null Beeld

De 10 beste films + soundtracks: BIG FISH

Tien weken na elkaar bij Humo: een topfilm op dvd samen met de bijhorende soudtrack op cd. Uitgegeven in een luxe-editie met hardcover en 32 blz. foto's en informatie. Op 17 juni bij Humo: 'Big Fish' voor maar 9,90 euro extra!

Redactie

undefined

'Op 17 juni bij Humo voor maar 9,90 euro extra'

Volgende week: West Side Story

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

Wedstrijd: win elke week een Pioneer NavGate!

U maakt u elke week kans op een brandnieuwe NavGate en installatie van deze multimedia GPS van Pioneer met Humo's grote ondertitelingswedstrijd.

null Beeld

undefined

undefined

Veel gestelde vragen

* Vragen ivm defecte dvd's of cd's van Film+Soundtrack

Hebt u als abonnee een defecte dvd of cd ontvangen, dan kunt u contact opnemen met de abonnementendienst via abon@humo.be of 070/660 100

Hebt u als losse koper een defecte dvd of cd ontvangen, dan kunt u deze omruilen bij uw persverkoper

* Vragen ivm nabestellingen

Heeft u titels gemist? Wenst u als abonnee slechts één of een aantal van de titels aan te schaffen, dan kunt u met de nabestelbon die wekelijks tot en met 5 augustus in Humo verschijnt naar uw persverkoper gaan.

Vul de bon in, geef hem aan uw persverkoper en betaal hem het verschuldigde bedrag. Uw persverkoper reserveert de titel(s). Reserveringen zijn mogelijk tot en met 8 september 2008 en zolang de voorraad strekt. Uw bestelling wordt zo snel mogelijk geleverd bij uw persverkoper. De nabestelbon staat deze week in Humo 3539 op pagina 148.

undefined

Trailer

undefined

undefined

undefined

FILM: 'Big Fish' ***

Tijdens de opnamen van 'Planet of the Apes' (2000) verloor Tim Burton (45) zijn vader. Uit zijn verdriet heeft Burton één van zijn meest gave films geboetseerd: 'Big Fish', een rustige, zeer ontroerende, uit pure melancholie samengestelde parel van een prent, waarin de gekte en de camp en de onzin niet meer alle kanten uitslaan - zoals in 'Beetlejuice' en 'Mars Attacks!' - maar prachtig onder controle worden gehouden door zacht kloppende emoties en een mooi en teder verhaal.

Billy Crudup speelt de jonge journalist Will Bloom die zich probeert te verzoenen met zijn terminaal zieke vader Edward (Albert Finney), een onverbeterlijke fantast wiens verleden versluierd gaat in wonderlijke vertelsels. Als jongeman, zo gaat het verhaal, vertrok Edward Bloom op een vreemde odyssee, die hem langs wonderlijke plaatsen en figuren voerde: een vriendelijke reus, een sprookjesachtig dorp waar iedereen op blote voeten loopt, een dichter met writer's block (een prachtige Steve Buscemi), een circusdirecteur met weerwolftrekjes (Danny DeVito), een naakte onderwaternimf. Tussendoor onderneemt Bloom spionagemissies naar China en overvalt hij banken. Het klinkt uitzinnig, maar de barokke zotheid van 'Batman' en 'Sleepy Hollow' is veraf.

Burton, die duidelijk aan maturiteit heeft gewonnen maar wiens kinderlijke verbeelding intact is gebleven, doet iets wat hij nooit eerder heeft gekund: hij vertelt een verhaal waarin de gekte en de gevoelens mekaar prachtig in evenwicht houden. Zelfs de meest fantastische scènes voelen heel vertrouwd aan, alsof je ze gisterennacht in een droom hebt beleefd: 'Ze zeggen dat, als je de ware ontmoet, de tijd heel even stilstaat,' horen we Edward Bloom offscreen zeggen, waarna Burton de tijd effectief laat stilstaan en we Bloom door een bevroren mensenmassa naar zijn meisje zien toewaden. Melig, ja, maar mooimelig, en bovenal waar. Bovendien voegen Albert Finney en Ewan McGregor (die de jonge Bloom vertolkt), hoewel ze allebei met een vuistdik Alabama-accent staan te acteren, met hun twinkelende oogjes een laconieke Britsigheid aan het verhaal toe, die de schmalz mooi helpt verlichten.

