstof voor het leren. Vandaag: muziekdocent David Poltrock.

Joris Bellwinkel

De Mens-toetsenist David Poltrock (49) verdeelt zijn tijd tussen het podium en het klaslokaal: hij doceert het enigmatisch getitelde vak Soundlab One aan de PXL Music-hogeschool in Hasselt. Zelf moest hij zijn muzikale droom na de middelbare school even uitstellen, wegens een ouderlijk veto.

DAVID POLTROCK «Ik moest eerst een ander diploma halen van mijn ouders. Dat is toegepaste taalkunde geworden, een studie waarvoor ik uiterst minimale inspanningen heb geleverd: nét genoeg om nét te slagen.

»Toen ik later alsnog met mijn muziekstudie begon, ging ik er wel helemaal voor. Ik werkte meer dan tien uur per dag, omdat ik álles wilde weten. Ik had zelfs mijn zinnen gezet op een grote onderscheiding. Het was mijn grote droom om muzikant te worden, en die motivatie gaf me vleugels.»

Ontdek alle examentips:

De professor gedragsbiologie: ‘Neem je moeder niet mee en leer zelf je plan trekken’

De professor wiskunde: ‘Roep je innerlijke Piet Huysentruyt op en stel jezelf de vraag: ‘Wat hebben we geleerd vandaag?’’

De professor kinderpsychiatrie: ‘Verkoop je huid duur tijdens een mondeling examen en stuur het gesprek een andere richting uit’

De professor islamkunde: ‘Leer de Koran uit het hoofd, of doe gewoon mee aan ‘De Campus Cup’’

Otto-Jan Ham: ‘Luister nooit naar de tips van iemand anders’

HUMO Zijn alle muziekstudenten zo gemotiveerd?

POLTROCK «Verbazingwekkend genoeg niet. Ongeveer een derde van de studenten is ongelofelijk gedreven, een ander deel stelt zich vrij neutraal op en van de rest vraag je je af: wat dóé jij hier eigenlijk? Je volgt een zalige opleiding die je alle tools aanreikt om later de job van je leven uit te oefenen, maar toch vind je niet de motivatie om er volledig voor te gaan. Nu, bij sommige studenten in die categorie komt dat besef gewoon wat later. Niet iedereen maakt op z’n 18de een studiekeuze die perfect aansluit bij z’n passies.

»Er zijn natuurlijk ook gedreven, getalenteerde studenten die niet zo goed in het schoolse systeem passen, maar na hun studies wel een bloeiende carrière uitbouwen. Of andersom, zoals de hyperpopulaire Camille: een voorbeeldige studente, maar ze had tijdens haar opleiding al zoveel succes dat ze haar schoolwerk niet meer kon combineren met haar carrière.»

HUMO Bestaat er ook een examenperiode in een muziekopleiding?

POLTROCK «Ja, maar het is natuurlijk vrij bizar om een muzikant die een heel jaar heeft gewerkt op één moment te beoordelen. Zelf speel ik het ene concert ook beter dan het andere. Daarom evolueren we meer en meer in de richting van permanente evaluatie, het hele jaar door. Dat zie je ook in andere opleidingen: meer papers onderweg, minder examens op het einde.»

HUMO Ben ik bij u aan het juiste adres voor een goede blokplaylist?

POLTROCK «Nu breng je mij op ideeën! Mijn kinderen studeren geregeld met ambientmuziek op de achtergrond, een playlist die ik voor hen heb gemaakt (én voor de Humo-lezer: zie humo.be/ambient, red.). Ik zou die eigenlijk ook eens naar mijn studenten moeten sturen.»

HUMO Geeft u uw kinderen ook studietips?

POLTROCK «Ja, maar ze trekken zich er weinig van aan (lacht).

»Een realistische planning maken is essentieel, denk ik. Wanneer je als student leert om jezelf goed in te schatten en je inspanningen verstandig te doseren, pluk je daar de vruchten van in je latere leven. Ik grijp nog steeds terug naar de planningstechnieken die ik als student heb ontwikkeld. Als ik een nieuwe syllabus schrijf, bijvoorbeeld, of zelfs wanneer ik een plaat maak.

»Wie een goede planning heeft opgesteld, kan veel relaxter aan een examen beginnen. Het heeft weinig zin om vlak voor een examen zenuwachtig door je papieren te zitten bladeren. Ik zeg ook niet tegen mijn medemuzikanten: ‘Kom, laten we alles nog eens snel spelen voor het concert begint!’»

HUMO Een examen doen is een beetje als een concert spelen.

POLTROCK «Ja, eigenlijk wel. En de manieren om je stress onder controle te krijgen, zijn ook erg gelijkaardig. Ik heb een aantal ademhalingstechnieken geleerd om tot rust te komen vóór een optreden: die kunnen ook studenten van pas komen. Warm aanbevolen!»

Lees ook:

Uitspraak proces-Reuzegom: praeses Zaadje, schachtentemmer Janker en alle andere beklaagden krijgen werkstraffen tot 300 uur

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234