null Beeld

David Remnick, de biograaf van Barack Obama

Hij is voor een aantal interviews van de Olympos van de journalistiek - hoog in The Condé Nast Building, Times Square, Manhattan - naar Amsterdam neergedaald, deze ontspannen, good looking American: David Remnick (51), sinds 1998 hoofdredacteur van The New Yorker. Dat weekblad heeft hij, in moeilijke dagen voor de pers, een knik naar boven gegeven: zo'n miljoen exemplaren verkoopt hij nu wereldwijd, zonder dat er over de kwaliteit te morren valt.

Mark Schaevers

Dat zorgt voor een fraaie piek in een curriculum dat toch al goed oogde: Remnick, van Joods-Russische afkomst, maakte eerder naam als Washington Post-reporter in de Sovjet-Unie, won een Pulitzer met zijn boek 'Lenins laatste adem'.

Nu heeft hij een biografie geschreven over Barack Obama, een turf zo dik dat ik hem maar thuisgelaten heb: 'De brug. Leven en opkomst van Barack Obama' (De Bezige Bij). Hoe krijgt een mens met een drukke baan zoiets klaar, zou ik hem kunnen vragen. Maar het antwoord heeft zijn vrouw al in de krant gelekt: meer dan een jaar lang géén weekends, géén vakantie, elke dag om halfzes op, 's nachts tot na twaalven doorwerken.

Enkele quotes van David Remnick, de biograaf van Obama

«Ik adoreer Obama niet. Maar hij maakte me wel heel nieuwsgierig. In al die jaren dat ik The New Yorker leid, was het verhaal van zijn opkomst het eerste waarvan ik zei: hier zou ik een boek over willen schrijven.»

«Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef hoe complex ieder mens is die ik ken, ieder huwelijk, enzovoort... En dat geldt nog meer voor Obama, met zijn ingewikkelde achtergrond, en met het talent dat hij heeft om meteen een direct en ongecompliceerd gesprek te voeren met iedereen: met jou, maar evengoed met iemand die hemelsbreed van jou verschilt. Hij weet in géén tijd op ieders golflengte te geraken: dat is een politiek maar ook een menselijk talent.»

«Charme is niet alles in het politieke leven, maar zeker niet onbelangrijk: kijk maar hoe Gorbatsjov eerst met Reagan en later met George Bush senior een warme relatie wist uit te bouwen. Ik zie het als een nadeel voor Obama dat hij dát tot nog toe niet gekund heeft. Hoe onkosmopolitisch George W. Bush, de zoon, ook was, hij had wel goeie relaties met sommige buitenlandse leiders. En het soort band dat Clinton had met Yitzhak Rabin of Tony Blair, dat zie ik bij Obama nog niet. Hij straalt een soort koelte uit die dat verhindert.»

«Ideologisch en politiek staat hij in het centrum van zijn partij, níét in de linkervleugel. Het enige radicale wat je hem kan toeschrijven is dat hij de eerste zwarte president van de VS wou worden. Had hij zich linkser opgesteld, dan zou men hem nu lacherig 'professor Obama' noemen en zou hij geen kans gemaakt hebben. De laatste Democratische genomineerde van de linkervleugel was George McGovern, in 1972: hij won in de staat Massachusetts en in Washington DC, en daarmee zijn ál zijn overwinningen opgesomd. Sindsdien is Amerika alleen maar conservatiever geworden: een linkse Democraat wint vandaag in geen énkele staat.»

«Michelle is heel belangrijk geweest in de presidentscampagne. Bij de voorverkiezingen in South Carolina heeft ze een heel doeltreffende speech gehouden voor een gehoor van Democratische vrouwen: ze wist hen ervan te overtuigen dat het tijdperk voor een zwarte president echt was aangebroken, dat ze hun loyaliteit tegenover de Clintons opzij moesten schuiven en dat ze hun angst voor een aanslag op Barack Obama moesten overwinnen: 'Als ik bereid ben dat risico te lopen, waarom jullie dan niet?'»

Het volledige interview leest u in Humo 3642 van dinsdag 22 juni 2010.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234