'Big Fish' is niet alleen een zeer persoonlijke film waarin Burton het vertellen van sprookjes tot levenskunst verheft, het is ook een eerbetoon aan diegenen onder ons die gesprekken aanknopen met kabouters, die in hun kindertijd piloot bij de R.A.F. waren, en die 's nachts in de bossen rondzwerven met de elfen. Bij deze roepen wij Tim Burton uit tot onze patroonheilige.


(es)

undefined

SOUNDTRACK

Een Tim Burton-film zonder muziek van de wonderlijke Danny Elfman: het is vast wel mogelijk, maar het resultaat zou toch maar lijken op een café zonder bier. Elfman - die overigens ook de muziek van 'The Simpsons' bedacht - is een autodidact die zijn muzikale carrière begon bij The Mystic Knights of Oingo Boingo, een vrolijk, uit nerds bestaand rockgroepje dat al snel een fanatieke aanhang onder collega-nerds opbouwde. Eén van hen was Tim Burton.


Danny Elfman «Hij was in die tijd nog compleet onbekend, en ik had zelfs nog nooit aan het componeren van een filmsoundtrack gedácht: ik snapte dus eerst niet waarom hij per se mij wou voor zijn eerste film, 'Pee Wee's Big Adventure'. Tot we met elkaar begonnen te praten: we bleken exact dezelfde invloeden te hebben, gaande van films met Vincent Price en Peter Lorre tot alles van Roger Corman (de godfather van de Amerikaanse B-films, red.) en de filmmuziek van Bernard Herrmann (die de muziek van de grote Hitchcock-klassiekers schreef, en van 'Taxi Driver', ook in 'Humo's Film + Soundtrack'-reeks, red.) Ik heb toen een demo gemaakt, met de gedachte dat ik nadien nooit meer iets van die kerel zou vernemen. Maar even later bleek dat ik de job had. En na meer dan twintig jaar heb ik ze nog steeds!»

Met reden: met de soundtrack van 'Big Fish' sleepte Elfman nominaties voor de Golden Globe én de oscar in de wacht.

undefined

1. Man Of The Hour - Pearl Jam

null Beeld

2. Dinah - Bing Crosby

3. Everyday - Buddy Holly

4. All Shook Up - Elvis Presley

5. Five O'Clock World - The Vogues

6. Ramblin' Man - The Allman Brothers Band

7. Let's Work Together - Canned Heat

8. Pictures - Orchestra / Danny Elfman

9. Big Fish - Orchestra / Danny Elfman

10. Shoe Stealing - Orchestra / Danny Elfman

11. Underwater - Orchestra / Danny Elfman

12. Sandra's Theme - Orchestra / Danny Elfman

13. The Growing Montage - Orchestra / Danny Elfman

14. Leaving Spectre - Orchestra / Danny Elfman

15. Return to Spectre - Orchestra / Danny Elfman

16. Rebuilding - Orchestra / Danny Elfman

17. The Journey Home - Orchestra / Danny Elfman

18. In the Tub - Orchestra / Danny Elfman

19. Sandra's Farewell - Orchestra / Danny Elfman

20. Finale - Orchestra / Danny Elfman

21. End Titles - Orchestra / Danny Elfman

22. Jenny's Theme - Orchestra / Danny Elfman

23. Twice the Love (Siamese Twins' Song) - Danny Elfman / Bobbi Page

(P)-Line: (P) 2003 SONY BMG MUSIC ENTERTAINMENT (P) 1973 Universal Records, a division of UMG Recordings, Inc.

(C)-Line: (C) 2003 SONY BMG MUSIC ENTERTAINMENT

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234